Clasa pregătitoare 2015. În prima etapă stabilită de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2015-2016 (23 februarie – 13 martie) au fost completate şi validate, la nivel naţional, 170.837 de cereri. Dintre acestea, 137.177 (80,3%) de cereri vizează copiii cu vârsta de 6 ani, împlinită înainte de data de 1 septembrie 2015, iar 33.660 (19,7%) de cereri, copiii cu vârsta de 6 ani, împlinită începând cu data de 1 septembrie 2015.
Cele 170.837 de cereri reprezintă 94,8% din totalul copiilor înscrişi anul trecut în clasa pregătitoare (180.255).
Reamintim că, în prima etapă din 2014, au fost depuse 172.664 de cereri de înscriere.
DESCARCĂ DE AICI CEREREA DE ÎNSCRIERE
Elevii înmatriculaţi, numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă vor fi afişate în intervalul 20 – 21 martie, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti.
Clasa pregătitoare 2015. A doua etapă de înscriere se va desfăşura în perioada 24 martie – 3 aprilie, iar pe 10 aprilie se vor afişa rezultatele finale. Între 13 – 17 aprilie, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea celei de-a doua etape de înscriere.
CARE SUNT ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE?
• Cerere-tip de înscriere
• Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
• Copie si original al certificatului de nastere al copilului
• Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare/clasei I (acolo unde este cazul)
• Alte documente care sa ateste îndeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul)
Alegerea unității de învățământ la care va fi înscris copilul
Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților și cu prevederile prezentei metodologii. În sensul prezentei metodologii, numărul locurilor libere la clasa pregătitoare este stabilit ca diferență între numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare și numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși la acel nivel de clasă. De exemplu, dacă în circumscripția școlară a unei unități de învățământ există 40 de copii care trebuie înscriși la clasa pregătitoare, iar școala a primit prin planul de școlarizare 50 de locuri la clasa pregătitoare, numărul de locuri libere este de 10.
În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere definit, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice, stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
Criteriile generale de departajare sunt următoarele:
a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.
În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc 3 dintre criteriile menționate mai sus, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate. La stabilirea numărului maxim de criterii generale de departajare pe care le poate îndeplini un copil s-a ținut seama de faptul că un copil poate îndeplini cel mult 3 criterii generale.
Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii – tip de înscriere.
Prin excepție de la prevederile de mai sus, referitoare la ordine a de aplicare a criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare, în cazul în care unitățile de învățământ cu predare în limba unei minorități naționale au stabilit printre criteriile specifice de departajare criteriul de cunoaștere a limbii de predare, acesta poate fi aplicat înaintea criteriilor generale de departajare.
Criteriile specifice de departajare menționate nu pot fi discriminatorii, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, confesiune.
În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă va fi admis/admisă la aceea și unitate de învățământ, peste numărul de locuri alocat.
Comisiile/Comisia județene/a municipiului București asigură instituirea și funcționarea unui telverde, la care părinții și alte persoane interesate pot obține, gratuit, informații referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar. Numărul telverde este 0 800 816 xyz, unde xyz este indicativul județului. De exemplu, pentru Arad indicativul este 257, pentru Brăila indicativul este 239, pentru București indicativul este 021.
Citeşte şi: CLASA PREGĂTITOARE 2015. Cele mai bune şcoli gimnaziale din Bucureşti
Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I
Părinţii care vor să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare, dar au „ochit” alte şcoli decât cele de circumscripţie, sunt dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a ajunge acolo unde îşi doresc.
Citeşte şi: