Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Călin Tatomir, puşi sub control judiciar în Dosarul Microsoft, cu prejudiciu de 50 milioane euro

Claudiu Florică, fost şef al companiei Fujitsu România, Dinu Pescariu, fost tenisman, Călin Tatomir, fost director al Microsoft România, Ion Adrian Stănescu, consilier MCSI, Andrei Săvulescu, director general MCSI, sunt urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie şi au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, într-un dosar de corupţie. De asemenea, procurorii cer aviz pentru începerea urmăririi penale şi în cazul lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale. Prejudiciul estimat se ridică la peste 51 de milioane de euro.
Romania TV
10 apr. 2017, 07:42
Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Călin Tatomir, puşi sub control judiciar în Dosarul Microsoft, cu prejudiciu de 50 milioane euro

În noul dosar, sunt urmăriţi penal Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, reprezentanţi în fapt/drept ai D.Con-Net AG, pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Ion Stănescu, fost consilier asistent la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Andrei Săvulescu, fost director general la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul MCSI, ambii pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dar şi Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În plus, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul în vederea sesizării Preşedintelui României, pentru solicitarea avizului necesar urmăririi penale faţă de Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru că ar fi luat peste două milioane de euro pentru a favoriza firma reprezentată de Claudiu Florică şi Dinu Pescariu.

„Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat date și probe ce conturează următoarea stare de fapt: 

În luna aprilie a anului 2009 expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft nr.0115RO/15.04.2004. 

În aceste condiții, Sandu Gabriel, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice în condițiile OUG 34/2006 privind achizițiile publice.

În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.CON.NET AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr.258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență).

În urma înțelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”. Documentația care a stat la baza licitației (referat de necesitate și caiet de sarcini) conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitația organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL.

Astfel, s-au impus condiții conform cărora participante la licitație puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip și peste o anumită valoare și care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condițiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.

În vederea stabilirii condițiilor restrictive de participare la licitație prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, Florică Claudiu Ionuț a avut mai multe întâlniri cu Sandu Gabriel pentru a-i transmite acele condiții restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini. Documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă a fost întocmită și avizată de către funcționarii din cadrul MCSI, și anume Stănescu Ion Adrian și Săvulescu Andrei”, se arată într-un comunicat al DNA.

În favorizarea firmei D.Con-Net AG în câştigarea licitaţiei, s-a implicat şi Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, prin cooptarea firmei SC DIM SOFT SRL în cadrul asociaţiei de firme care urma să participe şi să câştige licitaţia publică. El a contribuit şi la stabilirea acelor condiţii restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.

„Sprijinul acordat de către Tatomir Călin D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii, a rezultat şi din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potenţial participant la licitaţie, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanţă şi suport (aceasta fiind una dintre cerinţele restrictive impuse în documentaţia de atribuire). În urma câştigării licitaţiei publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI şi consorţiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte şi Dim Soft SRL”, potrivit sursei citate.

Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro, plăţile fiind efectuate conform graficului convenit prin contract.

Prejudiciul în dosar este de peste 50 de milioane de euro, arată DNA.

„Furnizorul de licenţe a facturat către SC DIM SOFT SRL, membră a asocierii care a câştigat licitaţia, doar 38.786.000 euro, reprezentând preţul licenţelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale suma de 90.182.344,76 euro. Prejudiciul reţinut este în sumă de 51.396.344,76 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (90.182.344,76 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către SC DIM SOFT SRL (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG”, arată procurorii DNA.

Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Ion Stănescu, Andrei Săvulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Călin Tatomir.

 

Claudiu Florică a stat mai bine de o oră la DNA, la ieşire acesta refuzând să spună dacă a dat declaraţii în dosarul „Microsoft 2” sau dacă procurorii l-au chemat într-un alt dosar. După ce a ieşit din sediul DNA, Claudiu Florică nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii, el trecând strada în fugă, pentru a intra în curtea unui imobil de vizavi, unde are locuinţa.

Potrivit unor surse judiciare, citate de news.ro, procurorii DNA l-au chemat luni pe Claudiu Florică pentru a-i aduce la cunoştinţă că este suspectat într-un nou dosar.

La DNA, a ajuns şi Dinu Pescariu, denunţător în dosarul Microsoft 2. La intrarea în sediul DNA, Pescariu a refuzat să facă declarații presei.

Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 în dosarul „Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz în serviciu privind încheierea şi derularea contractelor pentru licenţe IT cu ministere.

Tot în noiembrie 2016 au mai fost puşi sub acuzare Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În aceeaşi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deptuaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, în dosarul „Microsoft 2″, de abuz în serviciu. Cererea DNA în cazul deputatului Bejinariu este în prezent la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

În 12 decembrie 2016 au fost puşi sub acuzare foştii miniştrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău, în cazul lui Nica şi Athanasiu fiind luată atunci măsura controlului judiciar.

Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003-2005, Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, şi Silvia Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor în perioada 2003 – iunie 2004 şi ministru al Comunicaţiilor în perioada iulie – decembrie 2004, sunt acuzaţi, în dosarul „Microsoft 2”, de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Acţiunea penală în cazul celor trei foşti miniştri a fost pusă în mişcare după ce preşedintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărire penală a acestora.

Potrivit procurorilor, deşi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, iar Claudiu Florică, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii sau funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern, prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune sau adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin această firmă.

Dosarul „Microsoft 2″ este desprins din cauza în care, în 3 septembrie 2016, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare. În primul dosar „Microsoft”, Claudiu Florică este martor denunţător.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Capital.ro
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
ALERTĂ în economie. Victoria lui Călin Georgescu pune sub semnul întrebării stabilitatea financiară a României. Bursa a deschis pe roșu!
Adevarul
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian Vrabete: „Așa și-a dorit el”
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Călin Georgescu neagă aselenizarea umană și rolul piramidelor egiptene
MediaFlux
Călin GEORGESCU a FĂCUT ANUNȚUL! RĂSTURNARE de SITUAȚIE după REZULTATUL FINAL
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Una dintre țările europene renunță la dolar