Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, la România TV, că speră ca recalcularea acestor pensii să fie finalizată până la sfârşitul anului. Astfel, dacă vor fi recalculate până la finele acestui an, banii vor începe să fie returnaţi începând din 2014. Ministrul nu a spus dacă există bani în buget pentru această recalculare, afirmând că mai sunt estimări şi analize de realizat.
„Dacă nu există bani, o să-i avem. O să analizăm previziunile pentru bugetul de stat şi vom face modificări dacă vom constatat că nu există fondurile necesare. Este o decizie a Curţii Consatituţionale şi ea va fi pusă în aplicare”, a declarat Mariana Câmpeanu.
Ministrul a avertizat că această măsură ar putea produce inechităţi întrucât ar rezulta coeficienţi mai mari în anii 2011 şi 2012, pentru care se face recalcularea.
CCR susține că persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis începând cu luna ianuarie 2011 până la data de 23 ianuarie 2013 li se vor aplica dispozițiile art.170 din Legea nr.263/2013.
Pe 29 octombrie, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.III alin.(2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului 1/2013 pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și a constatat că aceste dispoziții de lege contravin prevederilor art.15 alin.(2) din Constituție, deoarece încalcă principiul neretroactivității legii civile.
Prevederile declarate neconstituționale stabilesc: „(2) Indicele de corecție prevăzut la alin. 1 se aplică și punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011. (3) În situația persoanelor prevăzute la alin. 2, indicele de corecție se aplică asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat în plată în luna intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.
Alin. 1, la care face trimitere alin. 2, prevede că în anul 2013 indicele de corecție care se aplică punctajului mediu anual determinat conform prevederilor art. 95 din Legea nr 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, este 1,06.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum și Tribunalului Arad — Secția civilă.
VEZI SI:
Peste 200.000 de români află luni dacă pensiile lor scad sau se măresc