„Ciuperca neagră” se extinde în lume. Mucormicoza a fost observată la pacienții cu cazuri severe de COVID-19 în India
Infecția fungică are o rată ridicată a mortalității, necesitând îndepărtarea țesutului infectat.
Medicii din Oman, o țară din Peninsula Arabă, au raportat primele cazuri de „ciupercă neagră” – boala care desfigurează pacienții Covid din India, relatează Businessinsider.
Potrivit Associated Press, în Oman au fost depistate cel puțin 3 cazuri de mucormicoză, o infecție fungică care poate fi mortală.
Anunțul vine în timp ce Omanul se confruntă cu un nou val al coronavirusului după ce a reușit să își vaccineze doar 10% din populație.
Potrivit specialiştilor, cele mai vulnerabile persoane care pot fi afectate de infecţia rară sunt pacienţii care s-au vindecat recent de covid-19 şi care au imunitatea scăzută. În ultimele săptămâni, în India au fost raportate mii de cazuri cu mucormicoză, sute de pacienți sunt spitalizați și au murit din cauza infecției cel puțin 90 de oameni. Două state indiene au declarat deja epidemie.
„Ciuperca neagră” îi mutilează pe pacienții cu Covid. Noua tulpină are efecte adverse teribile, sunt afectate nasul, ochii și creierul
Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, persoanele cu cazuri severe de COVID-19 „sunt deosebit de vulnerabile la infecții bacteriene și fungice”.
Printre cele mai vizibile simptome ale infectării se numără leziuni negre pe nas sau în gură. „Ciuperca neagră” se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit specialiștilor.
Tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a tuturor țesuturilor moarte și infectate și administrarea unui curs de terapie antifungică.
„Ciuperca neagră”, tot ce trebuie să ştii despre infecţia rară care poate fi fatală. Legătura cu COVID-19
Ciuperca neagră se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii. Nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană.
Ciuperca neagră afectează frecvent sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.
„Ciuperca neagră”, care îi mutilează pe pacienţii cu Covid 19, se extinde în lume. Alertă de la OMS
Medicii avertizează că ciuperca neagră afectează sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.
„Boala începe să se manifeste ca o infecție a pielii în zona frunții, nasului, pomeților și între ochi și dinți. Se răspândește apoi la ochi, plămâni și se poate răspândi chiar la creier. Aceasta duce la înnegrire sau decolorare a nasului, vedere încețoșată sau dublă, dureri în piept, dificultăți de respirație și tuse cu sânge.” au declarat oficiali ai Ministerul Indian al Sănătății.
CDC informează că un studiu din 2005, în care au fost analizate 929 de cazuri datând din 1885, arată că a fost constatată o rată globală a mortalității de 54%,. Rata mortalității depinde, de asemenea, de tipul de ciupercă implicată și de ce parte a corpului este afectată.