Fostul procuror Ciprian Nastasiu şi fosta judecătoare Sofica Dumitraşcu s-au prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiaţi în dosarul în care medicul Mohamad Yassin a fost arestat preventiv pentru trafic de influență, fiind cercetat pentru că ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam.
La ieşirea din sediul instituţiei, Ciprian Nastasiu a spus că a fost audiat ca martor în cazul medicului Mohamad Yassin, că a fost întrebat în legătură cu Hayssam şi că tot ce a fost de declarat a declarat într-un interviu amplu dat cu mai mult timp în urmă şi într-o carte publicată.
Întrebat dacă sugestia de lăsare în libertate a lui Omar Hayssam a venit din exteriorul instituţiei în care lucra, Nastasiu a declarat că nu confirmă, dar nici nu infirmă.
Fosta judecătoare Sofica Dumitrașcu a declarat, marți, la ieșirea de la DNA, că a fost audiată în calitate de martor în dosarul medicului Mohamad Yassin. Dumitrașcu a precizat că a fost întrebată de procurori dacă s-au făcut intervenții la adresa ei vizavi de posibilitatea de a-l pune în libertate pe Omar Hayssam.
„După opt ani de zile cred că este prea mult pentru mine acest dosar cu Omar Hayssam. (…) Poate aceste persoane la fel s-au folosit de numele meu” a afirmat ea.
Întrebată cum comentează redeschiderea anchetei cu privire la Hayssam, fostul magistrat a subliniat că este vorba de „o faptă recentă a lui Yassin”.
Ciprian Nastasiu este procurorul care a solicitat Curții de Apel București, în aprilie 2006, eliberarea din arest a sirianului Omar Hayssam pe motiv că acesta este grav bolnav, iar judecătoarea Sofica Dumitrașcu este cea care în 2006 a decis eliberarea lui sirianului.
Şi Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, a fost chemat, luni, la DNA pentru a fi audiat în dosarul legat de răpirea jurnaliştilor români.
Medicul Mohamad Yassin este acuzat de DNA că, în perioada octombrie 2014 — martie 2015, în mod direct și prin intermediul lui Tahli Fadel, a pretins de la doi denunțători suma de aproximativ 2 milioane euro, în schimbul desființării condamnării de 23 de ani închisoare primită de sirianul Omar Hayssam.
Mohamad Yassin, implicat în cazul răpirii a trei jurnalişti români în Irak, ARESTAT preventiv
Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 23 ani și 4 luni închisoare, pe 27 martie, prin contopirea pedepselor primite de acesta în trei dosare.
Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia dată în luna februarie de Curtea de Apel Ploiești, instanță care a stabilit contopirea pedepselor ca urmare a unei sesizări formulate de Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din cadrul Penitenciarului Mărgineni privindu-l pe Omar Hayssam.
În baza noului Cod penal, unele dintre aceste pedepse repuse în individualitatea lor au fost reduse, instanța stabilind la final pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 13 ani și patru luni închisoare, rezultată după aplicarea noilor prevederi penale în dosarul răpirii jurnaliștilor.
Omar Mahmoud, fratele teroristului Hayssam, prins în Turcia şi predat autorităţilor române
La această pedeapsă instanța a adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al celorlalte pedepse principale, astfel că, în final, Omar Hayssam va executa 23 de ani și patru luni de închisoare.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instanțele din România în trei dosare în care a fost trimis în judecată de DIICOT, el primind 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck” și trei ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”. El a reușit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în țară pe 19 iulie 2013.
Omar Hayssam este încarcerat la Penitenciarul Mărgineni din judeţul Dâmboviţa.