Ciprian Vîrlan va transmite pentru România TV principalele momente ale acestui eveniment istoric, la care participă mari lideri şi celebrităţi din toate colţurile lumii. În acest moment, perimetrul Palatului Buckingham este cea mai securizată zonă din Regatul Unit.
Regele Charles al III-lea a ales să aibă o ceremonie mai restrânsă, mai scurtă și mai diversă față de cea pe care a avut-o mama lui în 1953. Astfel, doar 2.000 de persoane au primit invitația la ceremonia de la Londra, de patru ori mai puțini decât în urmă cu șapte decenii.
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai, şi va începe la ora locală 11.00 (13.00, ora României), dar procesiunea de la Palatul Buckingham va începe mai devreme.
Înainte de ceremonie, Regele Charles și Regina Consoartă Camilla vor merge la Catedrala Westminster într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”.
Ceremonialul, care a rămas neschimbat de aproape o mie de ani, este condus de Arhiepiscopul de Canterbury și implică folosirea Regalia de încoronare. Potrivit site-ului Familiei Regale, Marea Britanie este singura țară europeană care încă mai folosește Regalia – simbolurile regalității, cum ar fi coroana, globul și sceptrele – la încoronări.
După ceremonie, cei doi se vor întoarce la Palatul Buckingham în cadrul „Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura și alți membri ai familiei regale. În final, cuplul regal, acompaniat de membri ai familiei regale, va saluta mulţimea de la balconul Palatului Buckingham, în timp ce pe deasupra Palatului Buckingham vor survola avioane ale aviației britanice.
Duminică, 7 mai, la Castelul Windsor va avea loc un concert cu „personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane”. Seara, mai multe locuri emblematice din întreagul regat vor fi iluminate.
Populaţia va fi invitată, totodată, duminică, să participe la „Marele prânz de încoronare”. Vor fi organizate petreceri locale menite să „celebreze prietenia”. „Mii de evenimente” urmează să aibă loc pe străzi, în grădini şi în parcuri, potrivit Palatului Buckingham.
Luni, 8 mai, a fost declarată zi de sărbătoare legală.
William și Kate, Prințul și Prințesa de Wales, Prințesa Anne și Prințul Edward, ducele de Edinburgh, doi dintre cei trei frați ai regelui, și cel mai probabil Harry, dar fără să fie însoțit de Meghan, vor lua parte la ceremonie. Prințul Andrew, celălalt frate al regelui, va veni la eveniment, dar fără fosta lui soție, Sarah Ferguson. Vor veni totuși cele două fiice ale cuplului. Sora Camillei va fi și ea prezentă, la fel ca toți nepoții regelui și reginei.
Au mai confirmat prezența politicieni, șefi de stat și, pentru prima dată și în ciuda tradiției, membri străini ai familiilor regale. Astfel, din Monaco vor veni Prințul Albert și Prințesa Charlene, din Spania, Regele Felipe și Regina Letizia, din Japonia, Prințul moștenitor Akishino și Principesa moștenitoare Kiko, iar din Suedia va veni Regele Carl XVI Gustaf, împreună cu fiica sa Principesa moștenitoare Victoria. Din Belgia, Regele Philip și Regina Matilda, iar din Iordania, Regele Abdullah și Regina Rania.
Sunt așteptați, de asemenea, premierul britanic, Rishi Sunak, şi soţia sa, Akshata Murty, alături de principalii membri ai Guvernului și Parlamentului sunt și ei invitați. De asemenea, a confirmat prezenta președintele francez, Emmanuel Macron, iar președintele american, Joe Biden, va fi reprezentat de soția sa, dr. Jill Biden.
Din România, președintele Klaus Iohannis și Familia Regală a României vor lua parte la ceremonialul de la Londra.
Printre invitați se vor număra și reprezentanți ai numeroaselor sale organizații de caritate, precum și voluntari.