Ciondăneli la şedinţa CJ Bistriţa-Năsăud pe dosarul „Şpagă de 1,8 milioane de euro”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Luca Iancu (PDL), a declarat vineri că în instituţie au loc verificări ale proiectelor derulate cu bani europeni, atât la depozitul ecologic de gunoi, cât şi la DJ 151.  Iancu a făcut precizările în şedinţa ordinară a CJ Bistriţa-Năsăud, după ce consilierul judeţean PSD Daniel Suciu a spus că are informaţii potrivit cărora DNA verifică în continuare documente la instituţie, transmite Mediafax.
Romania TV
30 mart. 2012, 13:53
Ciondăneli la şedinţa CJ Bistriţa-Năsăud pe dosarul

„Timp de o săptămână, această instituţie (CJ Bistriţa-Năsăud – n.r) a fost târâtă în cel mai grav scandal de la înfiinţarea ei. Astăzi trebuie să ne daţi nişte răspunsuri. (…) Ştiu că şi ieri şi azi (joi şi vineri – n.r) procurori de la DNA sunt în instituţie şi vă lăsăm să daţi explicaţiile de rigoare, dar, dacă aveţi o brumă de inteligenţă, cred că sunteţi dator acestui judeţ cu răspunsuri, nu cu monologuri”, a spus Daniel Suciu, adresându-se preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu.

Vicepreşedintele CJ Luca Iancu, cercetat şi el în dosarul de corupţie instrumentat de DNA, a intervenit şi a spus că se face, într-adevăr, un control la instituţie, dar nu sunt procurori DNA în incintă. „Sunt suspiciuni, este adevărat. Sunt nişte controale care au loc în CJ la nivel de proiecte. Nu este niciun procuror în CJ care să facă controale. Este vorba de audit”, a spus Luca Iancu.

În ceea ce priveşte dosarul instrumentat de DNA, Luca Iancu a declarat: „Am dat explicaţiile de rigoare, tot ce ni s-a cerut. Nu este o ruşine. Sunt controale care sunt normale pe nivel de fonduri atrase care au avut loc în judeţul nostru. Deci, şi la nivel de groapă ecologică, drum judeţean (DJ 151 – n.r), sunt controale care au loc şi se fac în acest moment”. El a mai spus că are încredere în justiţie: „Avem încredere în justiţie. Justiţia şi organele abilitate trebuie să îşi facă treaba”.

În timpul şedinţei, mai mulţi consideri judeţeni de la PSD şi PNL i-au cerut explicaţii preşedintelui CJ în legătură cu „şpaga de 1,8 milioane de euro”. Liviu Rusu le-a răspuns acestora că nu au dreptul să se transforme într-un „tribunal”, iar apoi i-a acuzat pe unii dintre ei că ar fi trimis „înscrisuri” la DNA.

„Unii sunt şi autori ai unor înscrisuri pe care organul de anchetă nu le pune la dispoziţie. Dumneavoastră ştiţi foarte bine cum se fac astfel de dosare. Probabil că aţi fost şi ajutaţi. Sunt cetăţean cu drepturi şi, pentru ce am făcut pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, nu mi-e ruşine. Am făcut lucruri bune. Obiectivele pe care le-am avut s-au realizat”, a declarat el.

Liviu Rusu a adăugat apoi că se pare că a revenit perioada în care se făceau „dosare la comandă”. „Eu nu acuz pe nimeni că se fac dosare la comandă, dar ştiu un lucru: că am dreptul la apărare şi am dreptul să fiu judecat de judecători. Părerile dumneavoastră sunt politice şi ştiu ce ieşiri la rampă au avut liderii dumneavoastră. Eu nu am spus cine sunt acele persoane cu care aţi lucrat scrisorele. Fiţi pe pace, nu mi-e ruşine de ce am făcut în aceşti patru ani şi, dacă va fi să răspund, eu răspund, nu dumneavoastră”, a spus Liviu Rusu în plenul şedinţei CJ, după care a plecat din sală.

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud a afirmat că au fost mulţi „scriitori” care i-au făcut reclamaţii la DNA. „Au fost nişte sesizări făcute în scris la DNA, organul de anchetă niciodată nu spune cine, e sub protecţie denunţătorul, delatorul. Se spune că se autosesizează. Dar sunt mulţi pricepuţi în a scrie şi au fost mulţi scriitori. Nu pot nominaliza şi nu cred că ar ajuta cuiva”, a comentat Rusu.

Procurorii au emis, în urmă cu o săptămână, ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie în cazul atribuirii unor contracte de închidere a depozitelor de deşeuri.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului secretar de stat Ioan Andreica, a preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, şi a altor patru inculpaţi reţinuţi în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie, aceştia fiind cercetaţi în libertate. Sentinţa instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, este acuzat în acest dosar de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, iar Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica la MDRT, este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu (PDL), cercetat de DNA într-un dosar de corupţie, a declarat, vineri, că nu se simte vinovat cu nimic, nu se va suspenda din partid şi, după cei patru ani de muncă, se consideră îndreptăţit să candideze la un nou mandat.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai