Potrivit purtătorului de cuvânt al Termo Calor Piteşti, Sorin Apostoliceanu, apa acumulată în timpul ploilor abundente a afectat instalaţiile CET Găvana situate în subsol, luându-se decizia ca acestea să fie oprite, scrie Mediafax.
În aceste condiţii, aproximativ 40 la sută din locuitorii din Piteşti racordaţi la sistemul centralizat au rămas iniţial fără apă caldă şi căldură. Alimentarea cu apă caldă a fost reluată însă după câteva ore.
„Este vorba de cartierele Nord, Găvana şi centru, aproximativ 40 la sută din cei racordaţi nu căldură şi estimăm că vom relua livrarea după ora 18.00. Au fost încăperi cu instalaţii ale CET afectate, situate sub nivelul solului, iar acum se evacuează apa cu motopompele de către pompierii militari, dar va dura până când vom reporni instalaţiile”, a declarat şeful departamentului furnizare al SC Termo Calor Confort, Sorin Apostoliceanu.
El a precizat că sunt şi şcoli şi grădiniţe care nu au căldură.
„Sunt şi şcoli şi grădiniţe în zona în care nu putem livra căldură, dar temperatura de afară este una care nu ridică mari probleme, sunt 12-15 grade. Cât priveşte spitalul şi Serviciul de Ambulanţă, ele au centrală proprie, nu sunt afectate”, a mai spus Sorin Apostoliceanu.
De asemenea, primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, a declarat că situaţia apărută în urma ploilor abundente va fi evaluată în cursul zilei de joi, precizând că la şcolile şi grădiniţele afectate de avaria de la CET Găvana vor fi folosite instalaţii de încălzire.
„La CET apa a intrat în subsol şi la sala pompelor, o să vedem azi de ce canalizarea nu a făcut faţă, dar a plouat abundent, aceasta este o certitudine. Am mai avut acum zece ani o asemenea inundaţie tot în aceleaşi zone, iar între timp canalizarea a fost modernizată, dar repet, au fost peste 60 de litri pe metrul pătrat într-un timp foarte scurt. Cât priveşte şcolile şi grădiniţele afectate de avaria de la CET vom folosi instalaţii de încălzire pentru a suplini lipsa de căldură în această zi, dar avem azi o temperatură afară de 14-15 grade, deci nu este foarte frig. Pe străzi nu mai este apă, iar pentru cei care nu mai pot locui în case, dacă vor exista astfel de cazuri există soluţii de cazare”, a spus primarul Tudor Pendiuc.
Două persoane cu dizabilităţi din Piteşti, mamă şi fiu, au fost salvate cu barca de pompieri, iar mai multe case şi străzi din oraş au fost inundate, în noaptea de miercuri spre joi, în urma ploilor puternice care au depăşit 60 de litru pe metru pătrat.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, Mădălina Epure, peste o sută de pompieri au intervenit în Piteşti, Costeşti, Curtea de Argeş şi Buzoieşti, în urma ploilor abundente care au depăşit 60 de litru pe metru pătrat.
În Piteşti, apa a atins chiar şi doi metri în unele zone din cartierul Găvana.
„Am intervenit cu 11 autospeciale, patru camioane, 12 motopompe, o barca pneumatică şi peste 100 de pompieri. A fost o ploaie puternică de 60 de litri pe metru pătrat căzută într-un timp foarte scurt de trei ore. La Buzoieşti, a fost salvat un băiat de 16 ani care era singur în casă, i s-a întins o cordiţă şi a fost preluat de pompieri. Alte două persoane au fost salvate cu barca. Sunt persoane cu dizabilităţi care au fost transportate la spital pentru supraveghere. Problemele cele mai mari au fost pe stada Gârlei din cartierul Gavana din Piteşti, o zonă joasă unde apa s-a acumulat. La Buzoieşti şi la Drăganu au fost copaci căzuţi pe carosabil şi au fost îndepărtaţi”, a declarat Mădălina Epure.
Cele două persoane evacuate cu barca pneumatică de către pompierii militari au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, unde au rămas sub observaţie, având hipotermie uşoară.
Prefectul de Argeş, Cristian Soare, a declarat că, în urma unei prime evaluări, 15 locuinţe din Piteşti au fost inundate.
„Prima evaluare arată că sunt 15 locuinţe afectate de ploaie în Piteşti. Cât priveşte cele două persoane evacuate de pompieri şi aflate acum la spital, mamă şi fiu, ambii cu dizabilităţi, urmează să stabilim dacă acestea se pot întoarce în locuinţă. Se intervine acum pentru salvarea unei persoane blocate în maşină în localitatea Miceşti şi pompierii acţionează pentru scoaterea apei din subsoluri”, a declarat prefectul Cristian Soare.
Şi în localitatea Babana, 60 de gospodării au fost inundate, însă nu există victime şi locuinţe avariate.
„Am avut un bărbat de 80 de ani evacuat. Am evacuat animale dintr-o zonă mai joasă a satului, din apropierea pârâului Vârtej care a dat pe afară, cum se spune, iar apa a venit pe străzi şi în curţile şi gospodăriile oamenilor. Nu am cunoştiinţă despre avarii la case, dar oricum la noi toţi le au asigurate, iar casele sunt sănătoase, nu sunt construite din chirpici”, a declarat primarul localităţii Babana, Bebe Ivan.
Hidrologii au emis, joi, o avertizare cod galben de inundaţii pentru judeţele Hunedoara, Arad, Alba, Vâlcea, Gorj şi Argeş, unde până vineri dimineaţă, pe râurile din bazinele Crişul Alb, Arieş, Olt şi Argeş se vor produce scurgeri pe versanţi şi creşteri de debite care ar putea depăşi cotele de atenţie.