Ciondăneli la şedinţa CJ Bistriţa-Năsăud pe dosarul „Şpagă de 1,8 milioane de euro”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu (PDL), a declarat vineri că în instituţie au loc verificări ale proiectelor derulate cu bani europeni, atât la depozitul ecologic de gunoi, cât şi la DJ 151.  Iancu a făcut precizările în şedinţa ordinară a CJ Bistriţa-Năsăud, după ce consilierul judeţean PSD Daniel Suciu a spus că are informaţii potrivit cărora DNA verifică în continuare documente la instituţie, transmite Mediafax.
Romania TV
30 mart. 2012, 13:53
Ciondăneli la şedinţa CJ Bistriţa-Năsăud pe dosarul

„Timp de o săptămână, această instituţie (CJ Bistriţa-Năsăud – n.r) a fost târâtă în cel mai grav scandal de la înfiinţarea ei. Astăzi trebuie să ne daţi nişte răspunsuri. (…) Ştiu că şi ieri şi azi (joi şi vineri – n.r) procurori de la DNA sunt în instituţie şi vă lăsăm să daţi explicaţiile de rigoare, dar, dacă aveţi o brumă de inteligenţă, cred că sunteţi dator acestui judeţ cu răspunsuri, nu cu monologuri”, a spus Daniel Suciu, adresându-se preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu.

Vicepreşedintele CJ Luca Iancu, cercetat şi el în dosarul de corupţie instrumentat de DNA, a intervenit şi a spus că se face, într-adevăr, un control la instituţie, dar nu sunt procurori DNA în incintă. „Sunt suspiciuni, este adevărat. Sunt nişte controale care au loc în CJ la nivel de proiecte. Nu este niciun procuror în CJ care să facă controale. Este vorba de audit”, a spus Luca Iancu.

În ceea ce priveşte dosarul instrumentat de DNA, Luca Iancu a declarat: „Am dat explicaţiile de rigoare, tot ce ni s-a cerut. Nu este o ruşine. Sunt controale care sunt normale pe nivel de fonduri atrase care au avut loc în judeţul nostru. Deci, şi la nivel de groapă ecologică, drum judeţean (DJ 151 – n.r), sunt controale care au loc şi se fac în acest moment”. El a mai spus că are încredere în justiţie: „Avem încredere în justiţie. Justiţia şi organele abilitate trebuie să îşi facă treaba”.

În timpul şedinţei, mai mulţi consideri judeţeni de la PSD şi PNL i-au cerut explicaţii preşedintelui CJ în legătură cu „şpaga de 1,8 milioane de euro”. Liviu Rusu le-a răspuns acestora că nu au dreptul să se transforme într-un „tribunal”, iar apoi i-a acuzat pe unii dintre ei că ar fi trimis „înscrisuri” la DNA.

„Unii sunt şi autori ai unor înscrisuri pe care organul de anchetă nu le pune la dispoziţie. Dumneavoastră ştiţi foarte bine cum se fac astfel de dosare. Probabil că aţi fost şi ajutaţi. Sunt cetăţean cu drepturi şi, pentru ce am făcut pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, nu mi-e ruşine. Am făcut lucruri bune. Obiectivele pe care le-am avut s-au realizat”, a declarat el.

Liviu Rusu a adăugat apoi că se pare că a revenit perioada în care se făceau „dosare la comandă”. „Eu nu acuz pe nimeni că se fac dosare la comandă, dar ştiu un lucru: că am dreptul la apărare şi am dreptul să fiu judecat de judecători. Părerile dumneavoastră sunt politice şi ştiu ce ieşiri la rampă au avut liderii dumneavoastră. Eu nu am spus cine sunt acele persoane cu care aţi lucrat scrisorele. Fiţi pe pace, nu mi-e ruşine de ce am făcut în aceşti patru ani şi, dacă va fi să răspund, eu răspund, nu dumneavoastră”, a spus Liviu Rusu în plenul şedinţei CJ, după care a plecat din sală.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a afirmat că au fost mulţi „scriitori” care i-au făcut reclamaţii la DNA. „Au fost nişte sesizări făcute în scris la DNA, organul de anchetă niciodată nu spune cine, e sub protecţie denunţătorul, delatorul. Se spune că se autosesizează. Dar sunt mulţi pricepuţi în a scrie şi au fost mulţi scriitori. Nu pot nominaliza şi nu cred că ar ajuta cuiva”, a comentat Rusu.

Procurorii au emis, în urmă cu o săptămână, ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie în cazul atribuirii unor contracte de închidere a depozitelor de deşeuri.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului secretar de stat Ioan Andreica, a preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi a altor patru inculpaţi reţinuţi în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie, aceştia fiind cercetaţi în libertate. Sentinţa instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, este acuzat în acest dosar de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, iar Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica la MDRT, este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), cercetat de DNA într-un dosar de corupţie, a declarat, vineri, că nu se simte vinovat cu nimic, nu se va suspenda din partid şi, după cei patru ani de muncă, se consideră îndreptăţit să candideze la un nou mandat.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...