Recent, un tramvai de tip Imperio din București a suferit un incident grav în zona Piața Obor, în care pantograful (dispozitivul de captare a energiei de pe plafon) s-a rupt în timpul mersului pe linia 10. Florin Ivan, care este președintele Asociației Profesionale a Transportatorilor (APT) și membru al Sindicatului STB, a comunicat pentru publicația Gândul că acest incident nu a avut legătură cu starea infrastructurii, ci mai degrabă cu fragilitatea pantografelor de pe tramvaiele Imperio. Conform informațiilor furnizate, acesta nu ar fi primul caz în care un pantograf se rupe la un tramvai Imperio.
Acest eveniment a avut loc cu o zi înainte ca Valer Blidar, președintele Astra Arad, să critice mass-media din București pentru prezentarea constantă a incidentelor în care sunt implicate tramvaiele fabricate la Arad. Valer Blidar a afirmat marți, în cadrul ceremoniei de prezentare a tramvaiului Imperio cu numărul 50 către Primăria Capitalei, că astfel de probleme au loc din cauza infrastructurii subdimensionate. Această perspectivă a președintelui Astra Arad este contrazisă de către Florin Ivan, liderul Asociației Profesionale a Transportatorilor.
„Un captator nu poate să cadă din cauza infrastructurii. Sunt probleme cu șinele, mari, dar nu toate incidentele sunt provocate de infrastructura proastă. Pantografele sunt, din punctul meu de vedere, destul de firave”, a spus Florin Ivan.
Conform sindicalistului de la STB, există o discrepanță semnificativă între numărul real al incidentelor în care sunt implicate tramvaiele Imperio și informațiile comunicate de Societatea de Transport București. Mai mult, se afirmă că un alt incident s-a petrecut pe data de 27 mai, când pantograful unui tramvai, vagonul 3826, s-a rupt în zona Militari, la capătul liniei.
„Zilnic sunt probleme, cu ușile, cu frânele, dar nu se spune. Președintele Astra a fost arogant când a certat presa că nu ratează incidentele cu Imperio. Dar ce ar vrea să facă presa, să le ignore?”, a mai spus Florin Ivan.
Valer Blidar a spus, la prezentarea tramvaiului Imperio cu numărul 50 produs de Astra Arad pentru Societatea de Transport București, că infrastructura ar fi cauza defecțiunilor apărute la tramvaie.
„În Bucureşti, avem anumite probleme, dar care nu se datorează tramvaielor. Infrastructura a fost modernizată acum 23 de ani și ea trebuia reparată capital la opt ani. De abia acum a început un program de repunere a infrastructurii în condiții normale. Cheltuielile noastre cu mentenanța sunt infime. Mă costă mai mult întreținerea autoturismului propriu decât mentenanța celor 50 de vagoane, până astăzi. Așa-zisele defecte care apar şi pe care le vedeți – am văzut că nu vă scapă niciunul – sunt acele opriri. Şi pentru mine este curios faptul că nu vedeți decât tramvaiele Astra că s-au oprit pe linie, cu toate că atunci când se întrerupe curentul, toate tramvaiele stau”, a afirmat Valer Blidar.
În ceea ce privește incidentul de luni, reprezentanții STB au precizat, pentru Gândul, că a avut loc din cauza infrastructurii, iar reparațiile vor fi suportate de către Societatea de Transport.
Tramvaiele fabricate de Astra Vagoane constituie o parte din lotul de 100 de unități achiziționate de Primăria Municipiului București, utilizând finanțare europeană. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro. Modelul Imperio Metropolitan se caracterizează prin dimensiunile sale: lungimea de 36 de metri, lățimea de 2,4 metri și înălțimea de 3,6 metri. Acest vehicul, construit din oțel, are o greutate de 47 de tone și a fost conceput pentru a atinge o viteză maximă de 70 km/h. În plus, capacitatea sa este de 322 de locuri, din care 56 sunt ocupate de scaune.