Florin Cîţu a declarat că persoanele care lucrează în aparatul public trebuie să se vaccineze sau să se testeze pe banii lor, într-un efort de a impulsiona activitatea centrelor de imunizare, iar miniştrii Mihăilă şi Cîmpeanu au mers pe aceeaşi linie în declaraţii.
„O să facem tot posibilul ca școlile să fie cu prezență fizică, iar începutul anului școlar să ie normal. Personalul medical și din învățământ, dar nu numai, trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. O să găsim soluțiile cele mai bune. N-am renunțat la gândul de a se testa personalul medical”, a spus premierul Cîțu.
„O discuţie foarte bună, foarte multe propuneri. Am avut o discuţie foarte bună referitoare la teste, la vaccinarea sau testarea personalului din sistemul de învăţământ. Eu mi-am exprimat, ca de fiecare dată, opinia că nu doar personalul din sistemul medical, dar şi cel din învăţământ şi aş spune mai departe şi din MAI şi din MapN şi din sistemul public trebuie ori să se vaccineze, ori să avem această variantă cu testarea. Nu putem să mergem mai departe aşa cum am mers până acum şi este important să se ştie acest lucru. Este opinia mea şi vom găsi soluţiile cele mai bune. Nu s-a renunţat la varianta în care personalul medical trebuie testat”, a explicat Florin Cîţu, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de lucru de vineri pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar de la Palatul Victoria.
Aceeaşi idee a fost exprimată şi de Sorin Cîmpeanu, care a explicat că, în cazul în care un oraş intră în scenariul roşu, profesorii va trebui să îşi întrerupă activitatea.
Sorin Cîmpeanu anunţă noi scenarii de funcţionare a şcolilor din septembrie: Vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Cine face cursuri în online
„Peste 6 la mie, pentru profesorii care nu s-au vaccinat va exista posibilitatea testării la 72 de ore. Pentru cei care refuză, va trebui să nu mai oferim avantaj. NU vor fi concediaţi, pana la coborârea sub pragul de 6 la mie să se odihnească puţin”, a spus ministrul Educaţiei.
Ministrul Mihăilă a răspuns întrebărilor legate de personalul medical care nu s-a vaccinat, iar unul dintre scenariile prezentate i-ar lăsa pe respectivii angajaţi fără mai multe sporuri.
„Am avut mai multe ipoteze de lucru. Testarea să fie făcută în unitatea sanitară, iar costurile să fie suportare din fondul de sporuri al personalului medical care nu e vaccinat. E în propunere, dar trebuie să fie avizat și de alte ministere”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Citeşte şi: Copii din Suceava, Bucureşti, Argeş, depistaţi cu COVID-19 după ce au mers în tabără