Cîţu a afirmat, întrebat despre stimulentele avute în vedere pentru încurajarea campaniei de vaccinare, precum bonuri valorice sau loterii cu premii pentru cei care se vaccinează, că în cazul în care specialiştii consideră că astfel de măsuri ar ajuta, atunci Executivul poate decide să le aprobe. „Pe partea cealaltă eu nu aş spune măsuri restrictive, dacă vorbim de personalul medical care trebuie testat, dacă nu s-a vaccinat”, a adăugat prim-ministrul care a precizat că mai întâi vrea să vadă şi să studieze în detaliu aceste propuneri.
„Este foarte bine ca se vine cu propuneri care să ajute campania de vaccinare. Cu unele sunt de acord, cu unele nu sunt de acord. Aşteptăm o discuţie cu specialiştii. Am avut o discuţie astăzi cu doamna ministru al Sănătăţii referitoare la aceste măsuri. Eu cred că vom merge pe principiile pe care am mers şi până acum şi le vedeţi şi în aceste hotărâri ale CNSU. Cred că acolo este clar că vrem să menţinem economia deschisă, să nu creem aceste probleme. În acelaşi timp, dacă există şi specialiştii ne spun că această campanie de vaccinare care salvează vieţi, poate să fie ajutată de măsuri bonificatoare, care dau premii şi aşa mai departe, putem să luăm şi aceste măsuri. Aştept să văd concret propunerile”, a declarat Florin Cîţu, întrebat despre propunerile anunţate de Ioana Mihăilă privind acordarea unor posibile stimulente populaţiei pentru încurajarea vaccinării.
Referitor la testarea obligatorie a medicilor, premierul a explicat că această nu e o măsură restrictivă, însă doreşte să vadă în detaliu propunerea.
„Pe partea cealaltă eu nu aş spune măsuri restrictive, dacă vorbim de personalul medical care trebuie testat, dacă nu s-a vaccinat. Este vorba despre relaţia cu pacienţii. Dar vreau să văd un pic propunerile în detaliu şi apoi după ce le aprobăm, le şi discutăm. Le vom prezenta public”, a completat Cîţu.
Ioana Mihăilă a anunţat că în şedinţa de marţi a coaliţiei au fost discutate mai multe măsuri, printre care se numără oferirea de bonuri valorice sau loterii cu premii pentru cei care se vaccinează, cât şi interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în week-end în spaţiile publice neesenţiale. Ministrul Sănătăţii a mai spus că după ce va fi obţinut acordul premierului Florin Cîţu, va fu stabilită de către Guvern partea tehnică.
Alexandru Rafila: Putem să ne gândim că în luna septembrie pot apărea nişte mii de cazuri
Ea a mai precizat că există o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat, iar costul testării să fie suportat de către cadrele medicale.
De asemenea, vicepremierul Dan Barna a precizat marţi că există posibilitatea să se ajungă la vaccinarea obligatorie în cazul cadrelor medicale, însă pentru anumite categorii nu există un astfel de scenariu.
Cîțu: E o campanie de vaccinare de succes. Nu mă gândesc să dau bani pentru vaccinarea oamenilor
Premierul Florin Cîțu a susținut în iunie că actuala campanie de vaccinare anti-Covid ”este un succes”, deși doar 4,6 milioane de oameni erau la acel moment vaccinați, sub ținta de 5 milioane asumată de el însuși pentru luna mai.
Întrebat în mod repetat de ziariști într-o conferință de presă la Alba Iulia de ce campania de vaccinare a frânat puternic, Cîțu a spus că succesul campaniei de vaccinare e măsurat prin scăderea ratei de infectare și prin relaxarea măsurilor.
El a spus că guvernul nu va da bani oamenilor să se vaccineze cât timp vaccinul anti-Covid e gratuit. ”Noi la guvern am făcut cam tot ce puteam face, am adus vaccinul. E o campanie pentru viață. Tot aud discuții despre valul 4, nu ar trebui să avem aceste discuții. Noi avem doze de vaccin pentru toată lumea. Românii pot să se vaccineze oriunde și oricând ca să nu avem valul 4. Vreau să ne concentrăm pe investiții, să lăsăm în spate pandemia, să scăpăm de restricții”, a mai spus Cîțu.
Întrebat cine e vinovat pentru scăderea ratei vaccinării, Cîțu a spus: ”De ce să fie cineva vinovat? Dacă nu ar fi de succes, am fi avut încă restricții, rată foarte mare de infectare, persoane internate la ATI. În orașe și municipii, unde e aglomerare mare, rata de vaccinare e peste 50%. Poate că o explicație e că avem populație rurală 44%. Succesul campaniei se măsoară în ceea ce se întâmplă cu pandemia. România a fost prima țară care a relaxat condițiile. Dar mergem și în partea rurală. Acum, românii trebuie să fie și responsabili, mai ales când avem vaccin pentru toată lumea”.