CLASA PREGĂTITOARE: Înscrierea se va face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 20,00, şi sâmbătă, între 8,00 şi 13,00.
Între 18 şi 28 februarie va avea loc în fiecare unitate de învăţământ ‘Ziua porţilor deschise’ iar în 17-28 februarie, organizarea în unităţile de învăţământ preşcolar a informării părinţilor.
Între 18 februarie şi 13 martie va fi comunicat rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului.
În 17 martie va avea loc procesarea de către Comisia naţională de înscriere a copiilor în învăţământul primar şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.
Între 18 şi 20 martie se va face admiterea sau respingerea cererilor la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare.
De asemenea, în 21 martie va avea loc procesarea de către Comisia naţională a cererilor-tip de înscriere cu ajutorul aplicaţiei informatice şi repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat înscrierea la o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admişi din lipsă de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie.
În zilele de 21 şi 22 martie va fi afişat numărul de locuri rămase libere.
CLASA PREGĂTITOARE: Potrivit MEN, între 25 martie şi 4 aprilie se vor depune cererile-tip de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru a doua etapă de părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
În data de 11 aprilie va avea loc afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale cu copii înscrişi în clasa pregătitoare.
Centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratele şcolare a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ se va face în intervalul 14 – 18 aprilie.
Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul 2013-2014 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I prevede că între 24 februarie şi 14 martie se vor depune solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective.
Între 25 martie şi 4 aprilie se vor depune solicitările de înscriere de către părinţii care vor înscrierea în altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea.
În data de 11 aprilie se va face afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa I.
Prin excepţie pentru anul şcolar 2014-2015, părinţii ai căror copii nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august, inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învăţământul primar, în clasa I.
Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
„Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinţilor, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialişti, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”, potrivit documentului Ministerului Educaţiei.
Totodată, părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2014-2015 sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare.
Citeşte şi: CALENDARUL înscrierilor în CLASA PREGĂTITOARE şi în CLASA ÎNTÂI
Criteriile generale de departajare care se aplică sunt următoarele: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi, existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte, existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.
Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ şi se aplică după aplicarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învăţământ va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere.
Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august, inclusiv, care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I vor fi înmatriculaţi în clasele I deja existente, pe locurile disponibile.