Românii din diaspora au două probleme: spitalele și școlile, spune europarlamentarul.
Europarlamentarul Rareș Bogdan declară că „Sunt cazuri de români care s-au întors în țară cu copiii și au fost nevoiți să plece înapoi. Copiii vorbesc românește, pentru că vorbesc acasă cu părinții, bunicii, dar nu știu să scrie românește. Și au o problemă cu adaptabilitatea la școala românească, sunt sub presiunea unui bullying pe care îl fac ceilalți copii și vin acasă și plâng”.
„E o chestiune pe care trebuie să o rezolvăm prin clase speciale pentru copiii celor din diaspora care vin în țară. Și o să facem asta chiar din septembrie”, a continuat europarlamentarul, într-o intervenție la Digi24. „Altfel nu pot să-i aduc acasă. Oamenii vin la venituri, nu e doar glasul pământului, e și o chestiune economică. România a evoluat și evoluează, în România se fac investiții, a evoluat nivelul de trai al românilor. Dar trebuie să vorbim despre toate astea”, a mai spus Rareș Bogdan.
Citește și: Cum treci un test IQ din secolul trecut. Unde se ascund cei trei copii ai femeii din imagine?
Pe lângă familiile stabilite de ani buni în Europa și nu numai, elevii aleg să părăsească băncile din școlile românești și să își urmeze studiile peste hotare.
Olanda rămâne una dintre țările preferate de elevii români atunci când vine vorba de studiile universitare. În top revine și Marea Britanie. În acest an, numărul dosarelor depuse a crescut cu 60 la sută, față de februarie 2023. Unul dintre motive ar fi bursele oferite de universități pentru studenții europeni. Tot mai mulți tineri se orientează spre instituțiile de învățământ superior din afara țării, atrași de gama mai largă de internshipuri disponibile acolo.
Irlanda, Italia și Spania sunt și ele pe lista țărilor preferate de elevii români. Cei din domeniu recomandă elevilor să înceapă căutarea cu aproximativ doi ani înainte, pentru a avea timp să găsească programul potrivit. Pot merge în tabere în care să vadă campusurile sau să vorbească cu profesorii.