Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate pe banii statului. Care sunt condiţiile pentru ca proprietarii să nu scoată nici un leu din buzunar

Ministrul Dezvoltării a anunţat că Guvernul a aprobat un proiect de lege privind un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acestea vor fi consolidate cu bani de la stat, iar proprietarii nu vor trebui să scoată niciun leu din buzunar dacă nu le vând timp de 25 de ani.
Filip Stan
04 mai 2022, 20:58
Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate pe banii statului. Care sunt condiţiile pentru ca proprietarii să nu scoată nici un leu din buzunar

Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate pe banii statului. Cseke Attila a anunţat că Guvernul a aprobat un proiect de lege privind un nou program pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, care prevede, între altele, o finanţare multianuală a lucrărilor de consolidare, precum şi introducerea în categoria imobilelor eligibile a clădirilor publice în care se desfăşoară diverse activităţi, precum cele din educaţie, administraţie şi sănătate.

Clădirile cu risc seismic, reabilitate cu bani de la stat. Anunţul făcut de ministrul Dezvoltării

Citeşte şi Cutremurul din 1977. La 45 de ani de la marele cutremur, în Bucureşti sunt 736 de clădiri cu risc seismic

„Astăzi, Guvernul a aprobat un proiect legislativ pe care eu l-am considerat şi în şedinţa de Guvern ca fiind cel mai important program de investiţii promovat în timpul mandatului meu de ministru al Dezvoltării. (…) Este vorba despre proiectul legislativ care priveşte măsuri privind reducerea riscului seismic în România, un proiect de act normativ care este la nivel de lege şi care va merge în Parlament în procedură de urgenţă pentru aprobare. (…) Una dintre cerinţele acestui proiect legislativ este aceea de a crea o bază de date la nivel naţional, de a şti exact care clădiri, unde şi câte sunt expuse riscului seismic.

Este un program cu totul nou, bazat pe cu totul alte principii decât cel pe care-l avem în vigoare, vorbim despre Ordonanţa guvernului 20/1994, un program vechi şi o reglementare de 28 de ani care şi-a arătat limitele în mod evident (…). Este perimat şi expirat ca şi posibilitate de a aduce efecte pozitive pe acest domeniu. Pe baza OG 20/1994, în 28 de ani, prin finanţare de la bugetul Ministerului Dezvoltării s-au consolidat în total 28 de clădiri.

Este categoric, foarte, foarte puţin. (…) Şi atunci este evident că acest program nu mai poate continua în actualele reglementări pentru că nu poate să transpună în practică şi să răspundă la nevoile României şi am venit cu un program cu totul nou, un program naţional de consolidare de risc seismic care aduce următoarele noutăţi. Nu va mai fi un program finanţare anuală (…) Astfel că acest program propune un buget multianual, un program multianual, ceea ce înseamnă că prin contracte de finanţare încheiate pentru consolidare de risc seismic a acestor clădiri se vor încheia contracte cu execuţie de până la 4 ani care se vor putea prelungi încă 2 ani şi nu va mai fi necesară reaprobarea anuală şi aşa mai departe „, a declarat Cseke Attila, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului de lege, pe lângă blocurile de locuinţe care erau prevăzute ca fiind eligibile pentru consolidare de risc seismic, după OG 20/1994, se introduce şi o altă categorie de imobile eligibile, şi anume clădirile publice în care se desfăşoară diverse activităţi, de la educaţie, la administraţie şi sănătate, toate cele care găzduiesc servicii publice.

„Vor fi cheltuieli eligibile lucrările de creştere a performanţei energetice a clădirii, ceea ce nu a fost până acum. (…) „, a declarat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a subliniat faptul că finanţarea este 100% de la bugetul de stat şi este nerambursabilă.

” În reglementarea care, încă, astăzi, mai este în vigoare, atunci când prin bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, se consolida de risc seismic un bloc de locuinţe, proprietarii apartamentelor erau obligaţi să restituie statului cota lor parte din investiţia făcută de către statul român prin rate lunare egale până la 25 de ani. Deci, în maxim 25 de ani trebuia restituită întreaga sumă către bugetul de stat „, a afirmat Cseke Attila.

Condiţii pentru proprietarii clădirilor consolidate

Citeşte şi București, cea mai vulnerabilă zonă seismică din România – raport

„Dacă cineva doreşte, totuşi, să vândă acel apartament căruia i-a crescut valoarea în mod categoric prin această consolidare de risc seismic (…) atunci va trebui să restituie întreaga sumă care-i revine ca şi cotă parte din finanţarea dată de către stat”, a completat Cseke Attila.

Potrivit ministrului, proiectul face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri privind consolidarea de risc seismic. În PNRR au fost alocate 217 milioane de euro pentru acest tip de consolidări de blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

„Sumele, astăzi, în prezent, sunt accesate în integralitatea lor, ceea ce arată că a fost o măsură foarte bună, binevenită, aşteptată”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul a făcut şi o serie de precizări cu privire la modul de derulare a programului după ce acesta va fi aprobat în Parlament.

„Cele care sunt expertizate ca şi risc seismic I şi II, blocuri de locuinţe şi clădiri publice, vor putea fi înscrise în prima etapă într-o listă sinteză la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. În momentul în care documentaţiile tehnice sunt complete pe aceste imobile ele vor intra în finanţare de la bugetul de stat şi finanţarea va fi multianuală, adică va exista o continuitate de finanţare a acestor lucrări”, a declarat Cseke Attila.

El a menţionat în context că România este între primele 10 ţări în lume ceea ce priveşte expunerea la cutremur după suprafaţa construită, iar, în prezent, din datele MDLPA sunt 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II.

„Două treimi din suprafaţa României este expusă riscului de cutremur de diverse grade, iar în ceea ce priveşte clădirile expertizate în grad risc I şi risc II, respectiv pe vechea clasificare asimilate riscului I şi risc II, din datele pe care le deţine astăzi Ministerul Dezvoltării (…) sunt în total 2.687 de clădiri care sunt de risc seismic I şi II, respectiv asimilate acestor grade de risc seismic”, a afirmat Cseke Attila, potrivit Agerpres.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Nadia Comăneci transmite felicitări sportivilor români după Jocurile Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători