La această sumă trebuie adăugate 13,1 miliarde de euro reprezentând fondurile filialelor greceşti ale băncilor cipriote şi 4,5 miliarde de euro depuse în sucursalele situate în alte ţări, scrie Agerpres.
Totalul de 37,6 miliarde de euro este mai mare decât valoarea depozitelor bancare ale rezidenţilor ciprioţi, care potrivit IIF se ridică la 32,2 miliarde de euro.
Citând datele furnizate de Banca Centrală Europeană, IIF susţine că aproximativ 85% din depozitele nonrezidenţilor, adică 19 miliarde de euro, provin din ţări din afara Uniunii Europene, mai multe surse menţionând Rusia, Ucraina şi chiar Liban.
Studiul arată însă că există o scădere sensibilă (12%) a depozitelor nonrezidenţilor în perioada cuprinsă între luna iunie 2011 şi luna septembrie 2012.
Directorul IIF, Tim Adams, a apreciat recent că propunerea de a taxa depozitele bancare din Cipru reprezintă un precedent periculos şi subminează încrederea restabilită în ultimele luni cu privire la capacitatea Europei de a gestiona criza datoriilor.
Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională, miniştrii de finanţe din zona euro au impus statului cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Parlamentul cipriot a respins însă marţi nepopulara taxă, iar un grup de experţi financiari de la fiecare partid politic au început discuţiile pentru un plan de rezervă.
Ciprul să strângă 5,8 miliarde de euro în schimbul unui sprijin de 10 miliarde de euro.