Cauzele ciudatei maladii nu au fost nici acum elucidate. Unii specialişti au legat-o de tulburări ale creierului, ca schizofrenia. Povestea pacientului brazilian, care are numai 23 de ani, a fost dezvăluită şi analizată în New England Journal of Medicine.
Bărbatul era normal până acum doi ani. Dar de atunci, scalpul său a început să se modifice. Pielea i-a crescut neregulat în unele părţi, creând un surplus care a făcut-o să se „încreţească” şi să semene foarte mult cu girii de pe suprafaţa scoarţei cerebrale. Cu alte cuvinte, pare că şi-ar fi pus creierul pe cap.
Doi medici brazilieni au studiat boala rară a pacientului şi au observat că, în afară de aceasta, bărbatul nu suferă de vreo boală neurologică sau psihiatrică. Este mai mult o boală „estetică”, a spus medicul dermatolog Karen Schons de la Spitalul Universitar Santa Maria.
Dar bărbat nu este complexat de aspectul său. Din contră, e chiar mândru că arată altfel decât ceilalţi.
Cutis verticis gyrata apare mai mult la bărbaţi decât la femei şi, de obicei, după pubertate. Este o boală mai frecventă la suferinzii de acromegalie – o hiperproducţie de STH, un hormon somatotrop hipofizar.
Bărbatul are la îndemână numai operaţia estetică, pentru a îndepărta surplusul de piele şi a face scalpul să arate normal, dar această intervenţie chirurgicală este foarte costisitoare.
Prima dată, boala a fost descrisă în 1843, dar a fost clasificată din punct de vedere medical în 1953. Este de două tipuri: primară, când nu mai sunt semnalate alte anomalii, şi secundară, când se datorează unui dezechilibru hormonal cel mai probabil. Scalpul modificat al pacientului are între două şi zece cute. Boala nu cauzează neapărat căderea părului.