„(Adrian Sârbu, n.r.) spunea că s-a încercat implicarea Serviciului la momentele respective în coordonarea editorială a instituţiilor prin persoane apropiate de Serviciu, spunând fie surse, fie ofiţeri acoperiţi, spunând, la un moment dat, făcând referire la un articol apărut în mass-media în care domnul Maior ar fi confirmat că există ofiţeri acoperiţi în mass-media”, a precizat Manda, după audierea lui Sârbu de către Comisia SRI.
Potrivit acestuia, Sârbu a menţionat că va prezenta Comisiei SRI, într-o audiere viitoare, probe în acest sens, respectiv „punctaje” care „veneau” către diferite persoane.
„Şi spunea că va veni data viitoare cu probe în sensul că ne va arăta punctajele care veneau către diferite persoane şi cum erau descrise în spaţiul public, pe baza punctajului, elementele acestea, inclusiv persoane care, spunea că, prin redacţii au surse apropiate, primesc rechizitorii, primesc documente şi erau cumva mai bine informaţi decât alţii”, a menţionat Manda.
El a precizat că Sârbu le-a trasmis membrilor Comisiei SRI că acest „fenomen” de implicare în managementul instituţiilor media a descurajat foarte mulţi jurnalişti, care au ieşit din presă.
„A mai spus că acest fenomen de implicare în conducerea, în partea de management a instituţiilor media în sensul dosarelor, arestărilor unora sau altora, sau problemelor care s-au creat, sigur că a descurajat foarte mulţi dintre jurnalişti, fie aceştia au căutat diferite soluţii, au părăsit spaţiul media dar sigur că a fost o activitate de distrugere, în opinia domniei sale, celei de-a patra puteri în stat, care sigur că nu este consfinţită în Constituţie, dar vorbea de libertatea presei”, a adăugat Manda.
Întrebat dacă în cadrul audierii Adrian Sârbu a făcut referire doar la Realitatea Tv şi Antena, Manda a precizat: „A făcut referire în această primă audiţie la episoadele de la Realitatea, la episodul de la Antenă şi inclusiv la ce a însemnat în opinia domniei sale o încercare de preluare a MEDIAFAX”.