CLASA PREGĂTITOARE. Cum se fac ÎNSCRIERILE în şcoala de circumscripţie şi cine este primit pe locurile libere

CLASA PREGĂTITOARE, CLASA ZERO, METODOLOGIE CLASA PREGATITOARE, CLASA I, EDU.RO. Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, a aprobat prin ordin, Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2015-2016. Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau direct în clasa I pentru anul şcolar 2015-2016 va începe pe 16 februarie.
Roxana Gagiu
16 feb. 2015, 08:21
CLASA PREGĂTITOARE. Cum se fac ÎNSCRIERILE în şcoala de circumscripţie şi cine este primit pe locurile libere

CLASA PREGĂTITOARE, CLASA ZERO, METODOLOGIE CLASA PREGATITOARE, CLASA I, EDU.RO. Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau direct în clasa I pentru anul şcolar 2015-2016 începe pe 16 februarie. Regulile sunt stricte şi părinţii au şi anul acesta bătăi de cap. Pentru a putea fi înscris în învăţământul primar, copilul trebuie să împlinească vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv sau să fie dezvoltat corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Citeşte şi: Vrei să-ţi dai copilul la clasa I? Află ce trebuie să faci pentru a trece peste clasa pregătitoare

Înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015 – 2016 se face în conformitate cu prevederile metodologiei. În sensul prezentei metodologii, prin părinți se înțelege inclusiv tutori legal instituiți sau reprezentanți legali.

Fiecare locuință este arondată unei unități de învățământ aflată în proximitatea sa, numită în continuare școala de circumscripție. Totalitatea străzilor arondate unității de învățământ formează circumscripția școlară a unității de învățământ respective.

Numărul de clase pregătitoare cuprins în planul de școlarizare alocat de ISJ/ISMB fiecărei unități de învățământ ține cont de capacitatea de cuprindere a acesteia, determinată de numărul sălilor de clasă în care poate fi organizat, în mod corespunzător, procesul de învățământ la clasa pregătitoare, dar și la celelalte clase ale școlii, și de obligativitatea cuprinderii în școală a tuturor copiilor din circumscripția școlară. La alocarea numărului de clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de învățământ sau de cea mai bună oportunitate educațională identificată.

Alegerea unității de învățământ la care va fi înscris copilul

Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție vor fi înmatriculați la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități, în conformitate cu solicitările părinților și cu prevederile prezentei metodologii. În sensul prezentei metodologii, numărul locurilor libere la clasa pregătitoare este stabilit ca diferență între numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare și numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși la acel nivel de clasă. De exemplu, dacă în circumscripția școlară a unei unități de învățământ există 40 de copii care trebuie înscriși la clasa pregătitoare, iar școala a primit prin planul de școlarizare 50 de locuri la clasa pregătitoare, numărul de locuri libere este de 10.

În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere definit, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice, stabilite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;

c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc 3 dintre criteriile menționate mai sus, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate. La stabilirea numărului maxim de criterii generale de departajare pe care le poate îndeplini un copil s-a ținut seama de faptul că un copil poate îndeplini cel mult 3 criterii generale.

Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii – tip de înscriere.

Prin excepție de la prevederile de mai sus, referitoare la ordine a de aplicare a criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare, în cazul în care unitățile de învățământ cu predare în limba unei minorități naționale au stabilit printre criteriile specifice de departajare criteriul de cunoaștere a limbii de predare, acesta poate fi aplicat înaintea criteriilor generale de departajare.

Criteriile specifice de departajare menționate nu pot fi discriminatorii, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, confesiune.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă va fi admis/admisă la aceea și unitate de învățământ, peste numărul de locuri alocat.

Comisiile/Comisia județene/a municipiului București asigură instituirea și funcționarea unui telverde, la care părinții și alte persoane interesate pot obține, gratuit, informații referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar. Numărul telverde este 0 800 816 xyz, unde xyz este indicativul județului. De exemplu, pentru Arad indicativul este 257, pentru Brăila indicativul este 239, pentru București indicativul este 021.

