O ciorbă de lobodă este ideală în perioada postului, dar nu numai. Plină de substanţe nutritive, loboda întăreşte organismul, fiind o adevărată binecuvântare pentru sănătate. Ciorba de lobodă cu leuștean și orez se prepară extrem de ușor şi este foarte gustoasă.
Pentru început, pune apa la fiert, adaugă ceapa, ardeiul gras și morcovul, opţional rădăcină de pătrunjel, rădăcină de țelină, rădăcină de păstârnac sau zarzavat. Lasă-le să fiarbă, iar când sunt aproape fierte, adaugă orezul spălat și roșiile în suc propriu. Lasă totul să fiarbă aproximativ zece minute.
Citeste si Cea mai gustoasă ciorbă de fasole de post. Ingredientul secret care dă savoare preparatului
Dacă apa scade prea mult, mai poţi adăuga, dar ai grijă ca aceasta să fie călduță întotdeauna.
Când orezul a fiert, adaugă borș și o linguriță de sare rasă. După ce a dat în clocot, gustă și, dacă mai este necesar, completează cu borș sau cu sare. Opreşte focul, pune loboda și leușteanul și lasă totul să se înmoaie.
Borşulpoate fi înlocuit cu corcoduşe, zarzăre, caise, agurida sau frunze de măcriş.
În cazul în care nu ții post, poţi sparge câteva ouă în ciorbă, iar în farfurie poţi adăuga o lingură de smântână.
Delicioasa ciorbă de lobodă se poate servi caldă sau rece, cu mămăligă sau cu pâine, alături de ceapă verde sau uscată.
Citeste si Ciorbă de post delicioasă. Reţeta de ciorbă de cartofi inspirată de străbunica lui Chef Sorin Bontea
Loboda este bogată în vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan şi fibre alimentare. Totuși, conţine o cantitate însemnată de acid oxalic, din acest motiv nefiind permis consumul în cantităţi mari la persoanele care suferă de litiază renală.
Datorită conţinutului de vitamina K, loboda are proprietăţi în fixarea calciului în organsim. De asemenea, ajută la întărirea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor.
Datorită vitaminei C, loboda facilitează regenerarea celulară şi ajută la întărirea sistemului imunitar. Fibrele alimentare din compoziţia ei reglează digestia, previn constipaţia şi împiedică apariţia hemoroizilor. De asemenea, loboda are acţiune diuretică, depurativă, este remineralizantă, emolientă şi vitaminizantă.