Ciuperca unghiei piciorului – cum apare și ce tratamente există?

Ciuperca unghiei piciorului este o infecție comună care debutează ca o pată albă sau galben-maronie, sub vârful unghiei iar pe măsură ce infecția fungică înaintează, unghia se poate decolora, îngroșa și mai apoi se poate rupe. Aceasta este diferită de ciuperca piciorului însă apariția acesteia poate fi determinată de cea a piciorului.
Alina Costache
16 iun. 2023, 14:49
Ciuperca unghiei piciorului - cum apare și ce tratamente există?

Ciuperca unghiei piciorului este o infecție comună care debutează ca o pată albă sau galben-maronie, sub vârful unghiei iar pe măsură ce infecția fungică înaintează, unghia se poate decolora, îngroșa și mai apoi se poate rupe. Aceasta este diferită de ciuperca piciorului însă apariția acesteia poate fi determinată de cea a piciorului.

Ciuperca la unghii poate afecta pe oricine însă sunt șanse mai mari de apariție în cazul persoanelor care au diabet, psoriazis sau picior de atlet (tinea pedis). Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, au cu 50% mai multe șanse de a se confrunta cu o infecție micotică la nivelul unghiilor de la picioare.

Ce este ciuperca piciorului?

Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet (Tinea pedis) este o infecție a pielii piciorului și debutează, de cele mai multe ori, între degetele de la picioare. Pentru ca aceasta să fie tratată corect, imediat ce apare, se intervine cu un tratament local sub formă de gel/cremă/spray/pudră.

Cum apare piciorul de atlet? Ciuperca piciorului apare frecvent la persoanele cărora le transpiră excesiv picioarele. O transpirație excesivă în combinație cu o pereche de pantofi strânși și închiși, creează mediul prielnic dezvoltării ciupercilor.

Cum se manifestă o ciupercă la picior și ce este aceasta? Ciuperca piciorului poate afecta unul sau ambele picioare și debutează prin inflamarea pielii, senzație de arsură și usturime, apariția unor mici vezicule cu lichid și mâncărime, mai ales după ce vă descălțați.

Un alt simptom specific ciupercii piciorului este pielea crăpată dintre degete și mirosul neplăcut, mai ales după ce stați încălțați pentru o perioadă mai lungă de timp. Tratamentul trebuie început încă de la debutul primelor simptome. Mențineți zona mereu curată și uscată și aplicați crema Fungent.

 

Ciuperca unghiei apare diferit? Cum se manifestă?

 

O infecție fungică sau ciuperca unghiei piciorului este o afecțiune comună care poate face ca unghiile să devină casante, decolorate și este cunoscută sub denumirea de onicomicoză. Aceasta este cauzată de prezența unor ciuperci care trăiesc sub unghie, în pielea patului unghial.

Un factor care contribuie la creșterea riscului de apariție a ciupercii unghiilor picioarelor include purtarea pantofilor închiși. Sigur că aceasta poate fi „dobândită” și în salonul de pedichiură, prin utilizarea instrumentelor nesterilizate corespunzător.

În unele cazuri, ciuperca unghiei poate fi dureroasă, provocând durere în timpul mersului. Pentru toate cazurile de infecții fungice se recomandă tratment rapid pentru a preveni extinderea acesteia și pentru a o elimina cât mai rapid și eficient.

Infecțiile fungice sunt cauzate de mai multe tipuri de ciuperci care trăiesc în mediu și care pot pătrunde prin micile fisuri ale unghiilor sau ale pielii din jurul unghiei. Acestea vor găsi mediul propice pentru a se dezvolta și pentru a se înmulți.

De asemenea, ciuperca unghiei piciorului poate să apară ca urmare a afecțiunii numite „piciorul de atlet” (ciuperca piciorului). Această afecțiune este, la rândul ei, cauzată de o ciupercă – aceasta se poate înmulți și poate migra către unghii, afectându-le. Această infecție poate fi dobândită și din spațiile comune precum dușurile sălilor de sport.

Infecția fungică a unghiilor poate să apară și în cazul persoanelor care suferă de diabet, au un sistem imunitar slăbit sau suferă de insuficiență venoasă. De asemenea, poate fi favorizată de prezența altor infecții fungice ale pielii sau ale altor părți ale corpului.

