Mâncare de post: ciorbă de cartofi delicioasă. Chef Bontea a explicat că pentru început se toarnă 100 ml ulei pentru a căli 2 cepe mari și cei 2 morcovi dați pe răzătoare. Când cele două ingrediente sunt gata, trebuie înăbușite pentru a se adăuga și cartofii. În paralel, se pune zeama de varză la fiert.
Secretul lui Sorin Bontea pentru a reproduce același gust delicios ca cel pe care îl obținea străbunica Maia constă în călirea și înăbușirea cartofilor. În plus, e important ca aceștia să fiarbă încet.
Când cartofii sunt fierți, se adaugă roșiile și zeama de varză fiartă. La final se adaugă mărarul.
Ciorbă de fasole ca la mănăstire
O alta rețetă gustoasă de ciorbă de post este cea de fasole. Cei care își doresc să o pregătească la fel de bine ca cea de la mănăstire trebuie să urmeze câteva indicații. Specialiștii au dezvăluit care sunt cele mai delicioase rețete, dar și de ce ingrediente ai nevoie pentru a le prepara.
Ingrediente
Pentru această rețetă, fasolea boabe trebuie aleasă și pusă la înmuiat cu o seară înainte. Apoi se fierbe în trei ape, cam zece minute, timp în care se spală și se curăță celelalte legume. Într-o altă oală se pune uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se călească. Se adaugă pasta de tomate, sucul de roșii şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute. După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă, se mai lasă la fiert încă zece minute.
Ciorbă de post cu cartofi şi tarhon. Reţeta fabuloasă a bloggerului culinar Laura Laurenţiu. VIDEO
Ciorbă de post cu fasole verde
Ciorba de fasole verde este un preparat de post foarte gustos. Această rețetă este indicată și la dietă.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru început se taie fasolea, cartofii, ceapa și morcovii, iar cele două din urmă se pun la călit în tigaia cu uleiul încins circa două minute. Ulterior, se adaugă și cartofii cu fasolea, dar și sucul de roșii. Următorul pas este să punem apa peste legume, adăugam cimbrul uscat și mărarul, sare după gust și acoperim oala cu capac. Totul se lasă la fiert circa 40 de minute, până ce toate legumele sunt fierte, apoi înainte cu cinci minute de a stinge flacăra aragazului, acriți ciorba cu oțet sau borș și adăugați mărar tocat mărunt.
Greşeala banală care face praf gustul ciorbei. Ce NU trebuie să faci când găteşti ciorbă
Trucuri pentru o ciorbă bună în weekend. Un prim aspect de care depinde gustul aromat al ciorbei este modul de preparare al acesteia. Niciodată – dar niciodată – ingredientele folosite la supe sau ciorbe nu se fierb toate odată. Ingredientele se adaugă în straturi, pe măsură ce mâncarea se gătește, iar gustul va fi „curcubeu în cerul gurii”, vorba reclamei.
Legumele nu se gătesc niciodată în același ritm. Dacă sunt tăiate în dimensiuni uniforme, mici, acest lucru poate facilita procesul de fierbere. Însă cartofii, de exemplu, vor avea întotdeauna nevoie de mai mult timp de fierbere decât spanacul sau țelina.
Ce beneficii are ciorba pentru sănătate. Ce avantaje ai dacă o consumi și la ce trebuie să fii atent
Iata care sunt greselile mari pe care le faci atunci cand pregatesti supa sau ciorba.
1. Folosesti vegeta sau concentrate de legume din comert pentru a da gust supei. Aceste produse care se gasesc de obicei pe rafturile supermarketurilor contin mult sodiu si alte arome artificiale. Vei obtine o supa sarata si cu un gust artificial, uneori neplacut. Cel mai bine este sa folosesti legume proaspete, din gradina sau cumparate din piata, de la tarani.
2. Gatesti la foc mare. Ciorbele si supele trebuie pregatite la foc mic. Esti in graba, probabil, si crezi ca, daca dai focul mai tare, ciorba va fi gata mai repede. Gresit! Seteaza flacara la nivel mic spre mediu pentru ca ciorba sa fiarba alene, pentru ca aromele sa aiba timp sa se imbine, iar rezultatul final sa fie gustos.
3. Adaugi toate ingredientele in acelasi timp. Aceasta este una dintre cele mai des intalnite greseli atunci cand faci o supa sau o ciorba: pui la fiert carnea si toate legumele in acelasi timp. O regula importanta este sa fierbi intai carnea si apoi legumele, pe rand, in functie de textura lor. Intai se pun la fiert legumele mai tari (morcovii, ardeiul, ceapa), spre final cele mai moi, spre exemplu dovlecelul.
Ciorba de perişoare cu gust dumnezeiesc. Secretul reţetei celui mai popular preparat românesc
4. Pui sare in supa inca de la inceput. Daca sarezi supa sau ciorba inca de cand pui totul la fiert, odata cu procesul de fierbere zeama va scadea, iar la final vei avea un preparat mai sarat decat trebuie. Potriveste gustul cu sare si piper abia cand ciorba este aproape gata. Nu dupa ce ii stingi focul, ci cu 5-10 minute inainte de a o lua de pe foc.
5. O lasi sa fiarba prea mult. Daca o gatesti la foc iute sau o lasi pe foc mult prea mult timp, risti sa nu iti iasa foarte gustoasa sau sa ramai fara zeama. Lichidul o sa scada prea mult si, in loc de supa, vei obtine o tocanita. Ce trebuie sa faci: fierbe ciorba la foc mic si asigura-te ca ai pus suficienta apa.
Delicioasa ciorbă rădăuţeană este mult mai ușor de pregătit decât ciorbă de burtă şi este apreciată chiar și de cei mai pretențioși gurmanzi.
Se spune că această ciorbă a fost inventată de o gospodină din Bucovina, amatoare de inovaţii culinare. Succesul a fost, însă, unul neaşteptat, astfel că ciorba cu sorginte bucovineană a devenit faimoasă, ajungând în meniul multor restaurante celebre internaționale.
Descoperă, în rândurile următoare, reţeta delicioasei ciorbe rădăuţene, recomandată de reteteremedii.ro
Taie pieptul de pui în două, pe lung, şi pune-l la fiert. Adaugă sare de la început. După primul clocot, adună spuma şi adaugă ceapa întreagă și rădăcinoasele tăiate în bucăți mari. După ce au fiert bine, scoate carnea și legumele din oală.
Citeste si Secretul unei ciorbe delicioase. Greşeala pe care o face toată lumea când prepară ciorbă
Dezosează carnea şi curăţ-o de piele, apoi taie-o fâşii, întocmai ca la ciorbă de burtă. Pune în blender țelina, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel, opțional ceapă, adaugă o cantitate suficientă de apă și pasează-le până obţii o consistenţă cremoasă.
Adaugă fâşiile de carne în supă odată cu piureul de rădăcinoase. Taie morcovul rondele şi adaugă-l şi pe el în supă.
Pune la fiert și cubulețele de gogoșar și de ardei copt.
Amestecă bine smântâna cu gălbenușul de ou, adaugă peste ele supă fierbinte puţin câte puțin și, după ce se subțiază, toarnă totul în oală. Adaugă şi usturoiul pisat ca la mujdei și lasă totul la fiert timp de 2-3 minute. La final, adaugă oțetul.
Sarea, oțetul și usturoiul se pun după gust. Pătrunjelul tocat se adaugă în farfurie când e servită ciorbă rădăuțeană. Ardeiul iute nu trebuie să lipsească de lângă farfuria cu ciorbă.