Aceste drone livrate armatei cipriote, primele de acest tip, fac parte dintre cele mai performante din categoria lor, potrivit producătorului lor israelian Aeronautics Group.
Descoperirea, în ultimii ani, a unor zăcăminte de gaz în estul Mării Mediterane a amplificat aspiraţiile, în special ale Ciprului, care vrea să devină un important actor în domeniul energiei, potrivit stiripesurse.ro
Turcia, a cărei armată ocupă din 1974 o treime din insulă, se opune oricărei explorări şi exploatări a acestor resurse care ar exclude această parte din Cipru, unde locuiesc ciprioţii-turci.
Citeşte şi Drone şi rachete de croazieră au atacat instalaţii petroliere saudite
Vineri, Cipru a denunţat o „gravă escaladare a violenţelor” asupra drepturilor sale suverane de către Turcia. Potrivit Nicosiei, Turcia a trimis o nouă navă de forare în ZEE şi mai exact într-un loc unde licenţele de exploatare au fost deja atribuite în septembrie de către Republica Cipru giganţilor francez şi italian, Total şi Eni.
În ultimele luni, Ankara a trimis în total trei nave de forare în largul Ciprului, în pofida avertismentelor din partea SUA şi UE, Nicosia fiind membră a blocului comunitar, potrivit stiripesurse.ro.
La mijlocul lui iulie, UE a adoptat o serie de măsuri politice şi financiare menite să sancţioneze aceste forări.