„Îmi pare rău să o spun că foarte mulți pacienți au fost trimiși să își facă analize pentru hepatită și au plătit din buzunare, eu spunând de la bun început că doresc ca investigațiile pentru hepatită să fie decontate de cel care deține autorizația de punere pe piață a medicamentului de tratament. Era o dorință a mea, nu știam dacă o voi obține și am obținut-o. Nu voi lua în considerare dosarele făcute în diverse locuri, altele decât cele stabilite în urma acestor contracte„, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
El a precizat că banii economisiți sunt folosiți în interesul pacientului. „Banii pe care îi economisesc dacă nu plătesc ceva rămân tot pentru pacient. Dacă există posibilitatea ca cel care vrea să vândă un medicament să deconteze și investigațiile, mi se pare normal. Niciun sistem de asigurări din lume nu are la nesfârșit niște sume, toate sunt limitate și dacă cu acei bani poți să ții mai mulți pacienți este în regulă. Vreau ca pacienții să vină lângă noi, pacienții și CNAS au același interes„, a completat președintele Casei.
Vasile Ciurchea a participat la o conferință prilejuită de proiectul „Centru de expertiză pentru boli rare — Expert RARE” , cofinanțat printr-un grant elvețian.
Lista celor 50 de laboratoare în care se vor efectua testările necesare pentru tratamentul fără interferon a fost afișată pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, secțiunea „informații pentru asigurați” — „medicamente — tratament fără interferon”: http://www.cnas.ro/page/tratament-fara-interferon.html.
„Semnatarul contractului cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C și cirozei hepatice C a transmis la CNAS lista laboratoarelor și centrelor de recoltare în care se vor efectua gratuit testările fibromax, genotipare și viremiile, investigații necesare la întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon”, preciza CNAS printr-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în jurul datei de 26 octombrie, voucherele pentru aceste investigații vor ajunge la medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului și monitorizarea pacientului în următoarele centre din țară: București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara, Oradea.
„Începând de săptămâna viitoare, pacienții pot solicita voucherele pentru investigațiile necesare a fi depuse la dosarul pentru aprobarea tratamentului fără interferon. Consider că accesul la această nouă terapie este un pas important, extrem de necesar pentru această categorie de bolnavi. Sper ca anul viitor să putem extinde tratamentul fără interferon al hepatitei C și la stadiul F3”, afirma Vasile Ciurchea, citat în comunicat.
CNAS preciza că pentru întocmirea dosarului de aprobare pentru tratamentul fără interferon, pacienții trebuie să se adreseze medicilor de specialitate care se află în relație contractuală cu casele de asigurări din cele nouă centre desemnate. Comisia de specialitate a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va analiza dosarele depuse în vederea aprobării și va verifica dacă acestea corespund criteriilor de eligibilitate. Decizia comisiei va fi comunicată pacientului de către casa de asigurări de sănătate unde acesta a depus dosarul.
Citeşte şi Încep testările pentru tratamentul fără interferon pentru hepatita C şi ciroză hepatică C