Ciudăţeniile savanţilor. Ce obiceiuri BIZARE aveau cele mai strălucite minţi din istoria omenirii GALERIE FOTO

Multe dintre cele mai strălucite minţi ale oamenilor de ştiinţă au fost pe măsură de bizare. De la interdicţia lui Pitagora privind fasolea şi până la "băile de aer" în pielea goală pe care le făcea Franklin, drumul spre celebritate a fost şi este pavat şi cu obiceiuri ciudate.
Sânziana Stancu
29 iul. 2017, 06:22
Ciudăţeniile savanţilor. Ce obiceiuri BIZARE aveau cele mai strălucite minţi din istoria omenirii GALERIE FOTO

– Celebrul fizician inventator Nikola Tesla a jurat că va face în fiecare seară exerciţii de picioare, în special la degete, „trosnindu-le” de câte 100 de ori pentru fiecare picior, după cum dezvăluie autorul unei lucrări despre obiceiurile mai mult sau mai puţin insolite ale savanţilor, Marc J Seifer.

 

Deşi nu este foarte clar ce anume implica exercitiul, Tesla a afirmat că aceste exerciţii l-au ajutat la stimularea celulelor creierului.

– Cel mai prolific matematician al secolului al XX-lea, Paul Erdos, prefera un alt fel de stimulent, şi anume, amfetamina, pe care o folosea pentru a putea să reziste la aproximativ 20 de ore de luru pe zi.

Când un prieten de-al lui a pariat pe 500 de dolari că nu se poate opri pentru o lună, a câștigat, dar s-a plâns la el că „i-a dat matematica înapoi cu o lună”.

Isaac Newton, în schimb, lăuda beneficiile celibatului. După moartea lui, în 1727, el transformase deja radical percepţia noastră despre lumea naturală, lăsând în urmă peste 10 milioane de cuvinte în însemnările lui ştiinţifice. 

Se spune că era un celibatar convins şi chiar virgin şi că, mai târziu, ar fi mărturisit că se îndrăgostise de un … pinguin.

– Între toate aceste minţi fantastice, Albert Einstein este, de departe, „maestrul” tuturor timpurilor în ceea ce priveşte modul în care îmbina geniul cu obiceiurile simple. El a înţeles exact că, aşa cum au spus şi specialiştii în Medicină, somnul este bun pentru creierul nostru şi a luat în serios acest lucru.

Savantul obişnuia să doarmă câte 10 ore pe noapte. Se spune că celebra lui Teorie a Relativităţii i-ar fi apărut în minte, în timpul somnului, când ar fi visat nişte vaci ce erau electrocutate.

În 2004, câţiva cercetători de la Universitatea Lubek, din Germania, au aplicat experimentul lui Einstein pe un grup de voluntari cărora li s-a cerut să joace un joc cu numere, pe care să îl repete după 8 ore. S-a demonstrat că subiecţii care dormiseră înaintea testului au fost de două ori mai performanţi decât cei care nu dormiseră.

Eistein îşi făcea în mod regulat siesta, după prânz, asigurându-se în acelaşi timp că nu va fi prea lungă. Iar pentru a obţine acest rezultat, se „înarma” cu o lingură şi o farfurie metalică pe care o plasa dedesubtul acesteia, astfel încât lingura să alunece la un moment dat şi să cadă în farfuria metalică, făcând zgomot şi trezindu-l.

În afară de aceste obiceiuri, plimbarea zilnică era pentru el ca un ritual sacru. Mergea zilnic pe jos câţiva kilometri buni.

– Un alt savant cu obiceiuri similare a fost Darwin, care se pare că l-ar fi întrecut pe Einstein, pentru că  făcea câte trei plimbări de 45 de minute în fiecare zi.

Dar aceste obiceiuri nu s-au rezumat la o chestiune de fitness. Într-o analiză mai detaliată s-au descoperit „munţi” de dovezi cum că mersul pe jos ajută mult memoria, creativitatea și rezolvarea problemelor. Astfel s-a demonstrat că plimbarea obligă creierul să se concentreze mai mult pe mişcările pe care le face corpul în timpul mersului. Acest tip de activitate fizică tonifică activitatea în diferite părţi ale creierului, în special în lobii frontali implicați în procese psihice superioare, ca memoria, judecata și vorbirea.

Revenind la Einstein, chiar dacă nu se ştie cu siguranţă ce hrană „alimenta” extraordinara minte a lui Einstein, se pare că savantului i-ar fi plăcut spaghetti. Când a mers în Italia, el a spus mai în glumă, mai în serios că, în această ţară, îi plac „spaghetti şi matematicianul Levi-Civita”.

În ceea ce priveşte „viciile”, savantului îi plăcea să fumeze pipă. Ore întregi, „însoţit” de pipa lui, marele om de ştiinţă lucra într-un „nor” de fum de tutun. Îi plăcea la nebunie acest „viciu” şi chiar credea că acesta „contribuie la instalarea calmului şi la un raţionament obiectiv şi benefic  în toate chestiunile umane”. Mai mult decât atât, nu de puţine ori se apleca şi ridica chiştoace de ţări de pe stradă şi scutura tutunul care mai rămăsese în acesta, îndesându-l apoi în pipa lui.

Dar lista gusturilor şi obieciurilor insolite ale lui Einstein nu se opreşte încă. S-a aflat că nu suporta să poarte şosete. „Am constatat că degetul cel mare găureşte în final şoseta, aşa că am renunţat să mai port şosete”, se confesa e.

Iar cât priveşte preferinţele vestimentare, şi aici specialiştii care au studiat tendinţele diferitelor indivizi, s-a demonstrat că persoanele care preferă ţinutele „casual” celor formale au în general performanţe slabe îmbrăcămintea, ţinuta mai legeră, mai neconvenţională, a fost legată de performanțele mai slabe la testele de gândire abstractă.

Einstein le-a lăsat urmaşilor lui câteva sfaturi folositoare: „Lucrul cel mai important este să nu te opreşti de a-ţi pune întrebări. Curiozitatea are motivele ei pentru care există!„, declara savantul pentru revista LIFE, în 1955.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Limitele în care ar putea fi indexate pensiile. Ultimele calcule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București