Adunaţi în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii au scandat împotriva companiei americane care ar urma să exploateze gazele de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracţionării hidraulice, considerată una periculoasă pentru mediu înconjurător şi, implicit, pentru populaţie.
O parte dintre protestatari au luat cuvântul la microfonul instalat în Piaţa Civică, motivându-şi acţiunea de respingere a proiectului de extragere a gazelor de şist.
„Noi sperăm ca prin această manifestaţie să sensibilizăm Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului şi populaţiei acest proiect al extracţiei gazelor de şist. A fost un miting paşnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Bârlad, ci şi din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judeţului Galaţi. Din nefericire, firma Chevron nu a venit până acum să explice populaţiei ce presupune această metodă de extracţie a gazelor naturale, ceea ce-i face pe oameni să fie şi mai sceptici„, a declarat primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.
Mitingul organizat de societatea civilă s-a încheiat în jurul orei 19.00, oamenii intenţionând să-şi continue seria acţiunilor prin care încearcă să blocheze proiectul extracţiei gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui.
În acest sens, societatea civilă va înainta o petiţie către Guvern care, până în prezent, a fost semnată de 20.000 de oameni.
În 15 martie, preşedintele PDL Vaslui, deputatul Dan Marian, anunţa că a iniţiat organizarea unui referendum în Bârlad şi în 30 de comune vasluiene, pe tema proiectului privind exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.
Fracţionarea este o metodă nouă de extragere a gazelor de şist din pământ. Pentru a elibera gazul, rocile din adâncime sunt distruse cu ajutorul presiunii mari a unui amestec de apă, nisip şi chimicale toxice. Exploatarea se află în stadii de început în mare parte a Europei.
Compania americană Chevron a obținut, în urmă unei licitații din anul 2010, licență de explorare în trei perimetre de lângă Bârlad. Licență este valabilă până în anul 2015. La expirarea ei, firma va ști cu precizie dacă în acele perimetre există gaz de șist și dacă acesta este rentabil din punct de vedere economic.
„Dacă vom găsi gaz, vom anunța Guvernul României și apoi vom negocia cu Guvernul o licență pentru a produce gazul”, a explicat Daniel Jernigan pentru Green Report.