„A fost iniţiativa României şi România a fost foarte activă în a construi această posibilitate a unei prezenţe (a NATO — n.r.) în Marea Neagră. Suntem conştienţi că, pentru ca această structură să existe, este necesară implicarea altor parteneri decât România în Marea Neagră. Avem discuţii destul de avansate şi cu vecinii bulgari şi cu prietenii noştri turci pentru a construi împreună această prezenţă. Odată ce această prezenţă cu rol în primul rând de exerciţiu este construită, sperăm să avem participarea şi a altor aliaţi la aceste exerciţii. Intenţia noastră este de a prezenta acest proiect la Summitul de la Varşovia, un subiect pe care l-am mai discutat şi eu şi domnul preşedinte (Klaus Iohannis — n.r) cu domnul secretar general (al NATO — n.r.)”, a afirmat Cioloş într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
La rândul său, Stoltenberg a spus că a discutat cu Iohannis asupra prezenţei NATO atât în Marea Neagră, cât şi în plan terestru.
Citeşte şi: Jens Stoltenberg: NATO s-a angajat solemn faţă de securitatea României acum şi în viitor
„Deja ne-am sporit prezenţa navală în Marea Neagră şi am făcut acest lucru pentru că am ajuns la un acord ca, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia şi comportamentul destabilizator al Rusiei în estul Ucrainei, prin susţinerea separatiştilor, am decis să implementăm aşa-numitele măsuri de siguranţă în partea estică a Alianţei şi o parte din aceste măsuri de siguranţă au presupus creşterea prezenţei navale în Marea Neagră, mai multe exerciţii… Am discutat cu preşedintele ce putem face mai mult pentru a avea o prezenţă militară suficientă atât terestră, cât şi în Marea Neagră”, a explicat secretarul general al NATO.