Peste 3,2 milioane de elevi din toată ţara încep astăzi cursurile. Anul şcolar 2012 – 2013 vine cu mai multe schimbări, dintre care cea mai importantă este CLASA ZERO.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Târgu Jiu, la deschiderea noului an şcolar, că, din punctul lui de vedere, este necesar şi util ca „faimoasa clasă pregătitoare” să funcţioneze de anul viitor în cadrul grădiniţei, nu al şcolii, susţinând că autorităţile „au dat bătăi de cap părinţilor”.
„Pentru mine e o mare onoare şi plăcere, ca în fiecare an de altfel, să fiu la Tâgu Jiu, la deschiderea anului şcolar. Este o plăcere şi vreau să le urez succes în primul rând tuturor elevilor, începând cu faimoasa deja clasă pregătitoare, clasă pe care însă de anul viitor o văd necesară şi utilă, dar tot în cadrul grădiniţei, nu în cadrul şcolii. Cred că anul acesta ne-am grăbit puţin. Nu noi neapărat şi cred că am dat multe bătăi de cap părinţilor cu această clasă pregătitoare. Cred că cei mai mici trebuie să rămână încă un an acolo unde au început grădiniţa, după care când vin la şcoală în clasa I să fie cât mai bine pregătiţi pentru şcoală”, a spus premierul Victor Ponta la începerea anului şcolar 2012 – 2013.
De asemenea, Ponta a spus că niciun copil nu poate avea „o şansă adevărată în viaţă” fără o şcoală performantă.
„Sunt absolut convins că în România şi în lumea în care trăim fără a avea o şcoală performantă niciunul dintre aceşti copii nu are o şansă adevărată în viaţă. Aseară băiatul meu mă întreba dacă nu pot să amân şcoala cu o săptâmână sau două şi i-am spus că dacă îşi doreşte cu adevărat putem să o amânăm de tot sau să nu mai meargă deloc, dar l-am întrebat ce face fără şi a spus da, ai dreptate trebuie să merg la şcoală”, a mai afirmat premierul.
„S-a atras atenţia că aceste măsuri, impuse de dl. Funeriu şi cei care au stat în spatele domniei sale, vor crea mari probleme. Şi aşa s-a şi întâmplat. Părinţii au alergat disperaţi în acest an să-şi înscrie copiii la şcolile pe care le doreau. Nu s-a ţinut cont că şcolile nu aveau infrastructura necesară. Avem o criză de resurse umane. Avem foarte multe cadre didactice necalificate sau care au depăţit cu mult vârsta de pensionare. S-au făcut eforturi uriaşe pentru a demara anul şcolar în condiţii cât mai aproape de normalitate. Funeriu ar trebui să răspundă pentru că şi-a bătut joc de părinţi şi de elevi. Dl premier Ponta trebuie să înţeleagă că învăţământul trebuie să fie o prioritate „, a declarat, la România TV, preşedintele executiv al federaţiei sindicale Spiru Haret, Marius Nistor.
Mihaela Gună, preşedinte FNP, a declarat că înscrierea pentru clasa pregătitoare a dat mari bătăi de cap părinţilor. „Noi am cerut de la bun început un studiu de impact, să vedem care sunt consecinţele introducerii clasei preg[titoare la şcolile gimnaziale. S-a văzut încă de la înscriere că acest lucru a încurcat lucrurile. Metodologia nu a fost completă, mulţi părinţi au divorţat pentru ca, copilul să aibă prioritate, alţii şi-au schimbat domiciliul pentru a putea duce la şcoala pe care şi-o dorea”, a spus Gună.
Noul an şcolar aduce mai multe schimbări, dintre care cea mai importantă este clasa pregătitoare sau clasa zero.
Din acest an, grupa pregătitoare de la grădiniţă a fost desfiinţată. Copiii născuţi în 2005 au fost admişi în clasa întâi fără să facă clasă pregătitoare, iar cei născuţi în 2006 au intrat în clasa pregătitoare.
În clasa pregătitoare au fost înscrişi copiii care au împlinit vârsta de şase ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, au putut fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de şase ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
Trecerea grupei pregătitoare la ciclul primar şi, implicit, transformarea ei în clasa zero au fost prevăzute în Legea educaţiei din 2010. Din nefericire, clasa pregătitoare a început cu stângul încă de la înscrierea copiilor. Mulţi părinţii au fost nevoiţi, pentru a-şi putea înscrie copiii la şcoala dorită, să scoată din buzunar „atenţii” şi să apeleze la trucuri precum schimbarea domiciliului sau a etniei ori divorţul, totul transformându-se într-un veritabil scandal public.
Şcolile au avut astfel nevoie de spaţii suplimentare unde să îşi organizeze noile clase, unii directori fiind practic obligaţi să renunţe la cancelarii sau la unele laboratoare de fizică, biologie sau chimie.