Circuitul alcoolului în organism. Află de ce unii se fac CRIŢĂ, iar alţii abia se AMEŢESC

Băutură şi băutori sunt de când Lumea şi Pământul... Dar, pe măsură ce bauturile alcoolice s-au diversificat, au apărut şi efecte relativn diverse asupra consumatorilor. Un studiu mai detaliat a arătat circuitul alcoolului în organismul uman şi ce efecte provoacă asupra acestuia.
Alina Costache
10 dec. 2014, 20:44
Circuitul alcoolului în organism. Află de ce unii se fac CRIŢĂ, iar alţii abia se AMEŢESC

Încă de la prima picătură de alcool ingerată, în organismul uman se produce o reacţie complexă în lanţ, pentru că acesta încearcă să descompună alcoolul pe care îl resimte ca fiind un produs toxic pe care trebuie să îl elimine cât mai repede.

Acest proces nu este acelaşi pentru toate organismele, ci este unul individual. Aşa se explică şi faptul că unii „ţin la băutură”, iar alţii nu. Procesul începe imediat ce „am pus alcool pe limbă”. Din păcate, nu se sfârşeşte în această etapă, în care enzimele din salivă descompun produsul toxic în foarte mică măsură.

Citeşte şi A îmbătat-o în dormitor. Apoi a filmat totul şi a pus pe Facebook. VIDEO

„Grosul” se descompune în stomac, unde intervin enzimele, cum este alcool-dehidrogenaze (ADH), care transformă etanolul în acetaldehidă, substanţă de asemenea toxică, dar care merge mai departe la ficat. Enzimele (ALDH, aldehid-dehidrogenazele), produse de acest organ încearcă să neutralizeze acetaldehida, un alt produs toxic din lanţul descompunerii alcoolului. ALDH transformă acetaldehida în acetat, un compus inofensiv.

De ce ne îmbătăm

Cheia rezistenţei la băutură o constituie tocmai „zestrea” de enzime a organismului. Sinteza acestor enzime depinde de genetica organismului. Astfel, genelor implicate în sinteza acestor enzime,  pot face ca organismul să secrete cantităţi mai mari sau mai mici dintr-o enzimă sau alta, aceste enzime fiind şi ele mai mult ori mai puţin eficiente în metabolizarea alcoolului.

Citeşte şi Cafeaua poate anula efectele negative ale alcoolului

În al doilea rând, este bine să nu uităm că ficatul nu „munceşte” cu aceeaşi eficienţă pentru a neutraliza cantităţi mari de alcool, ci pe „norme” orare. Dacă există surplus care nu s-a metabolizat, atunci compuşii nemetabolizaţi intră în sânge şi provoacă efectele beţăiei: accelerarea pulsului, greaţă, vomă, transpiraţie abundentă, înroşirea feţei, ameţeală, agitaţie sau, din contră, somnolenţă.

Aşa stând lucrurile, ar fi bine ca fiecare să îşi cunoască limitele rezistenţei la băutură, pentru a se putea bucura de savoarea tipului de alcool conjsumat, fără să experimenteze aceste „manifestări neplăcute” sau să se dea în spectacol nemaiştiind de capul lui…

Citeşte şi Concurs STUPID. A băut 56 de shot-uri, a bătut recordul local şi a murit din cauza alcoolului

Un alt amănunt foarte important este acela că alcoolul nu se consumă pe stomacul gol şi nici de către omul bolnav, care are anumite afecţiuni pentru care consumul de alcool nu este permis. Mâncând înainte de a bea sau în timpul mesei, mucoasa gastrică este mai protejată de atacul alcoolului, iar absorbţia compuşilor nocivi din stomac încetineşte.

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9