Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că numărul românilor care doresc să se vaccineze este mare. Până acum circa 234.000 de români au fost vaccinaţi anti-COVID-19.
„În ceea ce priveşte bilanţul persoanelor vaccinate până la acest moment, în cursul zilei de ieri, după cum ştim în ultimele 24 de ore, la ora 17.00 când se face raportarea au fost vaccinate 30.237 de persoane, dintre care 29.162 de persoane erau vaccinate cu prima doză şi 1.075 de persoane erau vaccinate cu doza de rapel. Numărul total de doze administrate de la data de 27 decembrie este de 235.239 dintre care sunt 233.288 de persoane vaccinate cu prima doză, respectiv 1.951 persoane vaccinate cu doza unu şi doza de rapel. Astăzi la ora 13:30 erau deja vaccinate 20.303 persoane cu prima doză şi circa 548 de persoane care îşi efectuau doza de rapel”, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă.
Medicul Valeriu Gheorghiţă a mai anunţat că 75% din personalul medical din prima etapă a primit deja vaccinul şi urmează şi alţii.
„Sunt vaccinate 75% din numărul persoanelor celor eligibile din faza I, iar programate sunt în proporție de 89% din cele eligibile care pot fi vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.
El a precizat că s-au înregistrat 809 de reacţii comune şi minore, dar nu reacţii adverse severe.
„Numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare şi ulterior înregistrate la platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România a fost de 809 reacţii comune şi minore şi nu s-au înregistrat reacţii adverse severe la numărul de persoane pe care noi le-am vaccinat până la acest moment”, a mai transmis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
Peste 340.000 de persoane s-au înscris pentru vaccinare din 15 ianuarie şi până marţi
Coordonatorul campeniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că peste 340.000 de persoane s-au înscris pentru vaccinare din 15 ianuarie şi până marţi, la ora 10.
„La acest moment, din data de 15 ianuarie sunt programate 340.573 de persoane, până astăzi la ora 10.00. Prin intermediul Serviciului de call-center au fost programate circa 16% dintre aceste persoane, reprezentând 52.938 de persoane, prin intermediul medicului de familie sau medicului curant – circa 12% dintre aceste persoane, reprezentând 41.463 de persoane, individual sau prin aparţinători – 44% dintre persoane aproximativ, reprezentând 148.056 de persoane şi prin intermediul angajatorilor – 28% dintre persoane, reprezentând aproximativ 98.116 persoane”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.
El a menţionat că 51% la sută din persoanele înscrise până în prezent sunt în vârstă de peste 65 de ani.
„În ceea ce priveşte categoriile persoanelor programate, 23% sunt persoane în evidenţă cu boli cronice cu vârstă sub 65 de ani, persoane cu vârste peste 65 de ani reprezintă aproximativ 51% dintre numărul total al persoanelor programate, ceea ce înseamnă în valoare absolută 172.997 de persoane, iar în ceea ce priveşte personalul care deserveşte activităţi esenţiale vorbim aproximativ 26%, ceea ce din punctul nostru de vedere este un procent optim, de aproximativ 75% personal la risc, persoane vulnerabile, respectiv 25% persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță speră ca până la finalul lunii septembrie aproximativ 10 milioane de oameni să fie vaccinaţi anti-COVID-19 astfel încât pandemia să ia sfârşit.
„Până la finalul lunii septembrie vom ajunge la acest număr, la 10 milioane de oameni. Avem contractate suficiente doze. Fiecare persoană va putea avea acces la vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.
Citeşte şi: România, locul 18 în lume în privinţa vaccinării anti-COVID. Anunţul premierului Florin Cîţu
Copiii care pleacă în vacanţă cu părinţii vor intra în carantină la întoarcerea în ţară dacă zona în care au călătorit are incidență ridicată de COVID-19
În prezent, copiii sub 16 ani nu sunt vaccinaţi anti-COVID-19. Dacă locul în care călătoresc este o ţară, zonă cu risc epidemiologic ridicat, la revenirea în România copilul poate fi considerat vector de răspândire a SARS-COV 2 şi va rămÂne în carantină alături de unul dintre părinţi, a explicat doctorul Florentina Furtunescu, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, la Guvern.
„Situația variază în funcție de țara unde călătoresc. Dacă merg într-o țară cu incidență ridicată, cu risc epidemiologic ridicat, copilul reprezintă un risc, e un vector de răspândire a virusului, de aceea el trebuie să stea în izolare 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea acasă cu copilul”, a spus medicul Florentina Furtunescu.