Infecțiile fungice sunt contagioase și pot fi transmise, cu ușurință, de la o persoană la alta și este important să limitați răspândirea acesteia, dacă sunteți infectați. Astfel, evitați să folosiți dușurile comune, nu împrumutați încălțămintea și purtați încălțăminte în spațiile comune.

Majoritatea infecțiilor fungice ale unghiilor nu sunt grave însă, cu toate acestea, unele persoane pot experimenta durere sau pur și simplu sunt deranjați de aspectul unghiei lor. În funcție de tipul infecției fungice, simptomele pot debuta ușor și pot deveni mai serioase, odată cu trecerea timpului.

Printre semnele și simptomele onicomicozei (lista completă de simptome o poți vedea și aici), amintim:

  • Pată albă sau gălbuie, sub unghie iar în timp, aceasta se răspândește pe toată suprafața unghiei;
  • Unghia se poate îngroșa, devenind greu de tăiat cu o unghieră obișnuită;
  • Unghia se poate deforma și poate deveni casantă, rupându-se în bucăți sau chiar să se desprindă complet;
  • Aceasta se poate îndoi spre exterior, slăbind astfel patul unghiei;
  • Este posibil să simțiți un miros mai urât care poate deveni deranjant, mai ales după ce vă descălțați.

Deoarece onicomicoza poate debuta fără durere sau disconfort fizic, simptomele acesteia pot fi ignorate însă dacă nu o tratați la timp și veți supune unghia la presiune, infecția se poate agrava și poate cauza disconfort în timpul mersului.

Cum se tratează această afecțiune medicală?

 

Cum se tratează ciuperca unghiei? Pentru a primi un diagnostic corect și un tratament eficient, este recomandat să vă consulte un medic specialist pentru a putea acționa eficient, încă din prima zi. De cele mai multe ori, infecțiile fungice pot fi dificil de tratat și vindecat iar tratamentul are cel mai mare succes atunci când este început din stadii incipiente.

Infecțiile fungice ale unghiilor picioarelor nu dispar de la sine iar medicul vă poate prescrie chiar și antifungice orale. În cazuri de onicomicoză severă, medicul poate îndepărta complet unghia și cu toate acestea, poate dura chiar și câteva luni până ca infecția să dispară complet.

Infecțiile fungice ale unghiilor pot fi asociate și cu alte infecții fungice ale pielii. Astfel, dacă o infecție fungică nu este tratată, aceasta se poate răspândi dintr-un loc în altul. Trebuie să discutați cu medicul specialist, toate aceste aspecte pentru a trata toate afecțiunile de acest tip.

Un alt tratament folosit este cel cu antifungice topice – acestea se aplică direct pe unghie și sunt folosite pentru infecții ușoare dar nu pot pătrunde suficient de adânc în unghie. Medicul poate recomanda tratamentul topic împreună cu antifungicele orale.

Tratamentul medicamentos pentru infecțiile micotice ale unghiilor de la picioare poate să dureze chiar și 12 săptămâni, în funcție de stadiul infecției. Cu toate acestea, chiar și după tratament infecțiile fungice pot reveni și se întâmplă adesea la persoanele cu diabet.

Există și câteva remedii naturale care pot încetini dezvoltarea ciupercii unghiilor sau chiar o pot elimina. Puteți folosi, local, ulei de oregano, ulei de arbore de ceai, usturoi (foarte bun antifungic), oțet de mere sau extract de propolis. Pot ajuta și băile cu apă călduță combinată cu apă de gură (are proprietăți antibacteriene și antifungice).

Cum se tratează ciuperca piciorului? Modul de tratare al celor două afecțiuni – onicomicoza și ciuperca piciorului sunt oarecum similare și pentru ca aceste tratamente să funcționeze, este important să păstrați picioarele curate și uscate, tot timpul.

Medicul poate prescrie o cremă pentru ciuperca piciorului, care se aplică local și care are rolul de a ameliora mâncărimile, usturimea și de a „ucide” toate ciupercile de la suprafața pielii. În cazul în care terapia locală nu funcționează, puteți încerca cu un tratament medicamentos, prescris de medicul specialist.

Un tratament corect și complet al ciupercii piciorului poate dura ăntre 2-4 săptămâni sau chiar mai repede, dacă infecția este ușoară sau tratamentul a fost început în stadiul incipient. Dozele și modul de administrare al tratamentelor vor fi stabilite de către medicul specialist.

Micoza piciorului se referă la aceeași afecțiune?

 

Micoza și onicomicoza sunt două lucruri diferite însă ambele sunt cauzate de prezența unei ciuperci. Micoza este denumire dată ciupercii piciorului iar onicomicoza este denumirea dată ciupercii care afectează unghiile picioarelor. Micoza piciorului este o afecțiune care poate fi tratată însă care poate să reapară.

Pentru a preveni infecțiile micotice ale unghiilor și picioarelor este recomandat să păstrați picioarele curate și uscate. Schimbați șosetele ori de câte ori este nevoie și purtați încălțăminte lejeră, care permite piciorului să „respire”. Păstrați unghiile scurte și curate.

De asemenea, evitați să mergeți desculț prin zone precum vestiarele sau dușurile sălilor de sport și nu împrumutați încălțămintea. Alegeți un salon de încredere și curat, atunci când vreți să vă faceți pedichiura. Asigurați-vă că personalul salonului sterilizează corect instrumentarul folosit.

În cazul în care picioarele voastre transpiră excesiv, folosiți pudră antifungică sau un spray special pentru încălțăminte pentru a vă asigura că zona va fi dezinfectată. Folosiți încălțăminte curată și uscată și optați pentru șosete din bumbac.

Dacă ați avut deja onicomicoză (micoza unghiei) trebuie să dezinfectați foarte bine încălțămintea și șosetele pentru a preveni reinfectarea. Asigurați-vă că prosoapele pe care le folosiți sunt curate iar dacă aveți o infecție fungică în altă parte a corpului, tratați-o cât mai repede.

Deși unghiile/picioarele micotice pot fi vindecate urmând un tratament corespunzător, acestea se pot infecta din nou dacă nu sunt respectate regulile precizate anterior. Studiile (poti vedea aici informații complete) arată că un procent de 10% până la 50% din persoanele care s-au confruntat la un moment dat cu onicomicoză, se pot reinfecta.

Faceți tot posibilul să respectați pașii de prevenire și să consultați medicul specialist în cazul în care observați orice modificare a aspectului unghiei. Tratamentul unghiilor micotice este unul de lungă durată iar onicomicoza nu o să dispară fără acesta ci din contră, vor continua să se înrăutățească.

Deoarece unghiile micotice își modifică aspectul și pot deveni mult mai groase decât unghia normală, acestea pot provoca disconfort în timpul mersului și puteți resimți durere. Aveți grijă de unghiile voastre și evitați mediile care vă pot infecta cu ciuperca unghiei piciorului.

La ce medic mergi pentru tratarea ciupercii piciorului?

 

Medicul podolog este un medic pentru ciuperca piciorului dar care poate diagnostica și ciuperca unghiei. Un alt medic pe care-l puteți consulta pentru a primi un tratament corect este medicul dermatolog. În urma unui examen clinic acesta va poate spune dacă vă confruntați, sau nu, cu o infecție micotică a unghiilor sau picioarelor.

Pentru ca tratamentul oferit de unul dintre acești doi medici să funcționeze, este foarte important să respectați întocmai indicațiile lor. Păstrați picioarele curate și uscate și folosiți doar șosete din bumbac, care permit pielii să respire și care absorb transpirația.

Așadar, pentru a primi un diagnostic corect este indicat să fiți consultați de un medic podolog sau de un dermatolog. Aceștia pot diferenția clar modificările unghiilor sau pielii picioarelor – dacă acestea sunt, sau nu, cauzate de onicomicoză/micoză. În cazul în care medicul nu poate face un diagnostic clinic, se va preleva o probă din unghie sau din pielea afectată.

.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui peste covor înainte să-l cureți. Ingredientul care îl face să arate impecabil și îi dă și un miros plăcut
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Școlile din Serbia își vor închide porțile mai devreme din cauza protestelor anticorupție
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios