Transparency International o agenţie de specialitate cu sediul la Berlin a realizat un clasament pe o scară de la zero (nivelul cel mai puternic al corupţiei percepute) la 100 (nivelul cel mai scăzut al corupţiei percepute) potrivit Mediafax.
Indicele, stabilit pe baza unor informaţii oferite de către 13 instituţii internaţionale – printre care care Banca Mondială (BM), băncile asiatice şi africane de dezvoltare sau Forumul Economic Mondial – este cuprins între zero pentru „cea mai coruptă ţară” şi o sută pentru cea mai necoruptă.
România ocupă locul 66 în clasamentul Transparency International pe anul 2012 privind percepţia corupţiei, cu un scor de 44 de puncte, având acelaşi punctaj cu Arabia Saudită şi Kuwaitul. Potrivit acestui raport, ţara noastră a început să îşi rezolve problemele referitoare la corupţie după ce anul trecut ocupa locul 75. Astfel a reuşit să urce 9 locuri, fiind în faţa Italiei sau a Greciei care din cauza crizei au ajuns pe locurile 72 şi 94.
Pe primul loc cu 90 de puncte se clasează Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă, urmate de Suedia cu 88 şi Singapore cu 87 aceste ţări fiind cosiderate cele mai puţin corupte ţări din lume. Codaşele lumii privind corupţia sunt Afghanistan, Coreea de Nord şi Somalia cu doar 8 puncte fiecare.
În 2011, România a ocupat locul 75 în clasamentul Transparency International, la egalitate cu China şi în coborâre cu şase poziţii faţă de 2010. În 2010, România ocupa locul 69 în clasament, cu 3,7 puncte şi locul 25 între cele 27 de state membre UE, în urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) şi Grecia (3,5 puncte). În cadrul UE, România devansa în 2011 Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) şi Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte).