Ciprian Dobre (PNL): Există posibilitatea negocierilor politice între opoziţie şi putere pe tema Constituţiei

Copreşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, fost membru al Comisiei de Revizuire a Constituţiei, a declarat luni că Ziua Constituţiei este un bun prilej de reluare a discuţiilor pe marginea modificării actului fundamental al statului şi că momentul de faţă poate oferi posibilitatea demarării unor discuţii pragmatice între opoziţie şi putere, potrivit Agerpres.
Filip Stan
08 dec. 2014, 13:24
Ciprian Dobre (PNL): Există posibilitatea negocierilor politice între opoziţie şi putere pe tema Constituţiei

Ciprian Dobre crede că întrucât anul 2015 este unul ‘relaxat din punct de vedere electoral’, politicienii se pot concentra pe problemele mari al României, Constituţia fiind una dintre acestea, şi că prin modificarea acesteia e nevoie de clarificarea unor aspecte extrem de importante.

‘Prima chestiune şi cea mai importantă din punct de vedere constituţional este votul cetăţeanului român, asigurarea securităţii acestuia. Dacă votul cetăţeanului român funcţionează corect, adică bine, şi instituţiile ce se legitimează prin vot vor funcţiona corect, deci bine. Ce înseamnă a securiza votul cetăţeanului român? Înseamnă în primul rând crearea pârghiilor necesare pentru ca votul să nu mai poată fi influenţat, adică atâtea proiecte naţionale de informare asupra a ceea ce înseamnă votul trebuie să deruleze Guvernul Românei, încât oricărui politician să-i fie ruşine de sine să mai propună cuiva, ceva, în schimbul unui vot. Atât de mare trebuie să fie presiunea socială în urma derulării unor proiecte de informare la nivel naţional’, a susţinut liderul PNL Mureş.

Dobre consideră că trebuie clarificată inclusiv forma de guvernământ, iar apoi cine reprezintă România în politica externă şi la reuniunile Comisiei Europene, primul ministru sau preşedintele, însă şi aspecte ce ţin de Ministerul Public şi de Consiliul Superior al Magistraturii.

‘CSM aparţine judecătorilor şi procurorilor. Astfel, cum a funcţionat el până astăzi? Bine sau mai puţin bine? Corpul procurorilor trebuie să fie magistraţi sau nu? Pentru că din acel moment se creează monopoluri în justiţie. În câte ţări unde există CSM-uri există consilii conduse de procurori? În niciuna. Atunci evident cele două trebuie separate clar; magistratul trebuie să rămână judecător. Iar procurorul, cu acelaşi statut, poate chiar întărit, nicio problemă. Dar nu are atribuţiile statale egale sau identice cu ale judecătorului. Şi atunci nici tratamentul juridic al organismului respectiv, şi anume CSM – nu pot fi puse pe picior de egalitate în cadrul organismului, pentru că funcţiunea statală a procurorului este una, iar a judecătorului este alta’, a susţinut Ciprian Dobre.

În privinţa reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, Dobre crede că prin Constituţie trebuie să se definească cum se pot constitui regiunile, care este patrimoniul acestora şi perioada de tranziţie în care judeţele, respectiv consiliile judeţene vor mai avea sau nu un rol tranzitoriu. Liderul liberal mureşean consideră că ceea ce va fi foarte greu de implementat în fapt va fi regimul de proprietate şi de reprezentare juridică a noului subiect de drept public care se va crea şi anume dreptul de proprietate regională.

În plus, Dobre crede că prin revizuirea Constituţiei va fi nevoie de prevederi clare cu privire la reprezentarea unei regiuni de către un consiliu regional şi un preşedinte al regiunii, la modul de alegere a acestora şi alte aspecte organizatorice.

Un alt subiect care se doreşte rediscutat, în viziunea lui Ciprian Dobre, este o nouă abordare a competenţelor celor două camere ale Parlamentului, unde Senatul să fie format, spre exemplu, din reprezentanţi ai regiunilor.

‘Susţin bicameralismul fără niciun fel de discuţie. Tradiţia noastră în România, inspiraţia noastră franceză, tot ce înseamnă organizare statală are ca argument bicameralismul’, a precizat Ciprian Dobre.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”