Clasamentul, alcătuit pe baza voturilor utilizatorilor pasionați de gastronomie, reunește peste 11.000 de preparate din întreaga lume. În ediția 2024/2025, ciorba rădăuțeană a cucerit publicul, surclasând preparate celebre, cum ar fi supa ungurească Húsleves, care s-a situat pe locul 77.
„Supă tradițională românească, renumită pentru aroma sa bogată și gustul ușor acrișor, originară din zona Rădăuți. Este preparată în principal cu carne de pui, deși, inițial, se folosea carne de curcan, iar părți precum pulpele, aripile, spatele și gâtul sunt preferate pentru a intensifica aroma.
Prepararea începe cu fierberea cărnii pentru a obține o supă consistentă, care este ulterior strecurată pentru a elimina impuritățile. În supă se adaugă legume precum morcovi, păstârnac, țelină, ceapă și ardei, care se fierb împreună, iar gustul distinct acrișor se obține prin adăugarea de oțet sau suc de lămâie.
Un element-cheie al ciorbei rădăuțene este amestecul cremos folosit pentru îngroșare, care se prepară din gălbenușuri de ou, smântână și făină. Acest amestec este temperat cu puțină supă fierbinte pentru a preveni coagularea, înainte de a fi adăugat în ciorbă. Acest proces conferă supei o textură bogată și catifelată.
În mod tradițional, ciorba este servită fierbinte, cu un moț de smântână, pătrunjel proaspăt tocat și, uneori, cu oțet suplimentar sau ardei iute pe margine, pentru cei care doresc un plus de savoare.”, este descrierea ciorbei rădăuțene pe Taste Atlas.
Taste Atlas nu doar recomandă cele mai apreciate destinații culinare, ci oferă și rețete detaliate, transformând fiecare bucătărie într-un loc de explorare gastronomică, scrie Obiectivdesuceava. Clasamentul este realizat pe baza voturilor utilizatorilor pasionați de gastronomie, iar în ediția 2024/2025, Ciorba Rădăuțeană a reușit să câștige aprecierea publicului, surclasând, de exemplu, o emblematică supă ungurească Húsleves, tot cu pui și legume, care s-a plasat pe locul 77.
Húsleves, o supă tradițională din carne de pui, rădăcinoase și tăiței, nu a fost singura surpriză a clasamentului. Polonia, deși considerată a 11-a cea mai gustoasă bucătărie din lume, nu a reușit să includă niciun preparat în acest top. În schimb, bucătăria maghiară s-a poziționat pe locul 20, iar cea românească, cu preparate emblematice precum micii, tochitura moldovenească, ciorba de pește ca în Deltă și sarmalele, a ocupat locul 24.