Ciprian Dobre crede că întrucât anul 2015 este unul ‘relaxat din punct de vedere electoral’, politicienii se pot concentra pe problemele mari al României, Constituţia fiind una dintre acestea, şi că prin modificarea acesteia e nevoie de clarificarea unor aspecte extrem de importante.
‘Prima chestiune şi cea mai importantă din punct de vedere constituţional este votul cetăţeanului român, asigurarea securităţii acestuia. Dacă votul cetăţeanului român funcţionează corect, adică bine, şi instituţiile ce se legitimează prin vot vor funcţiona corect, deci bine. Ce înseamnă a securiza votul cetăţeanului român? Înseamnă în primul rând crearea pârghiilor necesare pentru ca votul să nu mai poată fi influenţat, adică atâtea proiecte naţionale de informare asupra a ceea ce înseamnă votul trebuie să deruleze Guvernul Românei, încât oricărui politician să-i fie ruşine de sine să mai propună cuiva, ceva, în schimbul unui vot. Atât de mare trebuie să fie presiunea socială în urma derulării unor proiecte de informare la nivel naţional’, a susţinut liderul PNL Mureş.
Dobre consideră că trebuie clarificată inclusiv forma de guvernământ, iar apoi cine reprezintă România în politica externă şi la reuniunile Comisiei Europene, primul ministru sau preşedintele, însă şi aspecte ce ţin de Ministerul Public şi de Consiliul Superior al Magistraturii.
‘CSM aparţine judecătorilor şi procurorilor. Astfel, cum a funcţionat el până astăzi? Bine sau mai puţin bine? Corpul procurorilor trebuie să fie magistraţi sau nu? Pentru că din acel moment se creează monopoluri în justiţie. În câte ţări unde există CSM-uri există consilii conduse de procurori? În niciuna. Atunci evident cele două trebuie separate clar; magistratul trebuie să rămână judecător. Iar procurorul, cu acelaşi statut, poate chiar întărit, nicio problemă. Dar nu are atribuţiile statale egale sau identice cu ale judecătorului. Şi atunci nici tratamentul juridic al organismului respectiv, şi anume CSM – nu pot fi puse pe picior de egalitate în cadrul organismului, pentru că funcţiunea statală a procurorului este una, iar a judecătorului este alta’, a susţinut Ciprian Dobre.
În privinţa reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, Dobre crede că prin Constituţie trebuie să se definească cum se pot constitui regiunile, care este patrimoniul acestora şi perioada de tranziţie în care judeţele, respectiv consiliile judeţene vor mai avea sau nu un rol tranzitoriu. Liderul liberal mureşean consideră că ceea ce va fi foarte greu de implementat în fapt va fi regimul de proprietate şi de reprezentare juridică a noului subiect de drept public care se va crea şi anume dreptul de proprietate regională.
În plus, Dobre crede că prin revizuirea Constituţiei va fi nevoie de prevederi clare cu privire la reprezentarea unei regiuni de către un consiliu regional şi un preşedinte al regiunii, la modul de alegere a acestora şi alte aspecte organizatorice.
Un alt subiect care se doreşte rediscutat, în viziunea lui Ciprian Dobre, este o nouă abordare a competenţelor celor două camere ale Parlamentului, unde Senatul să fie format, spre exemplu, din reprezentanţi ai regiunilor.
‘Susţin bicameralismul fără niciun fel de discuţie. Tradiţia noastră în România, inspiraţia noastră franceză, tot ce înseamnă organizare statală are ca argument bicameralismul’, a precizat Ciprian Dobre.