Cetățenii Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Singapore și Spaniei se pot bucura de acces fără viză sau cu viză la sosire la un număr incredibil de 194 de destinații din întreaga lume – cel mai mare număr înregistrat de când Henley Passport Index a început să urmărească libertățile de călătorie la nivel mondial, în urmă cu 19 ani. Indicele este creat de firma de consultanță în materie de cetățenie și rezidență la nivel mondial Henley & Partners, cu sediul la Londra, folosind date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA).
Națiunile asiatice Japonia și Singapore au dominat locul 1 în ultimii cinci ani, dar noul top cinci reprezintă o ascensiune triumfătoare pentru Europa. Finlanda și Suedia se află la egalitate cu Coreea de Sud pe locul al doilea – cu acces ușor la 193 de destinații – în timp ce Austria, Danemarca, Irlanda și Olanda ocupă locul al treilea (cu 192 de destinații).
Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia și Regatul Unit se află pe locul 4, în timp ce Grecia, Malta și Elveția sunt pe locul 5.
Australia și Noua Zeelandă și-au îmbunătățit clasamentul și se află acum pe locul 6, alături de Cehia și Polonia. Între timp, Statele Unite și Canada se află la egalitate pe locul șapte, alături de Ungaria, cu acces fără viză la 188 de destinații.
România se menține pe locul 13, unde era și în vara anului trecut, dar numărul destinațiilor în care se poate ajunge cu pașaportul românesc a crescut de la 176 la 179. În acest index, România a început anul 2023 pe locul 17, iar la nivelul întregului an 2023 s-a situat pe poziția a 14-a.
Emiratele Arabe Unite rămâne ţara cu cea mai mare ascensiune din ultimul deceniu, adăugând un număr impresionant de 106 destinații la scorul său de scutire de vize începând cu 2014, ceea ce i-a adus locul 11 în acest an.
Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners și creatorul indicelui pașapoartelor, a declarat într-un comunicat că, deși tendința generală din ultimele două decenii a fost de creștere a libertății de călătorie, decalajul global de mobilitate între cei aflați în partea superioară și inferioară a indicelui este acum mai mare ca niciodată
„Numărul mediu de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape s-a dublat, de la 58 în 2006 la 111 în 2024”, spune Christian H. Kaelin, președintele Henley & Partners.
„Cu toate acestea, țările clasate în fruntea clasamentului au acum un plus de 166 de ţări unde pot călători fără viză faţă de Afganistanu, care se află în partea de jos a clasamentului, cu acces la doar 28 de țări fără viză.” Siria – cu acces fără viză la doar 29 de destinații – se află pe penultimul loc în clasament. Irakul poate avea acces la 31, iar Pakistanul la 34.
Lista Henley & Partners este unul dintre mai mulți indici creați de firme financiare pentru a clasifica pașapoartele globale în funcție de accesul pe care îl oferă cetățenilor lor.
Indicele de pașapoarte al Arton Capital ia în considerare pașapoartele a 193 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite și a șase teritorii – Taiwan, Macao, Hong Kong, Kosovo, teritoriile palestiniene și Vatican. Sunt excluse teritoriile anexate la alte țări.
De asemenea, este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, dar datele sale sunt colectate prin monitorizarea atentă a portalurilor guvernelor individuale. Este un instrument „pentru oamenii care călătoresc, pentru a oferi informații exacte și ușor de accesat pentru nevoile lor de călătorie”, a declarat fondatorul Arton Capital, Armand Arton, pentru CNN în 2022.
Clasamentul Global Passport Power Rank 2024 realizat de Arton plasează Emiratele Arabe Unite pe primul loc, cu un scor de 180 de puncte în ceea ce privește scutirea de vize/vize la sosire.
În ceea ce privește locul al doilea, acesta este deținut de cinci țări europene: Germania, Spania, Franța, Italia și Țările de Jos.
Suedia, Finlanda, Luxemburg, Austria și Elveția se află pe locul 3, în timp ce Regatul Unit și SUA sunt pe locurile 5 și, respectiv, 6.
Raportul Arton Capital 2023 a remarcat creșterea de anul trecut a câștigurilor în materie de mobilitate globală de către centrele regionale de putere, cum ar fi Hong Kong, Macao și Monaco – dar a declarat Albania ca fiind „steaua în ascensiune”. „Cererea pentru cetățenii săi renumiți ca fiind foarte muncitori a crescut dramatic, guvernele făcând coadă pentru a le facilita albanezilor să trăiască și să lucreze în țările lor”, a declarat Arton Capital într-un comunicat.