CITES: Rechinii vor fi protejaţi la nivel mondial, însă nu şi elefanţii şi urşii polari

Convenţia asupra comerţului internaţional cu specii de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES) s-a încheiat, joi, la Bangkok cu decizii majore în favoarea speciilor marine, dar pentru elefanţii victime ale unui braconaj fără precedent acţiunea rămâne în continuare timidă, consemnează AFP.
Cristina Dinu
14 mart. 2013, 21:07
CITES: Rechinii vor fi protejaţi la nivel mondial, însă nu şi elefanţii şi urşii polari

La Conferinţa ce a reunit 178 de state s-a luat decizia ‘istorică’ de a proteja rechinii decimaţi pentru aripioarele lor, în ciuda opoziţiei unor state care se tem pentru soarta industriei lor piscicole, Japonia fiind aici în capul listei. Astfel, comerţul cu cinci specii de rechin va fi supus unei reglementări stricte ce urmează să intre în vigoare peste 18 luni. Acordul mai prevede şi protejarea diavolului de mare, specie sacrificată pentru branhiile sale.

Dar participanţii la conferinţă nu au fost la fel de îngăduitori şi cu protecţia elefanţilor, deşi 25.000 de exemplare au fost ucise în anul 2011 pentru colţii lor de fildeş. În plus, într-un raport publicat săptămâna trecută de CITES şi alte organizaţii, se atrage atenţia că traficul cu fildeş a crescut de două ori din anul 2007 şi de peste trei ori din anul 1998, scrie Agerpres.

Înaintea conferinţei, comitetul permanent, organul executiv al CITES a cerut statelor din aşa-numitul ‘grup al celor opt’, care favorizează acest trafic, să prezinte planuri de acţiune. Acestea sunt cele trei ţări de origine (Uganda, Tanzania şi Kenya), trei ţări de tranzit (Malaezia, Vietnam şi Filipine) şi principalele două pieţe de consum (China şi Thailanda).

Dar numai şase dintre ele au prezentat proiecte ale unor astfel planuri, China şi Tanzania doar promiţând că le vor elabora. Deşi iniţial s-a vorbit despre posibilitatea adoptării unor sancţiuni împotriva acestor opt ţări, cum ar fi instituirea unui embargou asupra exporturilor, conferinţa s-a limitat să le ceară să prezinte planuri definitive până cel târziu la jumătatea lunii mai, urmând ca situaţia lor să fie reexaminată în vara anului viitor.

Un alt rezultat semnificativ al conferinţei constă în obligarea ţărilor care reuşesc să confişte cantităţi însemnate de fildeş să realizeze teste ADN pentru a determina zona de unde provin elefanţii care au fost sacrificaţi, măsură menită să ajute la identificarea reţelelor internaţionale de traficanţi.

Comunitatea internaţională a eşuat în protejarea elefanţilor, specia emblemă a CITES, consideră organizaţiile non-guvernamentale, aceeaşi situaţie fiind consemnată şi în cazul rinocerilor, o altă specie vânată masiv pentru colţii săi preţioşi.

În urma acestei conferinţe, pe lista speciilor protejate de CITES, adoptată în anul 1975, au fost adăugate încă 300 de specii, între acestea numărându-se un mare număr de broaşte ţestoase. În schimb, propunerea SUA de a interzice comerţul internaţional cu urşi polari, ameninţaţi de topirea calotei arctice, a fost din nou respinsă.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
DOC își sărbătorește ziua de naștere. Concurentul de la Power Couple, tablou de familie / FOTO
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în cozonac. Ingredientul banal care îți poate distruge întreaga rețetă
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Verdict șoc dinspre CCR: N-au găsit dovezi!
Playtech.ro
Câte zile libere de la stat vom avea în 2025. Lista completă a zilelor nelucrătoare și a sărbătorilor legale
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
INTERVIU Ce s-a întâmplat după Decembrie 1989. Procuror în Dosarul Revoluției: „Acțiunile noii puteri filo-sovietice nu au avut nimic de-a face cu democrația“
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Edith și Ali Firescu de la MPFM, sezonul 6, au devenit părinți pentru prima dată! Imagini emoționante cu fetița lor | FOTO
Spynews
Imaginile durerii. Constantin, Teodora și fiica lor, Sofia, victimele accidentului de pe Drumul Morții, au fost înmormântați | FOTO
Evz.ro
Mare surpriză în noaptea de Revelion. Vremea se schimbă total
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
El este Vladimir, tânărul în vârstă de 23 de ani, găsit mort pe marginea drumului! Victima provenea dintr-o familie respectată din Vaslui
Cancan.ro
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Se întoarce decizia?! Anunț despre anularea alegerilor
StirileBZI
Veste proastă pentru fumători! Se scumpesc țigările de la 1 ianuarie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
El este Vladimir, tânărul găsit fără suflare pe marginea drumului, la ieșire din Vaslui. Avea 23 de ani și provenea dintr-o familie bună. Povestea misterioasă din spatele morții
substantial.ro
Turist italian ucis de rechin în Marea Roșie, altul rănit
MediaFlux
RĂSTURNARE în TRAGEDIA din COREEA de SUD! De ce s-a PRĂBUȘIT AVIONUL! INFORMAȚIA MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Două meserii care ne feresc de o boală necruțătoare