CLASA PREGĂTITOARE 2015: Anunţ IMPORTANT pentru părinţi de la Ministerul Educaţiei. DOCUMENT EDU.RO

Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014-2015 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I

  • 23 februarie – 13 martie 2015 – Depunerea cererilor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copilului la școala de circumscripție, la sediul unității de învățământ respective.
  • 16 – 20 martie 2015– Soluționarea de către unitățile de învățământ și, după caz, cu acordul inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin.
  • 23 martie – 03 aprilie 2015– Depunerea cererilor de înscriere, de către părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea.
  • 7 – 9 aprilie 2015 – Soluționarea de către unitățile de învățământ, respectiv comisiile județene/a municipiului București a cererilor de înscriere depuse de părinții care solicită înscrierea în altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor Metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2015-2016, prevăzută în anexa nr. 2 la ordin, a procedurii specifice elaborate de către comisiile județene/a municipiului București.
  • 10 aprilie 2015 – Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.

Comisiile județene și a municipiului București au obligația să asigure afișarea tuturor informațiilor referitoare la înscrierea în învățământul primar, inclusiv circumscripțiile școlare și planul de școlarizare, la fiecare unitate de învățământ din județ, precum și pe site-ul ISJ/ISMB.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialiști, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul școlar 2015 -2016 , sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

CLASA PREGĂTITOARE. Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână, faţă de proiectul supus dezbaterii publice, astfel că prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare începe în 16 februarie, iar înscrierea direct în clasa I în 23 februarie.

  • 16 februarie – afişarea circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate. De asemenea, se va afişa programul de completare a cererilor tip de înscriere şi programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor solicitată de părinţi.
  • 16 şi 27 februarie – se organizează în şcoli întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2015 – 2016, în învăţământul primar.
  • 18 – 26 februarie – părinţii şi copiii pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ.
  • 23 februarie şi 13 martie – părinţi completează cererile-tip de înscriere.
  • 20 – 21 martie – vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase libere şi copiii neînscrişi după prima etapă.

Vezi şi: CLASA PREGATITOARE 2015: Ce trebuie să conţină dosarul pentru CLASA ZERO

Locurile rămase libere după prima etapă şi procedura de repartizare în cea de-a doua etapă de înscriere vor fi afişate, la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, pe 23 martie.

Cererile de înscriere, în această etapă, vor fi depuse la secretariatul şcolii în perioada 24 martie – 3 aprilie.

Listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare vor fi afişate pe 10 aprilie.

Cererile părinţilor care nu au reuşit să îşi înscrie copiii în niciuna din etape sau orice altă problemă apărută în procesul de înscriere vor fi înaintate inspectoratului şcolar şi soluţionate în perioada 14 – 17 aprilie.

În perioada 23 februarie – 13 martie 2015, vor fi depuse solicitările de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, iar între 23 martie şi 3 aprilie se depun solicitările de înscriere părinţii care solicită înscrierea în altă şcoală decât cea de circumscripţie.

Cererile de înscriere la şcoala de circumscripţie se soluţionează în perioada 16 – 20 martie, iar la altă unitate, în intervalul 7 – 9 aprilie.

Pe 10 aprilie vor fi afişate la fiecare şcoală listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I.

Ministerul Educaţiei a aprobat, pentru anul şcolar 2014 – 2015, 665.000 de locuri în grădiniţe, 925.000 de locuri în învăţământ primar, 830.000 în învăţământ gimnazial (din care 810.000 în învăţământ cu frecvenţă – zi şi 20.000 în învăţământ cu frecvenţă redusă), 180.000 în învăţământul liceal şi 51.000 în învăţământul profesional.

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care vor avea 2 săptămâni de poveste. Le iese norocul în cale, veștile sunt foarte bune
Capital.ro
Înmormântarea lui Gigi Becali. Cum arată locul de veci unde va fi depus trupul patronului FCSB
Playtech.ro
Cine pe cine a sunat: Ciolacu a vorbit la telefon cu Trump și...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Cod galben de ploi, vânt puternic, lapoviță și ninsori, în România
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Poșta Română va închide toate oficiile poștale din țară! Directorul general a explicat motivul
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Retragere numerar de la bancomat. Anunț pentru toți românii care scot bani de la ATM
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Statele Unite recunosc pe Edmundo Gonzalez ca președinte ales al Venezuelei
MediaFlux
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți