CITES: Rechinii vor fi protejaţi la nivel mondial, însă nu şi elefanţii şi urşii polari

Convenţia asupra comerţului internaţional cu specii de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES) s-a încheiat, joi, la Bangkok cu decizii majore în favoarea speciilor marine, dar pentru elefanţii victime ale unui braconaj fără precedent acţiunea rămâne în continuare timidă, consemnează AFP.
Cristina Dinu
14 mart. 2013, 21:07
CITES: Rechinii vor fi protejaţi la nivel mondial, însă nu şi elefanţii şi urşii polari

La Conferinţa ce a reunit 178 de state s-a luat decizia ‘istorică’ de a proteja rechinii decimaţi pentru aripioarele lor, în ciuda opoziţiei unor state care se tem pentru soarta industriei lor piscicole, Japonia fiind aici în capul listei. Astfel, comerţul cu cinci specii de rechin va fi supus unei reglementări stricte ce urmează să intre în vigoare peste 18 luni. Acordul mai prevede şi protejarea diavolului de mare, specie sacrificată pentru branhiile sale.

Dar participanţii la conferinţă nu au fost la fel de îngăduitori şi cu protecţia elefanţilor, deşi 25.000 de exemplare au fost ucise în anul 2011 pentru colţii lor de fildeş. În plus, într-un raport publicat săptămâna trecută de CITES şi alte organizaţii, se atrage atenţia că traficul cu fildeş a crescut de două ori din anul 2007 şi de peste trei ori din anul 1998, scrie Agerpres.

Înaintea conferinţei, comitetul permanent, organul executiv al CITES a cerut statelor din aşa-numitul ‘grup al celor opt’, care favorizează acest trafic, să prezinte planuri de acţiune. Acestea sunt cele trei ţări de origine (Uganda, Tanzania şi Kenya), trei ţări de tranzit (Malaezia, Vietnam şi Filipine) şi principalele două pieţe de consum (China şi Thailanda).

Dar numai şase dintre ele au prezentat proiecte ale unor astfel planuri, China şi Tanzania doar promiţând că le vor elabora. Deşi iniţial s-a vorbit despre posibilitatea adoptării unor sancţiuni împotriva acestor opt ţări, cum ar fi instituirea unui embargou asupra exporturilor, conferinţa s-a limitat să le ceară să prezinte planuri definitive până cel târziu la jumătatea lunii mai, urmând ca situaţia lor să fie reexaminată în vara anului viitor.

Un alt rezultat semnificativ al conferinţei constă în obligarea ţărilor care reuşesc să confişte cantităţi însemnate de fildeş să realizeze teste ADN pentru a determina zona de unde provin elefanţii care au fost sacrificaţi, măsură menită să ajute la identificarea reţelelor internaţionale de traficanţi.

Comunitatea internaţională a eşuat în protejarea elefanţilor, specia emblemă a CITES, consideră organizaţiile non-guvernamentale, aceeaşi situaţie fiind consemnată şi în cazul rinocerilor, o altă specie vânată masiv pentru colţii săi preţioşi.

În urma acestei conferinţe, pe lista speciilor protejate de CITES, adoptată în anul 1975, au fost adăugate încă 300 de specii, între acestea numărându-se un mare număr de broaşte ţestoase. În schimb, propunerea SUA de a interzice comerţul internaţional cu urşi polari, ameninţaţi de topirea calotei arctice, a fost din nou respinsă.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Top 4 zodii cu o primăvară de vis. Belșug, bani și lucruri minunate pentru ele
Capital.ro
Mesaj Ro-Alert în miez de noapte la granița României: Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi civile!
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
„Cârtiță rusească”, descoperită la vârful serviciilor secrete ucrainene: „Trădătorul a fost reținut chiar de șeful SBU, lucra pentru inamic”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Pensionarii cu venituri mici primesc ajutoare financiare, decizie guvernamentală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Dan Diaconescu, prima reacție după ce ar fi fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de închisoare cu executare: ''Văd acum că gluma se îngroașă.''
Cancan.ro
O influenceriță a murit la doar 28 de ani, după ce a ajuns la spital cu febră și dureri abdominale. Care a fost cauza decesului, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Rolul lui Mohammed bin Salman și Kirill Dmitriev în eliberarea americanului Marc Fogel din Rusia
MediaFlux
ÎNTÂRZIE BANII pentru PENSIONARI. Un milion de oameni sunt AFECTAȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?