CLASA PREGĂTITOARE: Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv, au obligatia sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare. Prin exceptie, pentru anul scolar 2014-2015, parintii ai caror copii nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014 si implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv pot inscrie, la cerere, copiii in invatamantul primar, in clasa I.
Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv, pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. In acest caz, copiii trebuie evaluati psihosomatic, iar inscrierea lor se face la solicitarea scrisa a parintilor, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora atesta pregatirea copiilor.
Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata. Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati, in conformitate cu solicitarile parintilor
CITESTE SI: Remus Pricopie: Prima etapă de înscriere în CLASA PREGĂTITOARE s-a desfăşurat în bune condiţii
In situatia in care, la unitatea de invatamant exista mai multe cereri de inscriere a copiilor din afara circumscriptiei decat locuri libere, se vor aplica urmatoarele criterii generale de departajare a copiilor:
Totodata, documentul citat stabileste ca, in cazul in care la o unitate de invatamant, pe ultimul loc liber, este inmatriculat un copil din alta circumscriptie scolara, fratele sau geaman/ sora sa geamana va fi admis/ admisa la aceeasi unitate, peste numarul de locuri alocat.
Topul primelor zece şcoli din Capitală, după concurenţă:
Ce acte sunt necesare la inscriere?
Potrivit documentului citat, inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I se face in baza unei cereri-tip de inscriere, ce se completeaza online sau la secretariatul unitatii de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului. Completarea cererii-tip de inscriere se face prin introducerea in aplicatia informatica a datelor furnizate de parinte, iar validarea acesteia este obligatorie.
Parintele va depune, in momentul completarii fisei de inscriere, o fotocopie a actului de identitate propriu si o fotocopie a certificatului de nastere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de catre secretariatul unitatii de invatamant.
In cazul in care cererea-tip de inscriere este completata pentru un copil care implineste varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 inclusiv, parintele depune in plus si o copie a documentului prin care se comunica rezultatul pozitiv al evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului.
De asemenea, in cazul in care solicita inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, parintii vor depune si documente care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare, enuntate mai sus.
„In cazul in care solicita inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, parintele va mentiona in cererea-tip de inscriere daca este de acord cu inscrierea copilului, la scoala de circumscriptie, in situatia in care acesta nu va fi admis la scoala solicitata, din lipsa de locuri libere„, se mai precizeaza in metodologie.
Pentru validarea cererii-tip de inscriere, un membru al comisiei de inscriere din unitatea de invatamant tipareste fisa completata in aplicatia informatica, in prezenta parintelui. Dupa tiparire, cererea-tip de inscriere este verificata si semnata de parinte.
Potrivit metodologiei, conducerile unitatilor de invatamant vor asigura prezenta unui numar suficient de persoane din comisia de inscriere si vor stabili programul de lucru al comisiei in ture, atat in program de dimineata, cat si de dupa-amiaza, in intervalul orar 8.00-20.00 (luni-vineri), respectiv 8.00-13.00 (sambata).