Ciorbea, despre înfiinţarea Avocatului Copilului: Va trebui să facem lobby serios la Guvern şi Parlament pentru o finanţare adecvată

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat, joi, la o dezbatere despre înfiinţarea Avocatului Copilului, care a avut loc la Parlament, că va fi nevoie de un ”lobby serios” la Guvern şi la Parlament pentru obţinerea unei finanţări adecvate anul viitor pentru ca acest nou domeniu să poată funcţiona.
Romania TV
16 nov. 2017, 12:52
Ciorbea, despre înfiinţarea Avocatului Copilului: Va trebui să facem lobby serios la Guvern şi Parlament pentru o finanţare adecvată

”Va trebui să facem lobby serios, chiar dacă în România nu avem o lege a lobby-ului, sper să nu interpreteze cineva ca trafic de influenţă –  un lobby serios la Guvern şi Parlament pentru a avea şi o finanţare adecvată anul viitor şi să putem trece la crearea acestui domeniu şi intrarea lui în funcţiune nu numai pe hârtie, într-un act normativ, ci în activitatea de zi cu zi, dacă se poate chiar din primele zile sau măcar din primele săptămâni ale anului viitor”, a spus Victor Ciorbea.

”Sper că marţi va fi băgată în Senat şi cererea de reexaminare formulată de domnul preşedinte. O lege amplă de modificare a legii noastre de organizare şi funcţionare consacră pentru Avocatul Poporului şi acea sarcină suplimentară, un rol de promotor al drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, deci nu numai de apărător. Această lege de modificare prevede şi o mulţime de instrumente care sunt mult mai adecvate pentru a putea veni în sprijinul persoanelor fizice în general şi în sprijinul copiilor în particular”, a mai spus Victor Ciorbea.

Potrivit lui Ciorbea, Avocatul Poporului, ajutat de Avocatul Copilului – în calitate de adjunct, vor putea introduce acţiuni în instanţă chiar şi atunci când există situaţii de violenţă în familie, când nu există acordul părinţilor pentru a se face astfel de demersuri.

”Proiectul a fost iniţiat de Guvern, dar în mod deosebit a lucrat la el Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi într-o colaborare strânsă cu ONG-urile, cu socetatea civilă, Salvaţi Copiii, doamna Alexandrescu, alţi preşedinţi de ONG-uri, de reprezentanţi ai societăţii civile. Am fost şi noi întru totul de acord cu această iniţiativă legislativă şi a intrat în procedură de urgenţă la solicitarea Guvernului, a fost foarte repede dezbătută cu toată atenţia de către comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi sperăm că marţea viitoare va primi votul final din partea acestei camere şi va fi trimisă deîndată Senatului, astfel încât până la sfârşitul anului să avem această modificare şi completare a legii noastre de organizare, să avem acest nou domeniu consacrat exclusiv depturilor copilului în cadrul instituţiei Avocatul Poporului. Tot marţea viitoare se pare că va primi votul final şi pentru acea lege de modificare şi completare a legii noastre”, a mai spus Avocatul Poporului.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii, a precizat în cadrul dezbaterii că în România datele privind respectarea drepturilor copilului sunt ”semne de alertă”.

”Înregistrăm cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile în UE, jumătate dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, pentru sute de mii de copii accesul la serviciile medicale, servicii sociale sau la educaţie esre redus sau inexistent, protecţia împotriva discriminării este deficitată, iar opinile copiilor sunt rareori luate în considerare”, a spus Gabriela Alexandrescu.

Ea a menţionat că numirea viitorului Avocat al Copilului va permite dobândirea calităţii de membru cu drepturi depline în ENOC (Reţeaua Europeană a Ombudsmanilor pentru Copii) şi a calificativului maxim de acreditare – Nivel A – din partea Alianţei Globale a Instituţiilor pentru Drepturile Omului, organism ONU de coordonare a instituţiilor naţionale pentru drepturile omului.

Victor Ciorbea a clarificat că în cazul adjuncţilor – situaţie în care va fi şi Avocatul Copilului, desemnarea ”nu se face de Parlament în întregime, de către cele două camere reunite, ci de către birourile reunite ale celor două camere”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a spus că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o conduce, între cele mai importante atribuţii ale Avocatului Copilului se va număra asigurarea unei reprezentări adecvate a drepturilor copilului mai ales în calitatea sa de instituţie autonomă.

”Crearea unei instituţii independente, aceea a Avocatului Copilului, în cadrul Avocatului Poporului, va crea premizele facilitării unor canale de comunicare între stucturi formale şi informale ale copiilor cu instituţiile publice. Credem ca prin mandatul pe care îl va avea, va avea capacitatea de a face evaluări care sa reflecte gradul în care autorităţile administtraţiei publice centrale sau locale şi specialiştii, persoanele fizice care lucrează cu copiii respectă şi protejează rdepturile copiilor”, a adăugat Gabriela Coman.

George Roman, directorul de programe al Salvaţi Copiii, a menţionat câteva funcţii sociale ale Avocatului Copilului, susţinând, între altele, că acesta trebuie să reprezinte exclusiv interesele copilului şi să se pronunţe public sau să se adreseze direct Guvernului sau autorităţilor în cazul oricăror încălcări ale drepturilor copilului. El a adăugat că este important ca acesta să dea dovadă de claritate, integritate, promptitudine şi de convingere totală în ceea ce spune.

”Rolul esenţial al instituţiei va fi acela de a primi plângeri, petiţii de la copii sau de la reprezentanţii lor. Interesant în analiza pe care am făcut-o în Eurpopa, în toate statele care au astfel de instituţii, am constatat că există un tipar – cele care nu au un adjunct specializat şi nici o instituţie independentă primesc petiţii cam una la 30.000 – 40.000 de copii. Când apare un adjunct specializat creşte frecvenţa petiţiilor şi atunci ajungem la o petiţie la 2.000 – 5.000 de copii din acel stat. Când vorbim de instituţii independente, se înregistrează o petiţie la 1.000 de copii”, a spus el.

El a adăugat că o altă funcţie socială a Avocatului Copilului este cea de ”watchdog”. Acesta trebuie să monitorizeze în mod consecvent dacă Guvernul sau alte instituţii nu fac ceea ce ar trebui să facă pentru copii, şi, în mod special, instituţia trebuie să urmărească situaţia copiilor care trăiesc în condiţii de mare vulnerabilitate socială şi emoţională.

Alte funcţii sociale ale Avocatului Copilului sunt stabilirea unui dialog cu Guvernul şi cu Parlamentul pentru a le reaminti în mod constant ce obligaţii au şi urmărirea tuturor propunerilor legislative de interes pentru copii si pentru familiile lor.

”Pentru a deveni un important partener de dialog cu copiii Avocatul Copilului trebuie să utilizeze o mulţime de canale de comunicare, nu trebuie să se limiteze numai la cele clasice – e-mail, poştă, audienţe, ci ar trebui să fie mai prezent şi în mediul online, prin Skype, Faceook, reţele de socializare, cu un website atractiv, care să ofere informaţiile pe înţelesul tuturor copiilor”, a mai spus directorul de programe al Salvaţi Copiii.

În urma dezbaterii, Victor Ciorbea a declarat pentru presă că astăzi va ajunge o propunere de buget la Minsiterul Finanţelor pentru înfiinţarea Avocatului Copilului.

”Chiar astăzi pleacă o propunere spre Minsiterul Finanţelor, urmând să fie dezbătută în cadrul Guvernului şi în Parlament pentu un buget adecvat. E prematur să vorbim de cifre. Vom face tot ce se poate să primim în primul rând sumele necesare finanţării celor 18 posturi care sunt prevăzute în proiectul de lege, un post de adjunct, câţiva consilieri experţi la nivel central şi colegii de la birourile teritoriale – câte unul la fiecare dintre cele 14 birouri editoriale”, a spus Avocatul Poporului.

El a menţionat că Avocatul Copilului va primi acelaşi salariu pe care îl are fiecare adjunct al Avocatului Poporului, respectiv rang şi salarizare de secretar de stat.

Victor Ciorbea a spus că Avocatul Copilului nu se va substitui altor autorităţi în rezolvarea problemelor.

”Cei chemaţi în primul rând să rezolve toate aceste probleme sunt cei de la direcţiile generale la nivel local, autorităţile locale cărora se subordonează, la nivel central Autoritatea pentru Protecţia Copilului şamd. Noi nu ne substituim tuturor acestor autorităţi”, a explicat el.

Avocatul Poporului a mai explicat că este posibil ca Avocatul Copilului să intervină direct în unele cazuri. ”Dacă este vorba de o sesizare care se referă la o încălcare mai puţin gravă şi poate fi rezolvată printr-o adresă, se primeşte un răspuns şamd… În situaţia în care avem de-a face cu o încălcare gravă, evident că se intervine deîndată”, a explicat Ciorbea.

În luna octombrie, Guvernul a aprobat înfiinţarea Avocatului Copilului, ca structură în cadrul instituţiei Avocatului Poporului, care se va ocupa exclusiv de protecţia drepturilor copilului. Proiectul de lege adoptat de Guvern modifică şi completează Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului şi dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.

Potrivit proiectului, structura va avea, începând cu 1 ianuarie 2018, 18 noi posturi, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului şi câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta doar dosare şi cazuri care vizează problematica drepturilor copilului.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
TAXĂ mai mare pentru 2,1 milioane de români. Se va da lege nouă
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
„Corecția” barbară pe care un bărbat i-a aplicat-o soției: I-a tăiat părul cu toporul, a ras-o în cap şi a bătut-o crunt
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Prețurile la energia electrică explodează. Cât va costa curentul
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Prețurile au sărit în aer la Târgul de Crăciun din Craiova! Cât a ajuns să coste un gyros! Iată cât costă intrarea la Liftul lui Moș Crăciun
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
StirileBZI
Bărbații vor putea avea permis de conducere doar după 26 de ani! Proiectul de lege a stârnit multe discuții
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Statele Unite își închid temporar ambasada de la Kiev din motive de securitate
MediaFlux
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți