„Timp de o săptămână, această instituţie (CJ Bistriţa-Năsăud – n.r) a fost târâtă în cel mai grav scandal de la înfiinţarea ei. Astăzi trebuie să ne daţi nişte răspunsuri. (…) Ştiu că şi ieri şi azi (joi şi vineri – n.r) procurori de la DNA sunt în instituţie şi vă lăsăm să daţi explicaţiile de rigoare, dar, dacă aveţi o brumă de inteligenţă, cred că sunteţi dator acestui judeţ cu răspunsuri, nu cu monologuri”, a spus Daniel Suciu, adresându-se preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu.
Vicepreşedintele CJ Luca Iancu, cercetat şi el în dosarul de corupţie instrumentat de DNA, a intervenit şi a spus că se face, într-adevăr, un control la instituţie, dar nu sunt procurori DNA în incintă. „Sunt suspiciuni, este adevărat. Sunt nişte controale care au loc în CJ la nivel de proiecte. Nu este niciun procuror în CJ care să facă controale. Este vorba de audit”, a spus Luca Iancu.
În ceea ce priveşte dosarul instrumentat de DNA, Luca Iancu a declarat: „Am dat explicaţiile de rigoare, tot ce ni s-a cerut. Nu este o ruşine. Sunt controale care sunt normale pe nivel de fonduri atrase care au avut loc în judeţul nostru. Deci, şi la nivel de groapă ecologică, drum judeţean (DJ 151 – n.r), sunt controale care au loc şi se fac în acest moment”. El a mai spus că are încredere în justiţie: „Avem încredere în justiţie. Justiţia şi organele abilitate trebuie să îşi facă treaba”.
În timpul şedinţei, mai mulţi consideri judeţeni de la PSD şi PNL i-au cerut explicaţii preşedintelui CJ în legătură cu „şpaga de 1,8 milioane de euro”. Liviu Rusu le-a răspuns acestora că nu au dreptul să se transforme într-un „tribunal”, iar apoi i-a acuzat pe unii dintre ei că ar fi trimis „înscrisuri” la DNA.
„Unii sunt şi autori ai unor înscrisuri pe care organul de anchetă nu le pune la dispoziţie. Dumneavoastră ştiţi foarte bine cum se fac astfel de dosare. Probabil că aţi fost şi ajutaţi. Sunt cetăţean cu drepturi şi, pentru ce am făcut pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, nu mi-e ruşine. Am făcut lucruri bune. Obiectivele pe care le-am avut s-au realizat”, a declarat el.
Liviu Rusu a adăugat apoi că se pare că a revenit perioada în care se făceau „dosare la comandă”. „Eu nu acuz pe nimeni că se fac dosare la comandă, dar ştiu un lucru: că am dreptul la apărare şi am dreptul să fiu judecat de judecători. Părerile dumneavoastră sunt politice şi ştiu ce ieşiri la rampă au avut liderii dumneavoastră. Eu nu am spus cine sunt acele persoane cu care aţi lucrat scrisorele. Fiţi pe pace, nu mi-e ruşine de ce am făcut în aceşti patru ani şi, dacă va fi să răspund, eu răspund, nu dumneavoastră”, a spus Liviu Rusu în plenul şedinţei CJ, după care a plecat din sală.
Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a afirmat că au fost mulţi „scriitori” care i-au făcut reclamaţii la DNA. „Au fost nişte sesizări făcute în scris la DNA, organul de anchetă niciodată nu spune cine, e sub protecţie denunţătorul, delatorul. Se spune că se autosesizează. Dar sunt mulţi pricepuţi în a scrie şi au fost mulţi scriitori. Nu pot nominaliza şi nu cred că ar ajuta cuiva”, a comentat Rusu.
Procurorii au emis, în urmă cu o săptămână, ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie în cazul atribuirii unor contracte de închidere a depozitelor de deşeuri.
Ulterior, Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului secretar de stat Ioan Andreica, a preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi a altor patru inculpaţi reţinuţi în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie, aceştia fiind cercetaţi în libertate. Sentinţa instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, este acuzat în acest dosar de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, iar Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica la MDRT, este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), cercetat de DNA într-un dosar de corupţie, a declarat, vineri, că nu se simte vinovat cu nimic, nu se va suspenda din partid şi, după cei patru ani de muncă, se consideră îndreptăţit să candideze la un nou mandat.