„Am spus și azi, vreau să văd cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru valul 4. Domnule Arafat, am zis că nu vreau să fie micșorat numărul de paturi la ATI, am văzut că numărul a crescut. Acest efort nu poate fi susținut decât de autoritățile locale. Detașările știu că pot produce disconfort, dar e nevoie de persoane de specialitate la ATI”, a spus premierul Cîţu.
Premierul a mai cerut un „plan privind gestionarea situaţiei” și a susținut că va avea discuţii cu managerii de spitale şi cu cei din direcţiile de sănătate publică despre paturile de la ATI și despre personalul care să asigure asistenţa medicală la aceste paturi pentru bolnavii COVID.
„Repet, esste anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta, dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi tot am vorbit despre asta toată vara”, a susținut Florin Cîțu.
Premierul a mai afirmat că atunci când Ministerul Sănătății a fost preluat de Cseke Atilla, după ieșirea USR-PLUS de la guvernare și plecarea Ioanei Mihăilă, la ATI COVID erau „vreo 600 de paturi”, deşi el a „spus tot timpul că trebuie să rămână la 1.600 de paturi”: „Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat câteva sute, vreo patru sute de paturi imediat şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil, dar nu doar asta este provocarea. Provocarea este să avem şi personalul detaşat în aceste secţii COVID”.
De asemenea, Florin Cîţu a cerut implicarea Primăriei Capitalei în valul patru. „Nu vreau să aud discuții că nu e responsabilitatea cuiva”, a transmis el.
„În același timp, managerii de spital trebuie să fie în permanent în contact cu CNCCI. În Capitală, e nevoie să vă implicați foarte mult. Un alt front care trebuie folosit e cel al spitalelor din subordinea Primăriei Capitalei, vreau să văd cum e implicată Primăria Capitalei în acest val 4, pentru că nu toate spitalele aparțin de Ministerul Sănătății. Ce trebuie să înțelegem că nu e vorba de spitalul X, ci de spitale de tratat pacienți, toată lumea trebuie să înțeleagă aceast lucru. Ne trebuie cel mult mâine, un răspuns pentru București, și un plan dacă situația se înrăutățește să vedem până unde putem merge cu locuri la ATI. Fac apel și la DSP, nu mai stați în birouri, ajutați, oferiți sprijin.
E foarte important, domnilor prefecți, trebuie implicare și din partea voastră. Aveți o responsabilitate majoră. Sunteți în această videoconferință toți cei care trebuie să fiți implicați în această perioadă. La cum evoluează lucrurile s-ar putea să avem nevoie de 2.000 de locuri la ATI, suntem aici pentru pacienți. Nu vreau să aud discuții că nu e responsabilitatea cuiva. Aștept planul pentru București. Vreau să văd exact care e situația pentru acest moment”, a declarat Florin Cîţu.