Clasa pregătitoare, atacată în INSTANŢĂ. Părinţii cer suspendarea ordinului privind clasa zero

Mai mulţi părinţi din Capitală au depus în instanţă cereri de suspendare a Ordinului Ministrului Învăţământului nr. 3064/2012, emis de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, pentru aprobarea Metodologiei privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013.
Ileana Popescu
23 feb. 2012, 16:37
Clasa pregătitoare, atacată în INSTANŢĂ. Părinţii cer suspendarea ordinului privind clasa zero

Patru grupuri de părinţi au depus în instanţă cereri de suspendare şi de anulare a ordinului Ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I. Primul termen a avut loc, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE: „S-a acordat o amânare pentru marţi 29 februarie, ora 15. Din punctul de vedere al Ministerului şi al Guvernului a existat o problemă cu procedura, în sensul că nu ar fi fost îndeplinită procedura de citare. Reprezentantul Ministerului Educaţiei nu a fost pregătit pentru astăzi (vineri) în ciuda faptului că joi au fost pregătiţi cu declaraţii oferite media în acest subiect. A fost o problemă cu termenul, am solicitat un termen mult mai scurt, pana la 5 martie atunci când încep înscrierile în prima etapă. Am invocat nevoia de a se discuta suspendarea ordinului până în data în care încep înscrierile. Este mult mai greu de suspendat un ordin care si-a produs efecte si o parte dintre parinti s-au inscris. Pe lângă faptul că prevede o metodologie greoaie şi reduce practic dreptul părinţilor de a alege şcoala copilului. Deşi nu se menţionează expres în ordin şi în metodologie, în practică sunt cele 4 etape sunt structurate care dau şansa de a se alege şcoala de circumscrpţie. În acest moment sunt 80 de părinţi care au atacat ordinul”, a declarat Radu Mihai, avocatul părinţilor.

Invitat la emisiunea „Ultima Oră” de la România TV, Daniel Dobre, unul dintre părinţii care au cerut suspendarea Ordinului Ministerului Eduaţiei, a relatat ce răspuns la primit de la unul din centrele de evaluare unde trebuie să se ducă cu copilul său. „Am sunat zilele trecute la unul din centrele de evaluare psihosomatică şi am întrebat cu ce documente trebuie să mă prezint. Răspunsul pe care l-am primit a fost: cu ce aveţi pe acasă„, a spus Daniel Dobre.

Părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că li se restrânge dreptul de a-şi înscrie copiii la ce şcoală doresc. „Deşi teoretic, legea învăţământului specifică faptul că înscrierea este deschisă şi liberă, în noua reglementare a ministrului nu mai există decât posibilitatea înscrierii la şcoala de cricumscripţie”, a declarat pentru RTV.NET Mihai Radu, dintre avocaţii părinţilor nemulţumiţi.

Acesta a completat că procedura de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare le dă părinţilor doar posibilitatea de a-şi înscrie copiii la şcoala de proximitate. „În prima etapă, părintele are voie să îşi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie. Dacă doreşte să îl înscrie la altă şcoală, trebuie să aştepte etapa a doua, unde pot înscrie copilul în funcţie de locurile rămase libere la o şcoală la alegere. În etapa a doua există acele criterii care stabilesc cine intră şi cine nu. Evident că la şcolile bune vor fi mai mult cereri decât cele rămase libere şi astfel intră în etapa a treia, care îi duce în şcoala de proximitate dacă mai sunt locuri libere sau către o altă şcoală care mai are locuri libere. Potrivit acestei proceduri, se reduc drastic şansele ca părinţii să îşi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de proximitate. Ministerul Educaţiei nu îşi va permite să lase copii neînscrişi, dar ce folos, dacă nu poţi să alegi şcoala. Este evident că şcolile care vor mai avea locuri libere sunt cele mai slabe din Bucureşti”, a mai spus Mihai Radu.

Avocatul consideră că Ministerul Educaţiei a plecat de la o premisă „total greşită” în elaborarea acestui ordin, şi anume, „că toate şcolile sunt egale ca valoare a învăţământului predat, iar în România acest lucru e clar că nu se întâmplă”.

Părinţii reclamă şi faptul că nu s-a făcut o consultare publică pe tema clasei pregătitoare, cu toate că legea îi obligă pe cei de la Ministerul Educaţiei la o consultare înainte de a lua o asemenea măsură. „Ministerul a ignorat total drepturile părinţilor de a-şi emite o părere”, a mai spus avocatul reprezentantul părinţilor în instanţă.

Pe lângă reclamaţii, părinţii nemulţumiţi vin şi cu o soluţie: un ordin al ministerului, emis în 2005, care are o altă procedură. „Ordinul de acum, care îi nemulţumeşte pe părinţi, este valabil doar în anul şcolar 2012-2013, însă în paralel este în vigoare şi un alt ordin al Ministerului, din anul 2005, care are în vedere aceeaşi situaţie, dar pe altă procedură. Din 2005, funcţionează această procedură şi nu ştiu să fi fost vreun părinte nemulţumit de ea”, a spus Mihai Radu.

Ordinul Ministerului Educaţiei privind înscrierea copiilor în clasa zero şi clasa I încalcă Constituţia României

Avocatul părinţilor spune că Ordinului Ministrului Învăţământului nr. 3064/2012 încalcă Constituţia României pentru că se limitează dreptul la educaţie şi libertatea de a alege o unitate de învăţământ.

Ordinul încalcă articolul 32, dreptul la învăţătură. Aici se pune şi problema dreptului la educaţie în limba maternă, unde există neclarităţi în metodologie. În metodologie s-au stabilit nişte clase în cadrul unor şcoli cu predare într-o altă limbă, numai că acolo s-a interzis testarea copiilor la limba respectivă, ceea ce înseamnă că oricine declară că are o anumită limbă maternă, poate să se înscrie în acele clase cu caracter special. În acest fel, adevăraţii vorbitori de limbă maternă pot să rămână pe dinafară”, a explicat Mihai Radu.

De asemenea, se încalcă articolul 49, dreptul copiilor şi tinerilor la protecţie. „Prin acest ordin s-a pus la dispoziţia hazardului locul unde părinţii îşi vor duce copilul. Etapa a doua este nesigură pentru că preşcolarul riscă să rămână pe dinafară, în etapa a treia, copilul va fi înscris numai dacă mai sunt locuri libere la şcoala de circumscripţie, iar în etapa a patra, copilul va fi dus oriunde se mai găseşte un loc liber”, a competat avocatul.

Mai mult, ordinul interzice dreptul părintelui la justiţie. „Fiecare părinte ar trebui să aibă dreptul să conteste decizia şcolii prin care s-a admis sau s-a respins copilul la şcoala respectivă”, a conchis Mihai Radu.

Fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marge, a declarat la România TV ca speră ca părinţii să obţină în instanţă dreptatea, pentru că ei trebuie să îşi redobândească drepturile asupra copiilor lor.  „România nu este pregătită cu un curriculum adecvat. Nu poţi să introduci în legea educaţiei orice, la întâmplare. Mai mult, infrastructura este la pământ, iar cu asemenea competenţe reduse la minister, nu văd o soluţie„, a spus Andrei Marga.

Sindicate: Nemulţumirile părinţilor legate de clasa zero puteau fi evitate dacă ministrul Educaţiei îi invita la dialog

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, a declarat la România TV că nemulţumirile părinţilor legate de clasa zero este „foarte gravă şi fără precedent” şi că acestă situaţie ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Educaţiei ar fi purtat un dialog cu sindicatele, părinţii sau profesorii.

„Este rezultatul faptului că de peste un an de zile, Ministerul Educaţiei şi cei din echipa lui au refuzat orice dialog cu specialiştii, sindicatele şi asociaţiile de părinţi”, a spus Marius Nistor.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Un joc de societate stârnește furia oamenilor. A câștigat marele premiu la Cannes anul trecut
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Victor Orban amenință cu un ultimatum privind sancțiunile europene împotriva Rusiei
MediaFlux
DONALD TRUMP a DECIS! Se DECLASIFICĂ TOTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă