Ciorbă de post cu cartofi şi tarhon este absolut delicioasă chiar dacă nu are nici urmă de carne. Tarhonul are o aromă unică, pe care este imposibil să o uiţi vreodată. Ciorba de post cu tarhon este ușor și rapid de preparat, iar ingredientele sunt dintre cele mai banale, găsindu-se în fiecare bucătărie.
Bloggerul culinar Laura Laurenţiu propune o reţetă absolut delicioasă de ciorbă cu tarhon.
Citeste si Tocană mănăstirească, reţeta fabuloasă a maicii Domiţiana de la Mănăstirea Răteşti (Buzău)
Începe prin a curăţa legumele. Taie cartofii cubuleţe, iar ceapa, morcovul, țelina și ardeiul se toacă mărunt cu cuțitul. Roșiile se opăresc, se elimină coaja și apoi se toacă mărunt. Într-o oală, se călește ceapa cam 5-6 minute, apoi se adaugă morcovul, ardeiul și țelina. Se lasă totul la înăbușit încă 2-3 minute. Se adaugă boiaua și imediat cam 1,5-2 litri de apă. Se pune puțină sare și se pun cartofii la fiert.
Oala se acoperă cu un capac pentru menținerea aromelor. Se lasă la fiert cam o jumătate de oră, după care se adaugă roșiile și foile de dafin. Se mai lasă pe foc 2-3 minute. Ciorba se drege apoi după gust cu sare, piper și puțin oțet aromatizat. Tarhonul se adaugă la final.
Tarhonul, Artemisia dracunculus, este o plantă aromatică bogată în antioxidanți, vitamine și minerale recunoscută pentru capacitatea de a stimula pofta de mâncare și pentru scăderea nivelului glucozei din sânge.
Stimulează pofta de mâncare: Un dezechilibru al hormonilor grelină și leptină poate provoca o scădere a poftei de mâncare. Grelina este considerată un hormon al foamei, în timp ce leptina este denumită hormon al sațietății. Când nivelul de grelină crește, induce foamea. Dimpotrivă, creșterea nivelului de leptină provoacă o senzație de sațietate. Un studiu efectuat la animale a examinat rolul extractului de tarhon în stimularea poftei de mâncare.
Rezultatele au arătat o scădere a secreției de insulină și leptină și o creștere a greutății corporale. Aceste descoperiri sugerează că extractul de tarhon poate contribui la creșterea senzației de foame. Poate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu afecțiuni precum osteoartrita.
Ameliorează durerile din osteoartrită: În medicina populară tradițională, tarhonul a fost folosit pentru a trata durerea pentru o lungă perioadă de timp. Un studiu efectuat pe o perioadă de 12 săptămâni a analizat eficacitatea unui supliment alimentar care conține un extract de tarhon, iar efectul său a fost benefic asupra durerii și rigidității la persoanele care suferă de osteoartrita.
Protejează sănătatea inimii: Tarhonul este bogat în antioxidanți și poate ajuta la menținerea corectă a organelor corpului, mai ales a celor care includ sistemul cardiovascular. Consumul regulat, dar cu moderație, de tarhon poate proteja organismul de atacuri de cord și infarct. Știi ce beneficii are consumul de roinință? Îmbunătățește funcția rinichilor Datorită compușilor chimici din compoziție, tarhonul are un puternic efect diuretic și favorizează atât producerea, cât și eliminarea urinei. Astfel, planta medicinală ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Îmbunătăţeşte digestia: Consumul plantei medicinale în alimente sau ceai poate fi un ajutor pentru calmarea afecțiunilor stomacului și poate acționa drept un tonic digestiv general. Tarhonul acționează drept un tonic digestiv natural pentru tratarea balonării, gazelor și iritațiilor la nivelul stomacului.