Ciorbă de fasole grecească. Istoria fasoladei poate fi urmărită înapoi în antichitatea greacă. Fasolea albă era considerată un aliment important și hrănitor. Se crede că rețeta a evoluat în timp și a fost influențată de multe culturi și regiuni din jurul Mării Mediteraneene.
Citește și: Cea mai gustoasă ciorbă de fasole de post. Ingredientul secret care dă savoare preparatului
Mod de preparare
Se pune fasolea într-o cratiță cu apă rece pentru a o acoperi, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mediu și se fierbe timp până când se înmoaie puțin. Se scurge într-o strecurătoare și se pune deoparte. Se taie ceapa, țelina și morcovii în bucăți mici. Într-o tigaie mare, adăugați 3-4 linguri cu ulei de măsline și legumele tocate.
Se rumenesc câteva minute înainte de a adăuga pasta de roșii și de a le găti încă un minut. Se adaugă fasolea fiartă și apă, se amestecă și se lasă la fiert până când fasolea este gata. Când legumele sunt aproape fierte, se pune și ultima parte de ulei de măsline, piper și sare după gust. La final, ciorba trebuie să fie groasă și cremoasă.
Dacă nu țineți post, puteți adăugați cârnați tăiați în bucățele și rumeniți puțin. De asemenea, specialiștii greci spun că se poate pune și puțin porumb sau o cană cu paste fierte, pentru o ciorbă în stil „minestrone”. Serviți fasolada fierbinte, cu măsline Kalamata și brânză feta sau vegetală. Și bineînțeles cu pâine prăjită.