În urma analizelor de laborator efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformități privind respectarea lanțului termic pe timpul transportului și depozitării produselor la beneficiari, potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Prahova.
Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la școlile „Elena Doamna” și „Sfântul Vasile” din Ploiești, dar și de la un distribuitor arată că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.
„Cele șase coproculturi recoltate de către Spitalul Județean de Urgență de la elevii prezenți în Secția de boli infecțioase nu au pus în evidență germeni patogeni din grupe identificate de către laboratorul DSVSA Prahova”, se mai arată în comunicatul citat.
„Ținând seama de cele constatate, autoritatea contractantă — Consiliul Județean Prahova — va relua derularea programului guvernamental lapte/corn la nivelul județului Prahova, iar pentru a elimina orice posibilitate de depreciere a produselor, se va distribui numai lapte UHT, ce nu necesită condiții restrictive de temperatură la transport și depozitare”, mai informează Prefectura Prahova.
Totodată, documentul precizează că, în urma celor constatate, instituțiile abilitate au aplicat sancțiuni contravenționale producătorului, distribuitorului și beneficiarilor. Reprezentanții DSVSA și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova nu au putut fi contactați pentru detalii referitoare la acest aspect.
Autoritățile prahovene au demarat, în data de 23 noiembrie, o anchetă epidemiologică după ce inițial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental „Lapte și corn”, numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 58.
Totodată, distribuirea laptelui și a cornului a fost sistată temporar, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorități.
Citeşte şi Elevi din Ialomiţa, la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară
De asemenea, în urma apariției acestor cazuri de suspiciune de toxiinfecție alimentară, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni a fost înregistrat câte un dosar penal, cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal. Acestea sunt incluse la capitolul Infracțiuni contra sănătății publice și vizează infracțiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.
Luni, 23 noiembrie, a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental „Lapte și corn”.
Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat, la acel moment, pentru AGERPRES că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.
Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.
Firma care produce laptele distribuit în școlile din județul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezența stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecție alimentară la copii.
Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezența stafilococului auriu în probele respective și ineficiența pasteurizării.
Ulterior, reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că vor da în judecată autoritățile, în condițiile în care analizele paralele au infirmat existența acestui stafilococ în lapte.
„Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR și ANSVSA vin să indice ferm și fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păulești contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA și DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzați pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depășiți”, se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact.