Clasa pregătitoare, atacată în INSTANŢĂ. Părinţii cer suspendarea ordinului privind clasa zero

Mai mulţi părinţi din Capitală au depus în instanţă cereri de suspendare a Ordinului Ministrului Învăţământului nr. 3064/2012, emis de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, pentru aprobarea Metodologiei privind cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I pentru anul şcolar 2012-2013.
Ileana Popescu
23 feb. 2012, 16:37
Clasa pregătitoare, atacată în INSTANŢĂ. Părinţii cer suspendarea ordinului privind clasa zero

Patru grupuri de părinţi au depus în instanţă cereri de suspendare şi de anulare a ordinului Ministrului Educaţiei privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I. Primul termen a avut loc, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE: „S-a acordat o amânare pentru marţi 29 februarie, ora 15. Din punctul de vedere al Ministerului şi al Guvernului a existat o problemă cu procedura, în sensul că nu ar fi fost îndeplinită procedura de citare. Reprezentantul Ministerului Educaţiei nu a fost pregătit pentru astăzi (vineri) în ciuda faptului că joi au fost pregătiţi cu declaraţii oferite media în acest subiect. A fost o problemă cu termenul, am solicitat un termen mult mai scurt, pana la 5 martie atunci când încep înscrierile în prima etapă. Am invocat nevoia de a se discuta suspendarea ordinului până în data în care încep înscrierile. Este mult mai greu de suspendat un ordin care si-a produs efecte si o parte dintre parinti s-au inscris. Pe lângă faptul că prevede o metodologie greoaie şi reduce practic dreptul părinţilor de a alege şcoala copilului. Deşi nu se menţionează expres în ordin şi în metodologie, în practică sunt cele 4 etape sunt structurate care dau şansa de a se alege şcoala de circumscrpţie. În acest moment sunt 80 de părinţi care au atacat ordinul”, a declarat Radu Mihai, avocatul părinţilor.

Invitat la emisiunea „Ultima Oră” de la România TV, Daniel Dobre, unul dintre părinţii care au cerut suspendarea Ordinului Ministerului Eduaţiei, a relatat ce răspuns la primit de la unul din centrele de evaluare unde trebuie să se ducă cu copilul său. „Am sunat zilele trecute la unul din centrele de evaluare psihosomatică şi am întrebat cu ce documente trebuie să mă prezint. Răspunsul pe care l-am primit a fost: cu ce aveţi pe acasă„, a spus Daniel Dobre.

Părinţii sunt nemulţumiţi de faptul că li se restrânge dreptul de a-şi înscrie copiii la ce şcoală doresc. „Deşi teoretic, legea învăţământului specifică faptul că înscrierea este deschisă şi liberă, în noua reglementare a ministrului nu mai există decât posibilitatea înscrierii la şcoala de cricumscripţie”, a declarat pentru RTV.NET Mihai Radu, dintre avocaţii părinţilor nemulţumiţi.

Acesta a completat că procedura de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare le dă părinţilor doar posibilitatea de a-şi înscrie copiii la şcoala de proximitate. „În prima etapă, părintele are voie să îşi înscrie copilul la şcoala de circumscripţie. Dacă doreşte să îl înscrie la altă şcoală, trebuie să aştepte etapa a doua, unde pot înscrie copilul în funcţie de locurile rămase libere la o şcoală la alegere. În etapa a doua există acele criterii care stabilesc cine intră şi cine nu. Evident că la şcolile bune vor fi mai mult cereri decât cele rămase libere şi astfel intră în etapa a treia, care îi duce în şcoala de proximitate dacă mai sunt locuri libere sau către o altă şcoală care mai are locuri libere. Potrivit acestei proceduri, se reduc drastic şansele ca părinţii să îşi înscrie copiii la altă şcoală decât cea de proximitate. Ministerul Educaţiei nu îşi va permite să lase copii neînscrişi, dar ce folos, dacă nu poţi să alegi şcoala. Este evident că şcolile care vor mai avea locuri libere sunt cele mai slabe din Bucureşti”, a mai spus Mihai Radu.

Avocatul consideră că Ministerul Educaţiei a plecat de la o premisă „total greşită” în elaborarea acestui ordin, şi anume, „că toate şcolile sunt egale ca valoare a învăţământului predat, iar în România acest lucru e clar că nu se întâmplă”.

Părinţii reclamă şi faptul că nu s-a făcut o consultare publică pe tema clasei pregătitoare, cu toate că legea îi obligă pe cei de la Ministerul Educaţiei la o consultare înainte de a lua o asemenea măsură. „Ministerul a ignorat total drepturile părinţilor de a-şi emite o părere”, a mai spus avocatul reprezentantul părinţilor în instanţă.

Pe lângă reclamaţii, părinţii nemulţumiţi vin şi cu o soluţie: un ordin al ministerului, emis în 2005, care are o altă procedură. „Ordinul de acum, care îi nemulţumeşte pe părinţi, este valabil doar în anul şcolar 2012-2013, însă în paralel este în vigoare şi un alt ordin al Ministerului, din anul 2005, care are în vedere aceeaşi situaţie, dar pe altă procedură. Din 2005, funcţionează această procedură şi nu ştiu să fi fost vreun părinte nemulţumit de ea”, a spus Mihai Radu.

Ordinul Ministerului Educaţiei privind înscrierea copiilor în clasa zero şi clasa I încalcă Constituţia României

Avocatul părinţilor spune că Ordinului Ministrului Învăţământului nr. 3064/2012 încalcă Constituţia României pentru că se limitează dreptul la educaţie şi libertatea de a alege o unitate de învăţământ.

Ordinul încalcă articolul 32, dreptul la învăţătură. Aici se pune şi problema dreptului la educaţie în limba maternă, unde există neclarităţi în metodologie. În metodologie s-au stabilit nişte clase în cadrul unor şcoli cu predare într-o altă limbă, numai că acolo s-a interzis testarea copiilor la limba respectivă, ceea ce înseamnă că oricine declară că are o anumită limbă maternă, poate să se înscrie în acele clase cu caracter special. În acest fel, adevăraţii vorbitori de limbă maternă pot să rămână pe dinafară”, a explicat Mihai Radu.

De asemenea, se încalcă articolul 49, dreptul copiilor şi tinerilor la protecţie. „Prin acest ordin s-a pus la dispoziţia hazardului locul unde părinţii îşi vor duce copilul. Etapa a doua este nesigură pentru că preşcolarul riscă să rămână pe dinafară, în etapa a treia, copilul va fi înscris numai dacă mai sunt locuri libere la şcoala de circumscripţie, iar în etapa a patra, copilul va fi dus oriunde se mai găseşte un loc liber”, a competat avocatul.

Mai mult, ordinul interzice dreptul părintelui la justiţie. „Fiecare părinte ar trebui să aibă dreptul să conteste decizia şcolii prin care s-a admis sau s-a respins copilul la şcoala respectivă”, a conchis Mihai Radu.

Fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marge, a declarat la România TV ca speră ca părinţii să obţină în instanţă dreptatea, pentru că ei trebuie să îşi redobândească drepturile asupra copiilor lor.  „România nu este pregătită cu un curriculum adecvat. Nu poţi să introduci în legea educaţiei orice, la întâmplare. Mai mult, infrastructura este la pământ, iar cu asemenea competenţe reduse la minister, nu văd o soluţie„, a spus Andrei Marga.

Sindicate: Nemulţumirile părinţilor legate de clasa zero puteau fi evitate dacă ministrul Educaţiei îi invita la dialog

Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, a declarat la România TV că nemulţumirile părinţilor legate de clasa zero este „foarte gravă şi fără precedent” şi că acestă situaţie ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Educaţiei ar fi purtat un dialog cu sindicatele, părinţii sau profesorii.

„Este rezultatul faptului că de peste un an de zile, Ministerul Educaţiei şi cei din echipa lui au refuzat orice dialog cu specialiştii, sindicatele şi asociaţiile de părinţi”, a spus Marius Nistor.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni