Ciudăţeniile necuvântătoarelor: De ce ne văd MUŞTELE la ralanti şi nu le putem prinde

Ca să înţelegem de ce sunt muştele greu de prins cercetătorii ne sugerează să ne amintim scena din Matrix în care Neo se fereşte de gloanţele care vin spre el: este suficient să vizualizăm cum timpul trece încet, foarte încet.
Romania TV
16 sept. 2013, 19:37
Ciudăţeniile necuvântătoarelor: De ce ne văd MUŞTELE la ralanti şi nu le putem prinde

Ca să înţelegem de ce sunt muştele greu de prins cercetătorii ne sugerează să ne amintim scena din Matrix în care Neo se fereşte de gloanţele care vin spre el: este suficient să vizualizăm cum timpul trece încet, foarte încet – relatează luni cotidianul britanic Daily Telegraph.

Cu cât animalul este mai mic şi rata sa metabolică mai mare, cu atât timpul trece mai încet pentru respectivul animal, au constatat cercetători de la Trinity College din Dublin. Cu alte cuvinte, pentru o gamă largă de specii, percepţia timpului este legată direct de mărime, iar animalele mai mici decât oamenii văd lumea în ralanti.

Studiul publicat în jurnalul Animal Behaviour a avut în vedere capacitatea animalelor de a distinge fascicule separate de lumină într-o emisie intermitentă. „Frecvenţa critică de fuziune a scânteierii” – punctul de la care sclipirile de lumină par să se contopească, aşa încât o emisie de lumină pare constantă – oferă o indicaţie în ce priveşte percepţia timpului.

„Există o mare diferenţă între speciile mari şi cele mici. Animalele mai mici decât noi văd lumea în slow-motion” – a notat dr. Andrew Jackson, conducătorul studiului. Muştele pot percepe licăririle de lumină de patru ori mai repede decât omul. Ne putem imagina că o muscă vede lumea literalmente cu încetinitorul, potrivit dr. Jackson.

Într-un mod similar s-ar putea explica şi faptul că timpul pare să se accelereze pe măsură ce îmbătrânim, a adăugat cercetătorul.

„Este tentant să considerăm că pentru copii timpul se mişcă mai încet decât pentru adulţi” – a spus Jackson, precizând că a decis să realizeze acest studiu după ce a constatat că întotdeauna copiii mici par foarte grăbiţi. „În cazul oamenilor, acea frecvenţă critică este legată de percepţia subiectivă a persoanei în ce priveşte timpul, iar acest lucru se schimbă cu vârsta„, a menţionat dr. Jackson.

Studiul a avut în vedere peste 30 de specii, între care rozătoare, şopârle, pui de găină, porumbei, câini, pisici sau ţestoase.

Prof. Graeme Ruxton de la Universitatea St. Andrews din Scoţia, care a participat de asemenea la studiu, a remarcat un alt aspect: „A dispune de ochi care trimit la creier informaţii noi cu o frecvenţă mult mai ridicată decât ochii noştri nu valorează prea mult atunci când creierul nu poate procesa informaţia respectivă la fel de rapid. În aceste condiţii, actualul studiu pune în lumină capacităţile impresionante ale unora din cele mai mici creiere de animale. Chiar dacă nu gândesc probabil prea profund, muştele sunt capabile să ia decizii foarte rapid„.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care locuiesc la bloc. Amendă de până la 3.000 de lei. NU puteți refuza accesul
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Ți se confiscă maşina. Atenție, prevederea nu e în Codul Rutier, dar e legal
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”