CJ Prahova reia programul „Lapte şi corn”, după suspendarea acestuia în urma suspiciunilor de toxiinfecţie

Consiliul Județean (CJ) Prahova reia derularea programului guvernamental "Lapte și corn", care a fost suspendat temporar după ce aproape 60 de copii de la mai multe școli din județ au prezentat suspiciuni de toxiinfecție alimentară, având nevoie de îngrijiri medicale.
Filip Stan
02 dec. 2015, 16:13
CJ Prahova reia programul

În urma analizelor de laborator efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformități privind respectarea lanțului termic pe timpul transportului și depozitării produselor la beneficiari, potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Prahova.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate pe probele de lapte pasteurizat prelevate de la școlile „Elena Doamna” și „Sfântul Vasile” din Ploiești, dar și de la un distribuitor arată că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la parametrul Enterobacteriacee.

„Cele șase coproculturi recoltate de către Spitalul Județean de Urgență de la elevii prezenți în Secția de boli infecțioase nu au pus în evidență germeni patogeni din grupe identificate de către laboratorul DSVSA Prahova”, se mai arată în comunicatul citat.

„Ținând seama de cele constatate, autoritatea contractantă — Consiliul Județean Prahova — va relua derularea programului guvernamental lapte/corn la nivelul județului Prahova, iar pentru a elimina orice posibilitate de depreciere a produselor, se va distribui numai lapte UHT, ce nu necesită condiții restrictive de temperatură la transport și depozitare”, mai informează Prefectura Prahova.

Totodată, documentul precizează că, în urma celor constatate, instituțiile abilitate au aplicat sancțiuni contravenționale producătorului, distribuitorului și beneficiarilor. Reprezentanții DSVSA și ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova nu au putut fi contactați pentru detalii referitoare la acest aspect.

Autoritățile prahovene au demarat, în data de 23 noiembrie, o anchetă epidemiologică după ce inițial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental „Lapte și corn”, numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 58.

Totodată, distribuirea laptelui și a cornului a fost sistată temporar, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorități.

Citeşte şi Elevi din Ialomiţa, la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară

De asemenea, în urma apariției acestor cazuri de suspiciune de toxiinfecție alimentară, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni a fost înregistrat câte un dosar penal, cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal. Acestea sunt incluse la capitolul Infracțiuni contra sănătății publice și vizează infracțiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Luni, 23 noiembrie, a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental „Lapte și corn”.

Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat, la acel moment, pentru AGERPRES că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Firma care produce laptele distribuit în școlile din județul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezența stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecție alimentară la copii.

Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezența stafilococului auriu în probele respective și ineficiența pasteurizării.

Ulterior, reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că vor da în judecată autoritățile, în condițiile în care analizele paralele au infirmat existența acestui stafilococ în lapte.

„Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR și ANSVSA vin să indice ferm și fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păulești contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA și DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzați pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depășiți”, se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact.

Citeşte şi Elevii din Ploieşti care au ajuns la spital au făcut toxiinfecţie alimentară de la laptele contaminat cu bacterii

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH