Nicolae Ciucă are noi ajutoare. Robotul Ion va avea rolul să preia mesajele din mediul online și va prezenta Guvernului problemele de zi cu zi ale românilor.
„Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel naţional şi internaţional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Numele lui este ION şi vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI. Va primi un rol de consilier onorific al premierului şi apreciez că rolul lui e să ne ajute pe noi să îi putem ajuta mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele românilor”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Demisie la vârful PNL. Motivul pentru care președintele organizației din București a eliberat funcția
Cele două mari obiective ale lui ION sunt scanarea rețelelor sociale și „identificarea, extragerea și clusterizarea informațiilor relevante pentru decidenții politici” precum și „diseminarea informațiilor către decidenți politici pe baza principiului need-to-know pentru implementarea politicilor publice relevante.”
Simplu spus, ION va scana postările din social media, le va prioritiza și apoi le va prezenta cabinetului premierului. După cum recunosc chiar dezvoltatorii acestei platforme, importanța postărilor va fi dată, tehnic, de „numărul de aprecieri (în cazul Facebook, numărul de likes și de comments). Ulterior, va fi efectuată extragerea din postările relevante a temelor de interes folosind metode de Natural Language Processing și Deep Learning”.
Iohannis, discurs economico-filosofic la Forumul Grupului Băncii Europene de Investiţii: „Incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu”
ION a fost dezvoltat de către cercetătorii români. Este „un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, doleanţele românilor, folosind informaţiile din spaţiul public”, a spus şeful Executivului, potrivit News.ro.
Nicolae Ciucă a avut numai cuvinte de laudă la adresa cercetătărilor care au dus la apariția lui ION: „Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu care nu au vrut, prin acest proiect, decât să dea o voce românilor”.
Printre partenerii acestui proiect se numără: Universitatea de Vest – Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai, AIRomânia, Institutul Aspen, Imperial College London, Starfish Technologies, Prodigy – IT Solutions, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea din București.