Ciprian Ciucu este de părere că pentru buna funcţionare a partidului determinantă va fi relaţia dintre premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PNL, pe de o parte, dar şi relaţia primului ministru cu liderii din partid, pe de altă parte.
„Să schimbi preşedintele, ar veni iarăşi instabilitate. Acuma, cât de cât, toată lumea este împăcată cu ideea. Domnul Ciucă este prim-ministru, domnul Cîţu este… Va conta foarte mult relaţia dintre cei doi. Dacă domnul Ciucă va fi atent la PNL – şi eu aş adăuga, în ceea ce mă priveşte, şi la Bucureşti – atunci o să se bucure de susţinerea PNL. Dacă nu este atent la PNL – şi la Bucureşti, dar eu mă refer în special la PNL acum – e foarte probabil ca oamenii să se strângă în jurul domnului Cîţu şi să se întărească”, a afirmat Ciprian Ciucu duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.
Întrebat ce înţelege prin „a fi atent” în contextul afirmaţiilor sale, Ciprian Ciucu a făcut trimitere la funcţiile publice care revin PNL şi pentru care partidul ar trebui să facă numiri pe criteriu politic.
„Sunt funcţii politice într-un guvern şi e normal să fie aşa într-o democraţie. Trebuie să vedem: noi, liderii politici, putem face recomandări? În ceea ce mă priveşte, nu am nicio jenă ca să recomand cei mai competenţi şi mai integri oameni. Nu ştiu dacă o să le ignore, dar aceste recomandări ar trebui, cumva, să vină dinspre partid şi împreună cu domnul Cîţu, din punctul meu de vedere, că de-aia este preşedinte. Există probabilitatea ca foarte mulţi oameni să se ducă direct către domnul Ciucă pentru că s-a debalansat puţin acuma puterea, dar din punctul meu de vedere trebuie să treacă pe la partid”, argumentează Ciprian Ciucu. Acesta a subliniat că premierul ar trebui să fie „atent pentru interesul public”.
Preşedintele PNL Bucureşti şi primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu este de părere că alianţa de guvernare dintre PNL, PSD şi UDMR va dura „maxim doi ani”. El este de părere că PNL „a pierdut mult” în alianţa cu PSD, el afirmând că acesta este un lucru care „ţine de evidenţă”. Ciucu avansează scenariul în care, cu un an înainte de alegerile din 2024, PSD să renunţe la guvernare, iar PNL să ajungă să facă guvern cu susţinere minoritară în Parlament.
Ciprian Ciucu, întrebat cât crede că va rezista Guvernul format din PNL, PSD şi UDMR: „Maxim doi ani”
Întrebat duminică, într-o emisiune la Prima Tv, cât crede că va rezista Guvernul format din PNL, PSD şi UDMR, Ciprian Ciucu a răspuns: „maxim doi ani”. Întrebat pe ce calcule se bazează atunci când face o astfel de estimare, Ciucu răspunde: „Aşa cred eu”.
„Când ai două partide mari, totdeauna în cadrul acestor partide apare opoziţia şi opoziţia din PSD va apărea la Marcel Ciolacu. Şi ce o să-i reproşeze? Că a făcut alianţă cu PNL. E posibil ca şi în PNL să apară opoziţie. Ce o să reproşeze? Despre ce vorbim? Să vedem”, explică liderul PNL Bucureşti. Întrebat dacă în opinia sa se va ajunge la rotaţia partidelor în fruntea Executivului, Ciucu afirmă că nu are un răspuns, având în vedere ineditul situaţiei. În ceea ce priveşte atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis favorabilă alianţei cu PSD, după criticile aduse acestui partid în campania electorală, Ciprian Ciucu a afirmat:„ No comment”.
„Nu ştiu de unde. Nu cred că este o apetenţă. Eu am cerut mai multe explicaţii în partid, nu neapărat cu privire la dacă ne-ar fi dus Klaus Iohannis (într-o alianţă cu PSD- n.r), eu am cerut explicaţii cu privire la deciziile pe care le luăm noi împreună, nu îi cer eu socoteală preşedintelui ca să nu se înţeleagă… Dar în fine, aici am ajuns. Au fost foarte multe explicaţii şi unele dintre ele foarte bune”, mai afirmă Ciprian Ciucu. Preşedintele PNL Bucureşti consideră că PNL „a pierdut mult mai mult” în coaliţia cu PSD.
„Când eşti într-o alianţă în care ai doar premierul şi mai puţine ministere şi mai puţin importante, vorbim lucruri care ţin de evidenţă aici. Evident că a pierdut. Ce rost are să zic ”Nu dom-le”, să mă apuc acuma… Nu mă pricep să fac salturi de-astea, să întorc logica. Nu am acest aparat, ca să-i zic aşa, de contorsionism. Este de la sine evident, na!”, adaugă Ciprian Ciucu. El susţine că „nu s-a pus problema că ar câştiga PNL”, ci s-a discutat despre nevoia unei stabilităţi politice pentru ţară.
„Eu, de obicei, când aud argumente de genul ăsta, interesul naţional şi aşa, în politică, mă uit de două ori. Dar este un argument. Se pare că existau nişte informaţii despre ce se întâmplă şi se prefigurează a se întâmpla în nod-estul ţării noastre, mă refer la Rusia şi Ucraina, se pare că au fost nişte semnale care veneau din exterior: ”Dom-le găsiţi o formulă rapidă să aveţi stabilitate”, avem nevoie de un partener stabil în zonă, se pare, se pare, se pare… Deci au fost mai multe argumente care au dus la această construcţie, care cel puţin pe unu, doi anide zile se poate dovedi stabilă până la urmă”, mai susţine Ciprian Ciucu.
Întrebat dacă crede că partidul din care face parte va termina actualul ciclu electoral aflându-se în poziţia de partid aflat la putere, liderul PNL Bucureşti spune că nu poate face predicţii, dar e de părere că „orice e posibil”. El spune că în opinia sa, cel mai probabil scenariu este cel ca PNL să ajungă, cu un an înaintea alegerilor din 2024, să aibă guvern minoritar, după ce PSD ar face un „pas la ofsaid” înaintea alegerilor.
Liderul PNL Bucureşti Ciprian Ciucu explică relaţiile filialei cu Nicuşor Dan şi Clotilde Armand: Lui Nicuşor Dan i-am dat tot sprijinul, necondiţionat/ Clotilde Armand nu a ştiut să-şi ţină PNL aproape
Ciprian Ciucu afirmă că edilul general Nicuşor Dan se bucură de sprijinul necondiţionat al PNL Bucureşti, dar anunţă că va sosi un moment în care acest sprijin va fi unul condiţionat de realizarea unor reforme. Ciucu îl critică pe Dan pentru că nu a realizat reforma aparatului propriu al primăriei şi susţine că acesta trebuie să înţeleagă că singur trebuie să-şi construiască o majoritate în Consiliul General.
„Se bazează de şase luni, dar de două-trei luni, a trecut vara m-am implicat şi eu mai activ. I-am dat tot sprijinul de care a avut nevoie până acuma, necondiţionat. Numai că o să vină momentul în care o să vină condiţionat, pentru că sunt reforme care întârzie. Aparatul Primăriei este complet nereformat”, a declarat Ciprian Ciucu duminică la Prima TV.
Edilul sectorului 6 mai spune că oamenii din subordinea lui Nicuşor Dan nu fac ceea ce trebuie făcut pentru ca unele proiecte să avanseze.
„De două săptămâni mă chinui şi sunt pe telefoane cu Primăria Municipiului Bucureşti să-i conving să le dau 10 milioane de lei. Să le dau bani, şi ăştia nu fac hârtiile. Pentru prelungirea Ghencea, trebuie să facem nişte exproprieri acolo, să poată avansa. Tot anul a avut banii ăştia în buget. Trebuie să facă nişte exproprieri. Nu le pasă, nu-i interesează. Nu zic lui Nicuşor Dan nu-i pasă. Lui Nicuşor Dan îi pasă şi încă foarte mult. Dar nivelul de sub el şi nivelul de mai jos, aici e problema”, mai spune Ciprian Ciucu.
Acesta consideră că Nicuşor Dan nu trebuie să aştete la preşedinţii organizaţiilor din Bucureşti ale altor partide pentru a avea o majoritate în Consiliul General, ci să îşi formeze singur o majoritate. „E treaba primarului, asta nu înţeleg foarte mulţi, este efectiv treaba primarului ca să-şi creeze majoritatea. Nu trebuie să i-o creeze nici Ciucu şi nici Firea şi nici Voiculescu lui Nicuşor Dan, Trebuie să şi-o creeze singur. Asta trebuie să înţeleagă. Orice primar trebuie să înţeleagă acest lucru, trebuie să ai o majoritate, altfel nu faci nimic”
Ciucu spune că are „o relaţie ok la nivel uman” cu liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu. În ceea ce priveşte relaţia PNL cu USR în Capitală, liderul PNL Bucureşti spune că situaţia diferă de la un sector la altul. „La sectorul 3 colaborează foarte bine, de exemplu. La sectorul 1 se urăsc de moarte şi încerc să-i conciliez. La sectorul 6 iarăşi, ne înţelegem pentru că nu iau nicio decizie, nu pun ceva în transparenţă fără să le cer acordul şi să-i conving pe cei de la USR. (…) Şi la Capitală nu merg lucrurile ok, nici consilierii PNL nu sunt mulţumiţi”, mai spune primarul.
Ciucu a vorbit şi despre omologul său de la sectorul 1, Clotilde Armand. „Eu cred că este sinceră în demersul ei, cred acest lucru. Modul în care o face şi armele pe care le-a ales, şi fronturile prea multe deschise şi faptul că nu a ştiut să-şi ţină PNL aproape şi că a atacat PNL în loc să şi-l fidelizeze, aşa cum am fidelizat eu pe USR… NU e vorba de PSD. PNL efectiv face opoziţie la Clotilde Armand pentru că nu a avut candidat propriu şi a dorit să guverneze: dă-ne şi nouă să ne ocupăm de şcoli, dă-ne şi nouă să ne ocupăm de parcuri, dă-ne şi nouă ceva acolo şi nu s-a întâmplat acest lucru. Au fost atacaţi foarte, foarte mult timp, au fost făcuţi în fel şi fel de doamna Armand şi acuma sunt foarte antagonizaţi”, explică Ciucu.
El spune că atât el, cât şi liderul USR Bucureşti Vlad Voiculescu, încearcă să facă o reconciliere la nivelul Consiliului local al Sectorului 1, însă nu a reuşit acest lucru deocamdată.
Ciprian Ciucu, fost preşedinte al ANFP: Funcţia publică s-a osificat. Eşti în momentul în care funcţionarul este prea puternic şi te sfidează pe tine, ca politician
Primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), reclamă faptul că funcţia publică este „osificată” şi că există, în rândul funcţionarilor, oameni care nu îşi îndeplinesc atribuţiile având conştiinţa faptului că nu li se poate întâmpla nimic. „Eşti în momentul în care funcţionarul este prea puternic şi te sfidează pe tine, ca politician”, este de părere Ciprian Ciucu.
„Funcţia publică, aşa cum este acuma, este făcută de funcţionari pentru funcţionari. De foarte multe ori, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene şi miniştrii sunt cu mâinile legate, pentru că s-a osificat funcţia publică”, afirmă fostul preşedinte al ANFP în emisiunea Insider Politic difuzată duminică de Prima Tv.
Ciucu este de părere că trebuie modificată legislaţia în acest sens.
„Ar fi un moment excelent în care ar trebui să fie flexibilizată funcţia publică. Trebuie să schimbăm Codul Administrativ. Nu mai suntem în paradigma de acum 20 de ani în care voiai cu orice preţ să protejezi şi să ai stabilitate în funcţie, să protejezi funcţionarul. Eşti în momentul în care funcţionarul este prea puternic şi te sfidează pe tine, ca politician. Tu te duci în alegeri, câştigi. Câştigi alegeri şi ştiu … fosta mea colegă, doamna Alexandru, mi-a zis că un funcţionar i-a râs o dată în nas şi i-a zis: «Aşa, şi?». Cum adică aşa şi? Şi atunci nu totdeauna eşti cu mănuşi, dacă nu poţi să te înţelegi pentru că sunt oameni care sunt acolo de 10, 15, 20 de ani pe funcţie, au relaţii de putere, de multe ori au interese economice, de multe ori sunt mai puternici într-un sistem decât un secretar de stat care este tranzitoriul pentru câteva luni sau pentru un an”, adaugă Ciucu. El susţine că primarul general al Capitalei se află „în această capcană”, în care funcţionari pe care îi are în subordine nu fac ceea ce trebuie făcut.
Şi despre predecesorul său la primăria sectorului 6, Gabriel Mutu, Ciprian Ciucu spune că a avut o problemă în ceea ce priveşte relaţia cu funcţionarii din Primărie, actualul primar spunând că acum descoperă lucruri petrecute în perioada fostului edil despre care spune că este convins că acesta nu a ştiut.