Cioloş: Reforma administraţiei nu s-a putut face din cauza lipsei de susţinere a Parlamentului şi a partidelor

Premierul Dacian Cioloş a explicat, joi, la TVR, că reforma administraţiei publice promisă de Guvern nu a putut fi înfăptuită pentru că Parlamentul şi partidele nu s-au achitat de promisiunea făcută, de a susţine măsurile, şi nu au oferit un răspuns pozitiv Executivului atunci când propunerile au fost prezentate în Parlament.
Filip Stan
17 nov. 2016, 17:32
Cioloş: Reforma administraţiei nu s-a putut face din cauza lipsei de susţinere a Parlamentului şi a partidelor

Cioloş a spus că nu dă vina nici pe Vasile Dîncu şi nici pe funcţionarii din Ministerul Dezvoltării, deşi „s-ar fi aşteptat la mai multă performanţă” din partea instituţiei. Premierul a explicat şi că a întâmpinat „rezistenţă din sistem”, însă principala problemă a fost că Parlamentul nu a reacţionat la propunerile făcute în primăvară.

„De ce nu am mers noi mai departe, pentru că în luna mai, când am lansat acea dezbatere publică pe elementele cheie de reformă a administraţiei publice aşteptam susţinere din partea Parlamentului ca un pachet legislativ să poată să fie votat şi am prezentat chiar mai multe scenarii legate de mecanismul de depolitizare a administraţiei, pentru că aici este elementul cheie”, a spus premierul.

Întrebat dacă s-ar fi aşteptat la un răspuns afirmativ din partea partidelor şi a Parlamentului, Cioloş a confirmat, explicând că, odată cu numirea în funcţie a Guvernului, majoritatea liderilor politici au declarat că îl susţin în acest proiect.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Sunt mulţumit de ce a făcut Guvernul în acest an. Obiectivele principale au fost atinse

„Când am prezentat, au spus «da, dar nu în felul ăsta, trebuie să ne gândim». Era clar că nu o să treacă”, a precizat el.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, în aprilie, în Parlament, trei „scenarii” privind profesionalizarea şi transparentizarea administraţiei publice, unul reprezentând un „status quo îmbunătăţit”, iar celelalte două vizând grade diferite de politizare a administraţiei, însă numai cu numiri efectuate din rândul unui corp profesionist de funcţionari, scrie News.ro.

„Avem nevoie mai ales de o transparentizare şi clarificare a relaţiei nivelului politic decizional şi administraţia publică. Ne dorim o definire a unui mod de funcţionare clar a administraţiei prin eliminarea excepţiilor şi a derogărilor de la reguli care fac imprevizibile de cele mai multe ori deciziile”, a spus Cioloş.

Premierul a explicat că depolitizarea nu trebuie făcută prin „eliminarea” sau scăderea rolului politic, care este „determinant” în administraţie, ci prin transparentizare şi profesionalizare.

„Principalul obiectiv pe care ni-l propunem este să eliminăm arbitrariul în această relaţie, a nivelului politic cu nivelul executiv al administraţiei şi o claritate mai mare. Aceasta presupune programe de guvernare care să fie coerente, apoi mecanisme de aplicare care să fie asumate şi transparente la nivelul Guvernului şi administraţiei publice”, a explicat premierul.

Acesta a propus trei „scenarii” de schimbare a actualului sistem privind relaţia dintre nivelul politic şi eşalonul doi şi trei din administraţie.

Primul scenariu presupune integrarea prefecţilor şi subprefecţilor în categoria demnitarilor, legându-i astfel de nivelul executiv central.

„Asta ar însemna că prefecţii şi subprefecţii, împreună cu miniştrii şi secretarii de stat, vin împreună cu Guvernul, pleacă împreună cu Guvernul şi îşi asumă împreună programul de guvernare şi aplicarea lui, atât la nivel de Guvern, central, cât şi la nivel teritorial”, a explicat premierul.

Dacian Cioloş a spus că acest sistem ar presupune introducerea însă a unei noi categorii, care să asigure un soi de permanenţă în funcţie. Este vorba despre o categorie de „secretari generali” ai prefecturilor, care să aibă statut de înalţi funcţionari publici, numiţi strict pe criterii de competenţă şi fără legătură cu mediul politic.

În administraţia publică centrală, sub nivelul secretarilor de stat, structurile ar trebui populate doar pe profesionişti, însă prin intermediul unei „comisii de recrutare”, care să vină în faţa responsabililor cu o „listă scurtă” de câteva nume, urmând ca demnitarii să facă numirea finală.

„În felul acesta avem atât recrutarea pe baze profesioniste, cât şi luăm în considerare şi compatibilitatea între demnitarul care va lucra cu acel înalt funcţionar public, care va avea un cuvânt de spus”, a spus Cioloş.

Al doilea scenariu „este puţin mai provocator”, a spus premierul, afirmând că numirile politice ar trebui „coborâte” sub nivelul prefecţilor, însă acestea nu pot fi făcute decât din rândul corpului funcţionarilor profesionişti.

„Ar presupune o integrare a realităţii de facto în modul în care se face recrutarea pe posturi de conducere, dar cu introducerea unor reguli clare, transparente şi obiective în acest proces. Ar însemna coborârea numirilor la nivel politic sau asumate de partidul care vine la guvernare nu doar la nivelul miniştrilor, secretarilor de stat şi prefecţilor, dar şi directorilor regionali, de agenţii şi de deconcentrate”, a spus premierul.

Şefii de deconcentrate şi de agenţii ar urma să „vină şi să plece odată cu Guvernul”, iar întregul aparat îşi asumă în acest fel aplicarea programului de guvernare.

În momentul în care partidul care i-a adus la guvernare pleacă, funcţionarii rămân în „rezerva de cadre”, dar trebuie să îşi continue procesul de formare profesională, inclusiv prin examene periodice, dar pot, din afara funcţiei, să sprijine partidele politice, inclusiv prin propuneri privind programele de guvernare.

„Principalul avantaj este că prin această coborâre a nivelului de poltiizare practic profesionalizăm şi partidele politice”, a spus Cioloş.

Al treilea scenariu a fost numit de Cioloş „un status quo îmbunătăţit”, în ideea că legislaţia actuală rămâne în vigoare în privinţa nivelului politic, însă numirile efective pot fi făcute doar din funcţionari profesionişti.

„Aplicarea efectivă a legislaţiei actuale, care ar presupune că exercitări temporare ale unor funcţii de conducere ar fi eliminate şi am merge pe o întărire a corpului de înalţi funcţionari publici, (…) strict pe criterii de competenţă”, a spus prim-ministrul.

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)