Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat miercuri că, în cadrul vizitei de control efectuate la Direcţia juridică din cadrul SRI, a înţeles că Parchetul General a cerut în 2007 şi 2008 Serviciului să modifice protocolul din 2005, iar în 2009 a fost semnată forma sa finală.
„Unul dintre lucrurile care ne-a interesat a fost geneza protocolului. Au fost întrebaţi şi domnul Maior şi domnul Coldea cum s-a ajuns la acest protocol din 2009. Ne-am uitat pe documentele de acolo şi am înţeles că în 2007, la iniţiativa Parchetului a fost o adresă către SRI de a se modifica un protocol mai vechi, un protocol din 2005, pe care îl avem la Comisie şi pe care, cred că în anul 2007, comisia de control al SRI l-a analizat şi l-a văzut. După care a existat o comisie, o echipă de lucru, formată din procurori şi ofiţeri SRI. Am înţeles că în anul 2008 a mai fost un schimb de adrese între Serviciu şi Parchet pe diferite modificări. S-a agreat o formă finală şi în anul 2009 s-a semnat acest protocol. Nu. Am înţeles că adresa sau solicitarea care a existat de la Parchet către SRI a fost de la doamna Laura Codruţa Kovesi către Florian Coldea. Am înţeles că a existat o echipă formată din ofiţeri ai SRI şi există lista de ofiţeri ai SRI. Nu ne-am uitat peste ea pentru că erau nişte nume, dar oricând am putea să detaliem şi o serie de procurori care au lucrat efectiv la acest protocol. A existat o variantă la nivelul anului 2007 şi pe parcursul anului 2008 a existat schimb de adrese între SRI şi Parchet privind diferite articole de protocol pe care să le propună spre modificare. Am şi văzut o parte dintre acestea. E clar că le-am solicitat să le avem la o comisie spre o analiză în linişte în Comisie şi a existat acea variantă finală”, a declarat Manda, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă, la vizita Comisiei de control al SRI efectuată marţi la direcţia juridică a Serviciului Român de Informaţii, membrii forului legislativ au cerut date despre conţinutul protocoalelor de dinante de anul 2009, Claudiu Manda a răspuns: „Nu am intrat să analizăm ce s-a întâmplat în 2004 sau 2005. Cred că acel protocol cu DNA, PNA în avem la Comisiei, este printre cele 65. NU pot să răspund în acest moment. Noi am fost foarte interesaţi să vedem cum funcţiona acest protocol din 2009, cel denunţat. Cred că suntem destul de lămuriţi noi. Au fost discuţii tehnice şi de aici încolo oricând vom mai avea întrebări, solicitări, oricând vom putea să mergem în control, atât la direcţia juridică şi în alte structuri ale SRI. Pot să spun că au fost lucruri pe care şi le-am apreciat în cazul Comisiei, o deschidere totală a celor de la direcţia juridică. Orice întrebare pusă şi orice document solicitat ne-a fost pus la dispoziţie sau ne-a fost explicate lucrurile. Despre cel din 2004 su 2005 sau dacă a existat un protocol cu DNA sunt totuşi alte subiecte pe care nu le-am abordat în acel moment. Sunt sigur că dacă am dori să le abordăm le vom aborda. De exemplu, despre cel din 2005, dacă avem nişte concluzii ale comisiei din 2007, nu ştiu ce am putea să mai analizăm noi.”
Manda a mai spus că există un protocol în vigoare între PICCJ, ICCJ şi SRI, dar este bazat pe transferul de date tehnice.
Senatorul a precizat că a solicitat informaţii dacă persoana de la conducerea direcţiei juridice a fost în ultimul an şi jumătate în instanţă pentru a vedea “cum se implică ofiţerii” în procese, iar răspunsul a fost negativ.
“Am întrebat dacă persoana care este de un an şi jumătate la conducerea direcţiei juridice a mers vreodată în instanţă, sub motivul de a vedea ofiţerii cum se implică, de a vedea poate alte lucruri. Răspunsul a fost niciodată nu a fost în instanţă, există nişte norme interne care evaluează ofiţerii care merg în instanţă”, a continuat el.
Claudiu Manda a explicat că niciuna dintre notele care au plecat către Agenţia Naţională de Integritate de la Serviciu nu a trecut pe la direcţia juridică, ci doar către unităţile de Parhet.
“Am întrebat şi am înţeles că majoritatea documentelor pleacă de la SRI către unităţile de Parchet, către beneficiari, ajung şi la direcţia juridică pentru un punct de vedere. Ce ne-a stârnit oarecum curiozitatea este că niciuna dintre notele care au plecat de la SRI către ANI nu a trecut pe la direcţia juridică niciodată”, a explicat Manda.
De asemenea, există un protocol între PICCJ, ICCJ şi SRI, dar este pe procedură de transfer a informaţiilor tehnice.
“Mai există un protocol pe care l-am văzut între PICCJ, ICCJ şi SRI, ne-am uitat cu atenţie pe acest protocol care este încă în vigoare, nu are niciun fel de procedură legată de infracţiuni, ci are mai degrabă chestiunea de transfer de informaţii tehnice, securizate, atunci când se vorbea despre solicitarea de mandat de securitate pe un sistem informatizat”, a conchis preşedintele comisiei SRI.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a anunţat că va fi solicitat avizul CSAT, în vederea obţinerii unor hotărâri care au vizat sarcini sau decizii pentru Serviciul Român de Informaţii.
„Am hotărât să trimitem o adresă către CSAT, pentru că noi am solicitat SRI o serie de hotărâri ale CSAT care vizează sarcini pentru SRI sau o serie de decizii pe care Serviciul Român de Informaţii ar fi trebuit să le respecte. Pe toate pe care le-am solicitat la Direcţia Juridică le-am văzut, dar atunci când am solicitat să ne fie trimise la comisie, fie şi în copie, au spus că ar fi nevoie de avizul CSAT. Nu cred că CSAT se va împotrivi, dar am hotărât să trimitem o adresă către CSAT, în care să fie de acord ca documentele care ne sunt necesare în activitatea noastră de control şi care vizează activitatea SRI, să existe acest acord al CSAT, ca documentele să ne parvină de la SRI sau de la CSAT, dacă le putem solicita de la ei”, a precizat el, într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.