Cîţu: „Punctul de pensie va creşte în fiecare an. Alocaţiile se dublează în doi ani. Nu există discuţii cu FMI pentru un împrumut”

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, bilanţul instituţiei la un an de la preluarea mandatului.
Romania TV
09 nov. 2020, 08:25
Cîţu:

„Am incercat sa reducem pe cat posibil impactul negativ al acestei crize sanitare, care a avut si efecte economice. Orice decizie pe care o iei depinde foarte mult de ceea ce gasesti in momentul respectiv, cand preiei ministerul. Am avut un parlament ostil, o majoritate socialista. In 2017 si 2018 au fost aproape 700 de modificari ale codurilor fiscale, noi nu am facut nicio modificare, ceea ce duce la predictibilitate. Sa ne aducem aminte cum arata economia Romaniei in noiembrie 2019.”, a declarat Florin Cîţu.

Cîţu a mai spus că punctul de pensie va creşte în fiecare an şi a detaliat planul prin care alocaţiile vor fi dublate.

„Pana acum am crescut cu cea mai mare suma de pana acum si am prezentat un plan pentru dublarea alocatiilor. Conform planului pe care l-am elaborat si pe care l-am prezentat, alocaţiile vor fi crescute treptat, ajungand sa fie dublate in doi ani.

Punctul de pensie va trebui sa creasca in continuare si va creste si in anii urmatori. Va creste in fiecare an. Vom discuta despre cat va creste punctul de pensie in 2021 cand vom prezenta bugetul.

Ministerul va prezenta bugetul la 15 zile dupa învestirea noului guvern. Asta nu inseamna ca nu suntem pregatiti, dar legea ne spune ca trebuie sa vina la 15 zile dupa învestirea noului guvern.”, a spus ministrul de Finanţe.

Florin Cîţu a dat asigurări că nu ia în calcul un acord cu Fondul Monetar Internaţional în privinţa unui împrumut.

„Exclud varianta unui acord cu FMI. Am aratat ca, daca ai castigat increderea pietelor, poti finanta un deficit fara un acord cu institutiile financiare internationale. Nu exista aceste discutii. Este acoperit aproape 97% necesarul de finantare pe anul acesta, deci nu este nevoie de un acord cu FMI”, a adăugat Cîţu.

Întrebat despre un plan de creştere a salariului minim pe economie, ministrul Finanţelor a declarat că nu are cunoştinţă despre discuţii în acest sens.

„Nu stiu nimic despre discutiile de la ministerul Muncii despre salariul minim. Cand vor ajunge la Finante vom vedea despre ce este vorba.”, a închiat Cîţu.

Citeşte şi: Veste bună pentru români! Salariul minim ar putea creşte de la 1 ianuarie 2021

Rectificarea bugetară va fi pusă în transparenţă în cursul acestei săptămâni, iar în următoarea va fi adoptată, obiectivul fiind acela de a limita creşterea deficitului bugetar anul acesta, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

„Cred că o să fie în transparenţă în timpul acestei săptămâni. Vrem s-o adoptăm săptămâna viitoare, în prima parte a săptămânii. Deci, va intra în transparenţă săptămâna aceasta. Nu pot să vă spun cifre. Bineînţeles că indicatorii macro vor veni de la Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză. Sunt câteva cheltuieli care trebuie ajustate la această rectificare în urma recalculării pensiilor pentru anumite categorii, mai sunt cheltuieli pentru sănătate etc. Dar nu foarte multe cheltuieli. Obiectivul nostru este de a păstra deficitul bugetar, de a limita creşterea deficitului bugetar anul acesta. Deci, nu va fi o rectificare bugetară care să arate foarte multe surprize. Este doar pentru realocarea unor resurse în buget”, a spus Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Finanţelor a fost întrebat dacă Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii au cerut sau vor primi mai mulţi bani, iar el a menţionat că toate „cererile care sunt fundamentate vor fi luate în considerare şi vor avea finanţare”.

De asemenea, în cadrul conferinţei s-a făcut referire la o nouă schemă de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa prezentată duminică seara de premierul Ludovic Orban.

„Schema de ajutor înţeleg că este în acest moment la Ministerul Economiei pentru HoReCa. Ne vom uita la ea, dar ştiţi foarte bine că schemele de ajutor trebuie să fie aprobate de Comisia Europenă ca orice altă schemă pe care am făcut-o până acum. O să vedem cum arată şi apoi ne vom uita la ea”, a afirmat Florin Cîţu.

În altă ordine de idei, şeful de la Finanţe a precizat că la construcţia proiectului de buget pentru anul 2021 sunt luate în calcul doar acele cheltuieli pentru care există bază legală.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, duminică seară, că Guvernul va introduce forme de ajutor de stat pentru sectorul HoReCa şi pentru zona culturală privată.

„Zona HoReCa, într-adevăr, a fost foarte afectată. Dar şi pentru zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat, care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri pe 2020 raportat la 2019. Efectiv, se dau bani- 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul.

Orban a explicat că acest ajutor se va face „mai degrabă prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care are şi turismul”.

„Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană, pentru că, altfel, dacă le dai banii companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi”, a explicat premierul. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
TAXĂ pentru toți șoferii din România. Cât trebuie să achitați obligatoriu în 2025
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Weekend compromis în România. Se strică rău vremea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte