În discursul său, premierul a vorbit despre importanța istorică a unificării celor două state, în 1990, „o dovadă a capacității de regenerare a poporului, german”. De asemenea, a mai spus Cioloș, momentul a reprezentat noi oportunități pentru construcția europeană. „A deschis calea unei reconstrucții europene pe care astăzi suntem datori să o ducem mai departe”, a adăugat Cioloș.
Premierul a spus că România dorește să contribuie la crearea unei Europe mai prospere, care să fie „în măsură nu doar să păstreze și să consolideze pacea, ci și să dea noi perspective acestei regiuni”.
„Vreau să îi asigur pe prietenii germani că România va fi un stat membru care a înțeles foarte bine responsabilitățile pe care le are și care își va juca rolul în mod proactiv, în mod constructiv, în mod onest, pentru o evoluție în Uniunea Europeană”, a mai spus Dacian Cioloș, citat de Agerpres.
În același timp, premierul a apreciat că, în prezent, relațiile între România și Germania sunt la cel mai înalt nivel. „Nu știu dacă la un alt moment în istorie am putut vorbi de un nivel al relației mai bun și mai intens decât cel pe care îl trăim în momentul de față”, a adăugat Cioloș.
Șeful Executivului de la București a arătat că Germania este principalul partener comercial al țării noastre, exemplificând în acest sens industria auto. „Am ajuns azi în situația în care nu aș exagera dacă aș spune că orice automobil produs în Germania are, într-un fel sau altul, o piesă produsă în România”, a detaliat Dacian Cioloș.
Premierul a vorbit și despre comunitatea de etnici germani de descendență română, afirmând că aceștia reprezintă „tot atâția ambasadori ai României”.
În discursul susținut, Cioloș a subliniat și implicarea țării noastre alături de Germania în proiectul european de după Brexit. „După Brexit, vedem în mod clar că Germania își asumă, din nou, alături de alte state europene care își doresc un viitor european, un leadership, inclusiv politic și România își asumă alături de Germania acest proces”, a adăugat șeful Executivului.