UPDATE: Pompierii teleormăneni acţionează, luni, cu motopompe pentru scoaterea apei din mai multe curţi inundate, din localităţile Voievoda şi Ţigăneşti, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman.
”Avem cele patru curţi inundate la Voievoda, unde se acţionează încă de azi dimineaţă (luni-n.r.), de la primele ore, şi mai avem o curte inundată la Ţigăneşti. La Voievoda a plouat azi-noapte şi acolo e o zonă mai joasă şi s-a strâns apa, noi intervenim să nu ajungă apa la o casă din apropiere, scoatem apa din curţi. Pericol iminent nu e nicăieri. Avem motopompe transportabile pe teren care acţionează, una dintre ele a serviciului voluntar din localitate. În rest, nu sunt probleme majore”, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dagomir.
Potrivit acestuia, prefectul Florinel Dumitrescu şi şeful ISU, colonelul Marius Stancu, sunt pe teren şi fac verificări, judeţul Teleorman fiind sub avertizare de cod hidrologic portocaliu.
„În ultimele 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a acţionat cu toate forţele şi mijloacele necesare în zonele afectate de inundaţii. Conform situaţiei centralizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată care funcţionează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice s-au semnalat efecte la nivelul a 38 localităţi din 19 judeţe (AB, AR, BH, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, DJ, GL, HR, MS, OT, PH, SB, TR şi VL) şi Municipiul Bucureşti. Efectivele ministerului afacerilor interne au intervenit, în principal, pentru evacuarea apei din 250 de gospodării şi subsoluri, decolmatarea a 8 poduri/podeţe şi pentru degajarea copacilor care au fost doborâţi de vânt şi a acoperişurilor desprinse. Pe parcursul nopţii nu s-a impus măsura evacuării preventive a altor persoane şi nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice”, relevă sursa citată.
Conform acesteia, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, potrivit raportării distribuitorilor de la ora 7.00 se înregistrau întreruperi în alimentarea cu energie electrică la nivelul unei localităţi din judeţul Argeş însumând un număr de 332 consumatori. În prezent se acţionează cu o echipă în teren pentru remedierea defecţiunilor.
MAI anunţă că, până în prezent, cele mai afectate judeţe au fost: Alba – localitatea Şona, Covasna – localitatea Iarăş, Mureş – localitatea Vânători şi Sibiu – Ocna Sibiului.
Astfel, la Şona – judeţul Alba s-a intervenit pentru evacuarea apei din cinci case, 22 beciuri, trei obiective economice, 42 de gospodării, 30 de fântâni şi de pe două străzi. Au fost evacuate temporar 14 persoane, care au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. Peste noapte au rămas evacuate 12 persoane, două s-au întors la locuinţele lor, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în localitatea Iarăş – judeţul Covasna forţele MAI au intervenit în sprijinul populaţiei, fiind afectate 31 de curţi, trei case, o anexă, şapte podeţe, 11 fântâni şi patru stâlpi de înaltă tensiune. În localitatea Băcel se intervine pentru evacuarea apei dintr-o casă, 13 subsoluri, opt fântâni şi două curţi.
În localitatea Vânători – judeţul Mureş strada Valea Cărbunarilor a fost inundată, afectând 12 case, 25 de subsoluri şi 75 de gospodării. În prezent apa s-a retras.
Prefectura Sibiu a transmis, luni, că din cauza inundaţiilor situaţia este critică în localităţile Ocna Sibiului, Apoldu de Sus şi Sălişte, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu a trecut la capacitatea de acţiune roşie, mobilizarea fiind generală. Pompieri, jandarmi şi militari ai Garnizoanei Sibiu vor ridica un dig mobil de 200 de metri la Ocna Sibiului
În localitatea Ocna Sibiului – judeţul Sibiu s-a intervenit pentru evacuarea apei din 20 curţi. Pe parcursul zilei de duminică forţele MAI au intervenit şi în sprijinul populaţiei din localităţile Apoldu de Sus, Cornăţel, Sibiel şi Sălişte.
Alte intervenţii pentru evacuarea apei din locuinţe, decolmatare fântâni, degajarea copaci căzuţi pe carosabil au mai avut loc în judeţele: Arad, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Municipiul Bucureşti (patru copaci căzuţi), precizează MAI.
„Pentru a asigura coordonarea misiunilor în sprijinul populaţiei şi pentru a evalua necesarul de tehnică de intervenţie care să fie dislocat din judeţele fără probleme, în cursul zilei de ieri, secretarul de stat Raed Arafat a monitorizat din teren intervenţiile în judeţele din Argeş, Vâlcea, Sibiu şi Alba, iar inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, a supravegheat şi coordonat din teren intervenţiile din zona Moldovei”, mai relevă sursa citată.
Conform Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă care au dus la scurgerea aluviunilor şi la acumulări de apă pe carosabil rămân închise trei drumuri naţionale – DN11B Târgu Secuiesc – Cozmeni, în zona localităţii Cătruşa din judeţul Covasna, DN2H, în localitatea suceveană Milişăuţi, pe podul de pe râul Suceava şi DN 2L, în localitatea Soveja din judeţul Vrancea.
Tot din cauza inundaţiilor, este închis DJ 252B, între localităţile Răcătău şi Pînceşti din judeţul Bacău, iar pe alte trei drumuri judeţene din Prahova şi Suceava circulaţia este îngreunată.
Douăzeci şi trei de judeţe sunt sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii de duminică de la ora 11:00 până marţi la ora 21:00, iar 18 judeţe sunt sub cod portocaliu de ploi abundente până marţi la ora 21:00.
De asemenea, mai multe judeţe sunt sub avertizări cod galben şi portocaliu de inundaţii emise de hidrologi.
Conform unui bilanţ transmis duminică seară de Ministerul Afacerilor Interne, în urma ploilor şi vijeliilor 28 de localităţi din 15 judeţe sunt afectate, trei localităţi din Argeş şi Teleorman au probleme în alimentarea cu energie electrică, iar 14 persoane din Şona, judeţul Alba, au fost evacuate.