„Eu am înţeles în primul rând că trebuie să vedem dacă există o altă posibilitate decât amnistie şi graţiere, pentru ca persoanele care au fost abuzate, care nu au avut parte de un proces corect sau care au avut dosare făcute în ceea ce priveşte funcţionarea cu binomul şi cu culoarele şi care sunt nevinovaţi să poată să nu mai fie nici cercetaţi şi nici în puşcărie şi mi se pare corectă această abordare. Ce va face Guvernul e o chestiune pe care o va decide Guvernul. Amnistia şi graţierea se fac, nu se discută. După ce se fac, sigur că se aduc şi argumentele necesare”, a afirmat Manda, întrebat despre această chestiune după şedinţa Biroului permanent al Senatului.
Întrebat dacă nu se impune o dezbatere publică pe amnistie şi graţiere, în condiţiile în care se anunţă mişcări de stradă din partea societăţii civile dacă se va adopta o astfel de ordonanţă, senatorul social-democrat a spus că e important de văzut dacă este şi o altă soluţie.
„Rămâne să vedem ce va fi. Dacă vor ieşi în stradă, când vor ieşi în stradă, dacă se va întâmpla ceva în acest sens, dar sigur că e important să vedem dacă avem vreo altă soluţie, repet, ca oamenii care au fost şi au beneficiat, între ghilimele, de tot ce înseamnă această traiectorie: Parchet – informaţii Parchet – judecători, care au fost ţinte, şi avem elemente cel puţin apărute în spaţiul public, cum erau ţintele identificate şi cum se lucra la dosare şi care au fost unii dintre ei condamnaţi, ce facem cu aceştia. Dacă credeţi că e corect ca în continuare oamenii aceştia să rămână în puşcărie, e în regulă. (…)Am încercat, de exemplu, să tot dezbatem modificări la legile Justiţiei, la Codul Penal, la Codul de Procedură şi dezbatem de vreo doi ani de zile, şi mai dezbatem un pic. Eventual ne spuneau cei de la PNL că pentru a fi un proiect foarte bun ar trebui să-l retragem şi de aici încolo să-l dezbatem din nou”, a susţinut Manda, scrie Agerpres.
În ce priveşte posibilitatea organizării unui referendum pe această temă, el a precizat că nu se află în poziţia de a comenta acest lucru.
„Nu sunt eu în situaţia să comentez ce spune Opoziţia. Opoziţia poate să spună orice. Întrebarea este următoarea, dacă o să avem un referendum şi nu o să avem participarea de validare, ce facem de aici încolo? a menţionat Claudiu Manda.
În context, senatorul PSD a fost întrebat dacă preşedintele Iohannis ar trebui să fie anunţat înainte de Executiv cu privire la OUG pe care intenţionează să le dea, răspunsul senatorului fiind negativ.
„Din câte ştiu eu, preşedintele Klaus Iohannis poate să participe la şedinţele de Guvern şi poate să conducă şedinţe de Guvern dacă sunt pe ordinea de zi a acelor şedinţe chestiuni care vizează competenţele domniei sale: apărare, ordine publică, sunt prevăzute în Constituţie. Dacă nu au legătură cu domeniul de competenţă al domniei sale, am înţeles că Guvernul a spus că nu o să-l anunţe, motiv pentru care cred că a procedat corect”, a mai precizat Manda.